Иновативни практики

Традиционният метод на обучение остарява и всеки може лесно да се увери в това. Все по-често се случва да чуем гласа на недоволните ни ученици, че конвенционалното образование вече не може да осигури оптимално знание за тях. Затова и ставаме свидетели на навлизащите нови, модерни практики, които действат на различен от досегашния принцип. Все още те са новост и неразработени добре, но пък голяма част от тях показват огромен потенциал и обещаващи резултати – в пъти по-добри от резултатите, показващи традиционните методи на образование в последните години.                                    Всеки от нас дотолкова е свикнал с типичния образ на училището – полупразна класна стая със скучна черна дъска, че се опитва всячески да търси  прилага малко по-интересен и различен подход. Към такива подходи  се насочих и аз и за щастие си спечелих последователи. Убедих се, че на учениците им е много по-приятно и продуктивно да прекарат урока си в неформални условия под формата на разговор с учителя. В интерес на истината, голяма част от модерните образователни практики са концентрирани върху това да направят обучението по-малко формално. Това силно стимулира интеракцията между учениците и нас – преподавателите, намалява психологическия стрес, който създава авторитетът на преподавателя, учениците са по-независими и се стремят към реални знания, а не просто оценки.                                                                                                         Използване на ИКТ в обучението по БЕЛ – мултимедийни презентации на теми или част от уроци, електронни уроци на интерактивна дъска, наблюдаване на видео и филми по класически художествени текстове, заема по-голямата част от моята образователна практика.

  • В уроците си използвам педагогически технологии с насоченост към активизацията и интензификацията на работата с учениците. Такива най-често прилагани технологии са: технологията на груповата работа, игровите технологии, проблемното обучение, технологията на бинарния урок;
  • Особено място в уроците ми заема прилагането и ползването на ИКТ. Чрез тяхното приложение се повишава интересът към урока, дава се възможност за индивидуална изява, развиват се умения за мислене и междупредметна връзка, надгражда се общата култура.                                                                  
  • Повече за използване на интерактивни техники и иновативни методи ТУК:

Други иновационни дейности:

Създаване на сайт по български език и литература за учениците: СЛОВОТО – ПЪТЯТ КЪМ ПОЗНАНИЕТО – https://belobrazovanie.weebly.com/

Създаване на платформа за популяризране на дейностите на „STEM читателски клуб „Вапцаровски глас“

Стената на успеха за читателите от читателски клуб „Вапцаровски глас“

Създаване на интерактивни игри по различни теми в областта на БЕЛ и други теми:

Българинът във възрожденския свят и след това … – 5 и 6 клас, поезия и проза

Викторина с въпроси върху Библията

Васил Левски – образователна игра

Знаеш ли за опасностите в интернет? (тест) – 6. клас

Годишен преговор по литература – 6. клас

Знаем ли да сърфираме безопасно в интернет

Мисловни карти – ОРЕС, 5. клас

Подготовка за класна работа в 6. клас – ОРЕС

Бъдеще време в миналото – ОРЕС, 6. клас

Домашна работа върху Художник – ОРЕС, 6. клас

Стани отличник – ОРЕС, 6. клас

„На прощаване в 1868“ – творческа история, композиция и герои, 7. клас

Български автори изучавани по литература в 7. клас – всички, ОРЕС

Стани богат със знания – ОРЕС, 7. клас

Редактиране на текст – презентация за ОРЕС, 7. клас

Пряко, непряко и полупряко предаване на чужда реч – ОРЕС, 7. клас

Дидактическа задача 26 – задача от тест за НВО, ОРЕС

Подготовка за НВО – 7. клас, ОРЕС

Подготовка за НВО – 7. клас, ОРЕС

Обособени части – 7. клас, ОРЕС

Христо Ботев „Майце си“ – ОРЕС, 19.03.2020 г – 9. клас

Смърт и безсмъртие в елегията „Обесването на Васил Левски“ – ОРЕС, 9. клас

Публично изказване по житейски проблем – ОРЕС, 9. клас

ГЕРОЯТ В БОТЕВАТА ПОЕЗИЯ – „ХАДЖИ ДИМИТЪР“ – ОРЕС, 9. клас

Стани богат със знания – ОРЕС, 9. клас

Българинът и българското в „История славянобългарска“ – ОРЕС, 9. клас

„Cis Moll“, Пенчо Славейков – 10. клас, ОРЕС

„Cis Moll“, Пенчо Славейков – 10. клас, ОРЕС

„В часа на синята мъгла“ – 10. клас, ОРЕС

„Две хубави очи“ – 10. клас, ОРЕС

Бай Ганьо и журналистиката – 11. клас, ОРЕС

4 thoughts on “Иновативни практики

  1. Когато бях в пети клас и се запознах с г-жа Глушкова, аз бях срамежливо и плахо дете. Имах идеи и талант, но се притеснявах да говоря за тях, да покажа това, което мога. Тя бе моят мотиватор. Човекът, който ми казваше „Давай, опитвай. Ще се получи.“, когато аз самата вече исках да се откажа. Сега съм й много благодарна за всички поощрителни думи. Благодарение на нейната отдаденост и любов, успях да преоткрия себе си и да превъзмогна страховете си. От едно малко и неуверено във възможностите си момиче, сега съм по–силна личност с мнение, което да изразява и защитава. Постигнах успехи, за които до преди няколко години, даже не съм и подозирала, че са възможни за постигане още в училище. Литературата е моя страст и благодарение на нея успях да я развия на ново ниво, а именно участието ми в различни конкурси. Тя успя да превърне скучния учебен час в класната стая в едно забавно преживяване. Често ни подготвяше различни интерактивни уроци, които ние учениците обожаваме. Дебати и състезания, в които ние се впускаме с огромно желание и интерес. И ние наистина научаваме много чрез подобни интересни мероприятия. И днес, когато вече уча в друго училище , оценявам какво съкровище съм имала до себе си.

  2. Срещата ми с госпожа Глушкова е истински късмет за мен като бивша нейна ученичка. Изтеглих печелившата карта от моята лотария в училище. Щастлива съм, че имах възможност да работя с такъв иновативен учител като г-жа Глушкова. Често използван метод от нея беше разиграване на различни симулационни игри. Подбуждането на състезателния ни дух и залагането на симулационната игра са в основата на практиката й. Като пример бих посочила интерактивен урок под формата на преработен вариант на състезанието „Стани богат” – това, което открих и тук в нейния блог, това което отново стопли спомена ми за нея.
    Истинско съкровище е госпожа Глушкова. Късметлия е този, който се докосне до нея. Като я погледнеш , без да я познаваш ще кажеш – студена като лед, но като работиш с нея е друг човек. Тя се раздава в името на учениците. Чудила съм се дали разполага с лично време като на практика е толкова ангажирана. А може би пък това й носи удоволствие? Знам ли? Но едно е повече от ясно – аз съм щастливка, че имах възможност да работя с нея.

  3. За мен моята класна е идеалният учител, защото тя прелива от обич към децата, знае какво чувстват и мислят и е търпелива. Знае как да седи правилно на бюрото си, но и на чиновете до учениците си. Усмихва се искрено и докосва гърбовете на децата, като споделя с тях както радостите, така и проблемите им. Хитро затваря очи при техните номерца и хвали дори и най-малките им успехи. Доброто познаване на предмета, който преподава, е важна част от негйния образ.
    Винаги съм си мислил, че тя вкъщи няма друга работа, освен училището. Методите и техниките, с които си служи са ме удивлявали и въпреки , че кандидатствах с биология бях влюбен и в литературата заради нея. Тя просто знае как да го направи.

  4. Уважаема, госпожо Глушкова, мигове преди абитуриентския си бал искам да споделя какво бяхте за мен Вие през тези 8 години.
    Вие – моята преподавателка по български език и литература, сте единственият учител в училище, на когото искрено се възхищавам. Вие сте човекът, който още в началото, когато започнахте да преподавате в моя клас, показахте колко много държите на учениците си. Виждахте и продължавате да виждате и днес, огромен потенциал в нас и постоянно ни насърчавахте да го развиваме. Предполагам, ако не бяхте Вие, днес нямаше да знам какво искам от живота, нямаше и да подозирам какъв талант притежавам и какво мога всъщност да постигна. С удоволствие бих Ви определила като моя „втора майка“ в училище, защото Вие вярвахте в мен и давахте всичко от себе си, за да ме убедите и аз да повярвам в това, което съм и което мога да постигна в живота. Дори и да бях дете, а днес можеща млада дама.
    Вие сте човек, който говори с такава плам и любов за българската литература, че ме карате да се чувствам горда, че съм българка. Често само с няколко думи за определена книга ме вдъхновявахте да отида в библиотеката, да взема препоръчаните от Вас книги и след като се прибера вкъщи, да „заровя нос“ в тях и да ги прочета от корица до корица. Не мога да не отбележа факта, че наистина си обичате работата. А когато човек обича това, което прави, си проличава наистина много. В моите очи Вие сте един съвременен будител и учениците, които имат късмета да бъдат под Вашето крило, съм убедена, че в бъдеще ще станат едни успели хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *