„Всички имаме място под слънцето“ – КД2 – 2019-2021 (SOLEIL)

Обучението на децата на толерантност и човешки права означава повишаване на осведомеността за начин на живот, различен от техния. В този смисъл трябва да се положат повече усилия. Законите са необходими, но недостатъчни, когато става въпрос за противодействие на нетърпимостта в индивидуалните нагласи. Нетърпимостта често се причинява от невежество и страх: страх от непознатото, от другия, от други култури, нации, религии.
Нетолерантността е тясно свързана и с преувеличено чувство за собствена гордост, която може да бъде лична, национална или религиозна. Тези понятия се преподават и учат от ранна възраст. Ето защо акцентът трябва да бъде поставен върху факта, че трябва да ги образоваме повече и по-добре. Така че борбата с непоносимостта изисква образование. Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права и са надарени с разум и съвест. Те трябва да действат един към друг в дух на братство.

Бихме искали да подготвим нашите ученици за живот с европейско измерение. Всички сме изправени пред трудността да интегрираме учениците в неравностойно положение, да управляваме стереотипите и социалното им изключване, особено на тези, които са от малцинствата. Разчитаме на това европейско партньорство да ни даде необходимите средства за стимулиране на силна и конструктивна динамика в нашите колежи: културни и спортни дейности, адаптирани към нуждите на учениците и учителите, споделяне на опит и добри практики за обогатяване на уменията на различните партньори.
Португалия, Румъния, България и Турция ще направят равносметка на този проект, който обединява определени теми като отпадане от училище. Освен това училището в Северна Македония ще ни помогне да разберем по-добре понятието за толерантност и съжителство в мултикултурна държава.

Визуализация на дейностите може да намерите ТУК:

http://soleil11.e-monsite.com

Проектът е разработен и като eTwinning.

Повече като eTwinning проект можете да видите  ТУК …