Национален проект „Училище посланик на ЕП“

     В конкуренцията с над 100 училища в цялата страна СУ „Никола Вапцаров“ през учебната 2020/2021 г. е допуснато да участва по програма на Европейския парламент, за да получи статут на училище посланик. Целта на инициативата е да подобри осведомеността сред учащите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация и да ги подтикне към по-засилено активно гражданско участие в демократичния процес. Иновациите заемат централно място в стратегията на Европейския съюз за създаване на растеж и работни места. Основните критерии, които бяха взети предвид при избора на участниците, бяха мотивацията на кандидатстващите учители, силните страни на училищата, обхватът и иновативността на предложената примерна дейност, за да се събуди интересът и да се разширят знанията на учениците за функциите и ролите на европейските институции. Постигането на териториален баланс, както и разпределението между различните видове училища също бяха взети под особено голямо внимание.

     Училището е едно от 10-те нови учебни заведения от цялата страна, които ще се включат в Програмата – най-мащабната платформа по рода си, която се стреми да насърчава информираността относно Европа и европейската парламентарна демокрация сред младите граждани в целия ЕС, като им предоставя активни знания за Европейския съюз и по-специално за Европейския парламент.

     Като ръководител на проекта смятам, че изпълнявайки дейностите по проекта, ще успеем да станем посланици на Европа като територия на знанието и науката.
Повече информация за проекта ТУК

                                    Посетете и сайта, който създадох специално за тази цел, ТУК