Национален eTwinning проект “Пътешествието на STEAM читателски клубове”

Национален eTwinning проект

Пътешествието на STEAM читателски клубове

Линк към платформа Twin Space: https://twinspace.etwinning.net/134022

 

Описание на проекта: Този проект е интердисциплинарен. В него участват 8 български училища, работят 10 учители и 151 ученици. Целта е участниците да открият увлекателната страна на четенето. Те превръщат процеса на четене и прелистване на книги от лична персонална дейност в публично събитие, в което са герои с централна роля. Дейностите са реализирани с помощта на неформални и интерактивни методи, а участниците са свободни да избират представянето на идеите си пред аудитория. Работейки по едни и същи теми, те обменят опит, идеи, учат се взаимно, забавляват се и обогатяват уменията си да общуват чрез езика на литературата. В края на проекта ще обобщят своите идеи в е-книга „Пътешествието на STEAM читателски клубове“ и ще създадат общ филм, в който разкриват тайната за насърчаване на четенето.

Общата цел на проекта е да се обучат децата в умения за критично четене, оценка и подбор на качествени четива на база текст, илюстрации, оформление на книжки чрез използване на различни електронни ресурси. Основната идея е участващите ученици да се запознаят с ключовите умения на новото време, за да могат да се справят с предизвикателствата на бъдещето чрез креативност, използване на интердисциплинарно сътрудничество, творчество, усъвършенстване на дигитална и езикова грамотност.

Партниращи са още седем училища от различните краища на България:

ОУ „Райна Княгиня“ – гр. Пловдив

СУ „Свети Константин-Кирил Философ“ – гр. Пловдив

СУ „Николай Катранов“ – гр. Свищов

ОУ „Васил Левски“ – гр. Пловдив

НУ „Св. Софроний Врачански“ – гр. Враца

ОУ „Валери Петров“ – гр. Плевен

ОУ „Христо Смирненски“ – град Раковски.

Проектът е едногодишен с начало 15. 11 2020 г. и ще протече при следния работен план:
Декември
Намиране на партньори, разговори с родители и институции, които могат да ни бъдат сътрудници в разработването на идеологията. Създаване на група в социалните мрежи за бързи организационни въпроси (https://www.facebook.com/messages/t/4788738511196792) и насрочване на онлайн регулярни срещи в Twinspace.

Януари и Февруари

Изработване на етикет на всеки от клубовете и представянето му чрез електронен ресурс. Може да е от приложни материали, да е раздвижен, да е рециклиран…, но да съдържа символиката и знаците на творците в клуба. Задвижване на STEAM електронно портфолио, което ще се попълва регулярно.

Март
Дизайни, опитни постановки, колаборация в различни предмети…, които да се представят на обща публична електронна стена. Ще може да се харесва, да се показва на родителите… Ще се експериментира с илюстрации в различни техники на рисуване чрез смесване на цветове и материали. Ще се използват техниките на арт терапията. Ще се  предлагат игри, които сме открили в книгите – да строим къщички на животни, да подреждаме конструкции, да готвим, да изненадваме с безцветно мастило… /трябва да сме ги намерили в книгите/.

Април и Май

Създаване на дизайн на книги, които ще бъдат изработени от децата, те ще са автори и на текста, на илюстрациите… Ще се превърнат в електронни, като ще бъдат включени снимки от самия процес на тяхното „издаване“. Ще ги четем заедно.

Юни
Представяне на изложби от сътвореното по време на проекта. Обратна връзка от родителите. Виртуални изложби на електронните книги и опитните постановки.

Според този разработен работен план по месеци ще се създаде и персонална обучителна мрежа чрез комуникация в twinspace за обменяне на добри практики при подготовката и провеждането на дейностите. Учениците ще си сътрудничат чрез сформираните екипи, ще се учат един от друг чрез публикуваните материали и след всяка дейност ще обобщават усилията си в електронни платформи.

Резултати:

Очакваните резултати от проекта са: съвместна е-книга „Пътешествието на STEAM читателски клубове“; виртуални изложби на изработени е-книги; съвместен филм за цялостната дейност на екипите. Междувременно всички резултати трябва да се попълват регулярно в създадените по проекта електронни портфолиа. За читателски клуб „Вапцаровски глас“ на СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, портфолиото се намира ТУК https://vaptsarovskiglas.weebly.com. Чрез дейностите според работния план ще се споделят методи и стратегии за осъзнато четене…Заедно ще се търси разнообразие в организирането на активни срещи в читателските клубове. Интересното ще е, че ще търсим силните страни в интересите на всеки ученик и ще се съобразяваме с психологията на различните възрастови групи, влизащи в проекта. Ще израстваме заедно, а учениците ще подобряват четивната си техника и ще надграждат навиците си за осъзнато четене. Дейностите ще бъдат вдъхновени от откритията, които сме направили в книгите. Учениците ще ги предлагат, а учителят ще им помага да водят своето портфолио на идеи, ще им предлага отделен предмет или опитна постановка, за да изживеят пълноценно своето книжно предизвикателство. Книгите не са само за четене…

Резултатите от проекта ще бъдат представени пред родители, колеги и общественост, чрез групи и профили във Facebook, електронното портфолио на читателския клуб и сайта на училището.

Въздействие на проекта:

Оценката на постигнатото въздействие ще се извърши чрез анкета с участниците. С цел привличане на колеги, които досега не са работили по eTwinning проекти, проектът ще се сподели в методическото обединение и на педагогически съвет. Акцент ще се постави върху лесните инструменти на платформата при намиране на партньори и върху положителни аспекти от включването в такива проекти – създаване на връзки между учители, обменяне на идеи, повишаване на уменията за работа с ИКТ, обогатяване на професионалния.

Нашият проект ще получи публичност чрез публикуване/споделяне на е-книгите, филма и други общи материали в училищния сайт, електронното портфолио на читателския клуб, eTwinning платформата, Фейсбук, регионалните и областни печатни медии, и др. Когато екипът е амбициозен и добре мотивиран, ролята на ръководителя е да поддържа баланса – така смятам аз.

Повече информация и ТУК …