Открити уроци

Иновативен бинарен урок по БЕЛ в СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово

Заедно с колегата Мария Терзиева проведохме иновативен бинарен открит урок по български език и литература и информационни технологии с вмъкнати етнографски акценти. Използването на ИКТ по български език и литература води до обогатяване знанията на учениците и до повишаване на дигиталната им компетентност. Предметите български език и литература и информационни технологии поставят основите на методология, която намира приложение във всички области на общообразователната подготовка. Те взаимно се допълват и са в тясно взаимодействие. Така по един нестандартен и ефектен начин се съчетаха знанията и уменията по два предмета на учениците от 8-те класове, като си взаимодействахме и с други учебни предмети.

Темата на интерактивния урок беше „Библията като културен феномен“ – обобщение. Чрез мултимедиен продукт поставихме обобщителните въпроси към учениците, които чрез отговорите си задоволиха любопитството на присъстващите учители на урока. Втората част от урока запозна присъстващите с традициите, обичаите, бита и културата на трите различни етноса, представители на които са самите ученици. Целта бе да покажат, че макар и различни,  те са еднакви и живеят заедно като в едно семейство и то много добре.

Повече ТУК …

Открит урок на тема „ТИ, БЪЛГАРИНО, ЗНАЙ СВОЯ РОД И ЕЗИК…“ в края на учебната година в СУ „Никола Вапцаров“

Урокът се опираше главно върху творчеството на Иван Вазов и бе проведен като финал за учебната година в 6. клас. Той е част от планираните иновации в часовете за разширена подготовка по български език и литература. Целта му е учениците да осмислят връзката на историята в литературата и как литературата тълкува историята. Използван бе състезателният модел на паралелното мислене и методът „Мисловна карта“, като начин учениците да се съсредоточат върху определен тип мислене едновременно, а след това да разменят и обобщят своите идеи. Урокът бе интердисциплинарен, той не следваше класическия модел за ход на урока.

Втората част на урока изцяло бе в духа на игровия метод. Пробуден бе състезателният дух у учениците. Чрез системата LearningApps направих проверка на знанията на учениците от 6. клас пред своите колеги. Интерактивният мултимедиен модул бе на тема „Българинът във възрожденския свят и след това …“, който обхващаше поезията и прозата, изучени в 5 и 6. клас. Черешката на тортата отново бе играта чрез програмата Kahoot, чрез която учениците направиха годишния си преговор по литература в 6. клас. Тук те показаха остроумие, бързина и знания…

Повече ТУК …

Да се качиш с „облак с турбореактивен двигател“ чааак на вечния Олимп – открита практика с ученици в 6. клас

Нестандартните часове в нашия читателски STEAM клуб „Вапцаровски глас“ са с приоритет. С помощта на „облак с турбореактивен двигател“ се качихме на вечния Олимп и участвахме в парад на древногръцките богове. Представихме един малък „Митологичен модел на света“. Участвахме в парад на древногръцките богове. Всеки от учениците си направи маска, с която представи избрания/та от него/нея бог или богиня.

Повече ТУК …

На помощ при нас е и интерактивната дъска …

Само дни преди коледната ваканция проведохме открита практика с учениците от 5. клас, на тема „Общото и различното в приказките „Тримата братя и златната ябълка“ и „Златното момиче“. Работихме с интерактивна дъска и на помощ отново ни бяха технологиите. Занятието съдържаше разнообразни подходи и методи за обобщаване на вече наученото от учениците за вълшебната приказка. Чрез различни упражнения и свързани с темата анимации учениците осмислиха още веднъж света на вълшебната приказка.

Повече ТУК …

Открита практика на тема „Българският език – лесен и интересен за седмокласниците на СУ „Никола Вапцаров“

Учениците от 7. клас в СУ „Никола Вапцаров“ и тази учебна година приключиха с открит урок по български език и литература според установилата се вече традиция. Вече трета година провеждам последната седмица от учебната година открит урок по предмета. Под формата на състезание – викторина учениците показаха знанията си, натрупани през учебната година. Проявата кореспондира с целите и задачите на Училищната програма за насърчаване и повишаване грамотността на учениците.

В състезанието взеха участие ученици и от двете паралелки. Надпреварата протече в два кръга, в които състезателите демонстрираха знания, умения и компетентности по български език и литература. Изключителен интерес предизвика презентацията „Познай кой съм?, включваща любопитни факти за авторите, изучавани през учебната година, както и демонстрираните знания по отношение на правопис, граматика, фразеологизми и логически отношения на думите.

Повече ТУК …

Открита педагогическа практика в часа по литература с участието на ученици от VII и XI на тема „На великия Ботев – сбъдна се пророчеството твое – Жив си ти!“

На учениците днес не им е лесно да разбират творчеството на  Алеко Константинов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов; не им е лесно да разберат и Христо Ботев. Това ме провокира да организирам интерактивен урок, който представям. Урокът, под формата на открита практика, е проведен с участието на ученици от VII и XI клас на СУ „Никола Вапцаров“ – гр. Хаджидимово, област Благоевград. Темата „На великия Ботев – сбъдна се пророчеството твое – Жив си ти!“ (част от цитат на Багрянина творба) беше инициирана по повод 170 години от рождението на Христо Ботев и реализирана в три основни части – от и за Христо Ботев …

Повече ТУК…

Тема на урока – В памет на Иван Вазов. Урок по родолюбие /обобщение чрез състезание/

Урокът е подготвен и проведен с цел насърчаване на четенето и усъвършенстване на грамотността на учениците ми. Те проведоха „поход“ из творчеството на Иван Вазов чрез открит урок на тема: „В памет на Иван Вазов. Час по родолюбие“. Интерактивният урок бе посветен на 167-годишнината от рождението на Иван Вазов. Откритата практика бе проведена под формата на състезание между учениците от отделните класове. Подготовката на отборите върху съществени моменти от живота и творчеството на Патриарха на българската литература изгради както комплекс от знания, с рефлексия във всяка урочна единица, така и комуникативно – речеви компетентности, умения за публично общуване – изказване пред аудитория, логическо и емоционално въздействие на речта, за състезателно начало. Активността на учениците от отборите в познавателната дейност бе висока. Учителят в тази ситуация е в ролята на медиатор, направляващ процеса, насочващ и стимулиращ самостоятелната дейност.

Повече ТУК …

Oткрит урок на тема: „Умни, красиви и родолюбиви… като БЪЛГАРИ“

(Урок обобщение в края на годината в 6. клас)

„Четеш ли – мечтаеш, а мечтите

стават идеи и владеят света“

Весела Фламбурари

Открит урок на тема: „Умни, красиви и родолюбиви… като БЪЛГАРИ“ събра ученици и от двата 6-и класа, което ще рече, че урокът бе със състезателен характер. Учениците, разделени на 5 отбора, под формата на викторина показаха знанията си за българските автори, изучени в 6. клас…

Повече ТУК …