График на изпитните сесии за СФО

Съгласно  чл. 49, ал- 1 от Раздел ІV на Правилника за дейността на училището изпитните сесии за оформяне на годишна оценка за учениците в самостоятелна форма на обучение за през ноември, февруари и юни.

Проекти

УЧЕНИЦИТЕ ОТ ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ХРАНИТЕЛНО-ВКУСОВИ ТЕХНОЛОГИИ „АТАНАС ЧЕНГЕЛЕВ“ ЩЕ ИЗЯВЯВАТ СВОИТЕ ТАЛАНТИ В  КЛУБОВЕ ПО ИНТЕРЕСИ ПО ПРОЕКТ „ШАРЕНИ МЪНИСТА“ ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „НАУКА И ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ИНТЕЛИГЕНТЕН РАСТЕЖ“

                В изпълнение на Дейност 4 „Всеки има талант“ по проект BG05M2OP001-3.002-0303-С02 „Шарени мъниста“ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M2OP001-3.002 „Образователна интеграция на учениците от етническите малцинства и/или търсещи или получили международна закрила“, в Професионална гимназия по хранително-вкусови технологии „Атанас Ченгелев“ гр.Пещера са  сформирани 6  клуба по интереси, в които учениците ще изявят своите таланти.

Важен и търсен ефект при  сформирането на групите по интереси е създаването на естествена мотивация за участие в образователния процес.  Личният досег и участие в магията на изкуството е силно средство за инспирация и създаване на увереност в собствените възможности. Целта на дейността е повишаване на мотивацията за участие в образованието на учениците от малцинствени общности, създаване на устойчив модел за интегриране през интерактивни форми за опознаване на собствената култура, откриване на таланти  и занимания с изкуство.

Проект „Шарени мъниста“ се изпълнява от Община Пещера в партньорство със Сдружение „Асоциация образователно лидерство“ гр. София, Начално училище „Михаил Каролиди“ гр. Пещера, Начално училище „Михаил Куманов“ гр. Пещера, Основно училище „Св.Патриарх Евтимий“ гр. Пещера, Основно училище „Петко Рачов Славейков“ гр. Пещера, Основно училище „Любен Каравелов“ гр. Пещера, Средно училище „Св. Климент Охридски“ гр. Пещера, Професионална гимназия по лека промишленост и машиностроене „Васил Левски“ гр. Пещера и Професионална гимназия по хранително-вкусови технологии „Атанас Ченгелев“ гр. Пещера.

Общата стойност на проекта е в размер на 665 659.59 лв.

      Проектните дейности се изпълняват 30 месеца –  до 23.07.2019 г.

 

 

Ивановден

Ивановден е религиозен и народен празник празнуван в чест на Св. Йоан Кръстител. Отбелязва се неподвижно на 7 януари по православния църковен календар.

На Ивановден се почита паметта и на двамата други вселенски светители – възлюбеният ученик Исусов Йоан Богослов и на най-големия апогет на християнството Йоан Златоуст.

Йордановден

ЙордановденНа 6-и януари православната църква празнува Йордановден. В този ден, 6-и януари, Йордановден, познат още като Богоявление, Исус Христос е кръстен в р. Йордан от Йоан Кръстител. Небето се отворило по време на кръщенето, Светия дух, превъплътен в гълъб, се спуснал върху Исус Христос, а от небето се разнесъл глас, който казал: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”.
На Йордановден, по традиция, там, където има река, ереро, море, се хвърля кръст в студените води, и първият момък, който успее да го извади, ще бъде здрав през цялата година. Служи се Велик водосвет – тържествена литургия, при която светената вода в храмовете се обновява. Старата светена вода се използва за мамесването на три ритуални хляба, традиционни за Йордановден. От тях, първият е за дома, вторият се дава на гостите, а последният се слага пред прага, та да има за странниците.
Вярва се, че в нощта срещу Богоявление – Йордановден, небето се отваря, Бог се явява там, и изпълнява желанията ни.

На 6-и януари, Йордановден, имен ден празнуват: Йордан, Йорданка, Дана, Данчо, Божан, Божана, Богдан, Богдана

ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА

Скъпи ученици, пожелаваме ви много здраве, късмет и много положителни промени през новата година. Нека тя ви донесе радост и вдъхновение и със силата на новото начало да ви вдъхнови да постигате нови и нови върхове. Пожелаваме ви повече поводи за усмивки! Нека през новата година да се постараем да бъдем малко по-добри!

ЧЕСТИТ ВЕЛИКДЕН!

Нека Великденските празници бъдат изпълнени с радост и много щастливи изненади! Желаем Ви много мир и надежда, сбъднати пролетни обещания и щастливи нови спомени! Нека този Великден бъде специален за Вас!

 

ВОЛЕЙБОЛ

На 16 март в зала „Хебър“ град Пазарджик се проведе областно първенство по волейбол за юноши от ХІ до ХІІ клас. Отборът на ПГХВТ „Атанас Ченгелев“- гр. Пещера взе участие и се класира на трето място. Състав на отбора: Здравко Кехайов, Рамиз Яшаров, Ангел Лазаров, Петър Вранчев, Иван Грингов, Стоян Зайков и Синан Хаджибекир.

1 МАРТ

Честита Баба Марта!!!

С идването на първи Март идва и пролетта, а пролетта е здраве, слънце и любов!  И нека баба Марта Ви донесе много здраве, слънчеви дни и много любов в сърцето!

И тази година учениците от ателие “ Да съхраним българското“ направиха и подариха над 1000 мартеници на училища и детски градини, кмета и служители на община  Пещера както и РИО Пазарджик.

галерия –>

14-ти февруари

На 14.02.2014 г. в Деня на влюбените в ПГХВТ “ Атанас Ченгелев“ бе представена презентация от клуб „Уеб-дизайн и реклама“ с цел да запознае учениците с произхода и традициите на празника.

Честит 14 февруари Свети Валентин! Пожелаваме на всички много здраве, лични успехи, любов и много сбъднати мечти!

Трима светии се почитат на 14 февруари
     На 14 февруари традиционно се отдава почит на трима светии, чиито имена се свързват с различни празници. Това са църковният празник за успението на Свети Кирил Славянобългарски, денят на лозаря – празникът по стар стил на Свети Трифон Зарезан и Денят на любовта – празникът на Свети Валентин.Свети Кирил Славянобългарски –  На 14 февруари Българската православна църква и вярващите християни отбелязват църковния празник на успението на Свети Кирил Славянобългарски. Константин Философ, наречен Кирил, произхождал от семейството на знатните солунски славяни – Лъв и Мария. Учил е в Магнаурската школа в Цариград. Завършил образованието си с прозвището „философ“ и бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия. На него били възлагани различни поръчения с обществен характер. Отегчен от суетата на този свят, Константин избягал тайно в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където създали славянската азбука и превели свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи. Кирил починал в Рим на 14 февруари 869 г. и бил погребан в църквата „Свети Климент Римски“.Денят на лозаря – Трифон Зарезан  е посветен на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път този празник започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на Свети мъченик Трифон. Тогава с постановление на Министерския съвет е обявен за професионален празник на лозаря. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник на Свети Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари. Според българския обичай, в празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: „Колкото капки, толкоз коли грозде“. Кулминацията на празника е избирането на „цар на лозята“ – обикновено това е някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото „царуване“ да се роди обилен плод.

Свети Валентин  е роден в Италия и е бил християнски епископ. Живял е по времето на император Марк Аврелий Клавдий Втори. Когато императорът забранил на войниците си да се женят с идеята, че като нямат семейство, ще са по-самопожертвователни в битките, войниците християни тайно били венчавани от епископ Валентин. Заради това впоследствие той е обявен за закрилник на влюбените. Обезглавен е през 270 г. заради непреклонната си вяра в Бога, а много скоро след това е канонизиран. Празникът 14 февруари, посветен на Свети Валентин, започва да се чества през 14-и век. На този ден влюбените изразяват любовта си един към друг, като си изпращат поздравителни картички, бонбони във формата на сърце и цветя.

ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА

           Скъпи ученици, пожелаваме ви много здраве, късмет и много положителни промени през новата година. Нека тя ви донесе радост и вдъхновение и със силата на новото начало да ви вдъхнови да постигате нови и нови върхове. Пожелаваме ви повече поводи за усмивки! Нека през новата година да се постараем да бъдем малко по-добри!

17 ноември – Световен ден в памет на жертвите на пътя

Днес отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите на пътно-транспортни произшествия.

Той е определен с резолюция на Асамблеята на Организацията на обединените нации от 2005 година и се чества всяка трета неделя на ноември. На този ден в редица страни по света се отдава почит и внимание към загиналите и пострадалите при катастрофи.

За първи път този ден е отбелязан през 1993 г. в Обединеното кралство, а организацията „Мир на пътя” поставя началото на традицията. С всяка изминала година към нея се присъединяват все повече страни.

Тази година календарният ден за възпоменание на жервтите е 17 ноември.

Преживяването на пътно-транспортно произшествие, получаването на травми, загубата на близък вследствие на такъв инцидент са болезнени събития, които оставят дълбоки и трайнои следи в съзнанието на всеки човек, често пъти за цял живот. Всяка година милиони хора от цял свят се присъединяват към огромното множество на пострадалите от автомобилни катастрофи.

Значителна част от жертвите са млади хора, отишли си без време. Голям брой от инцидентите е можело и е трябвало да бъдат предотвратени. Отговорността за смърт или тежки травми, причинени при автомобилни катастрофи, е огромна, загубата и мъката на близките – неутешима.

Този специален възпоменателен ден е нужен за жертвите на пътя, за да може те да усетят всеобщото признание за загубата, за болката, за страданието си. Той се е превърнал и във важен инструмент на борбата с безразсъдното шофиране; на превенцията на тези тежки инциденти, които оставят своите непреодолими последици.

През периода 1990-2012 г. включително при пътно-транспортни произшествия в България са загинали общо 23 807 души и са получили наранявания в различна степен 185 301. Близо 30 % от тежко ранените остават инвалиди за цял живот. От общия брой на убитите 24% са деца, юноши и млади хора до 24-годишна възраст. Жертвите деца и юноши до 17-годишна възраст са над 7% от всички загинали. Близо 60% от жертвите на пътно-транспортни произшествия са хора в трудоспособна възраст (между 25 и 64 години).

През 2012 г в страната загубилите живота си деца, юноши и младежи до 24-годишна възраст са 134, ранените – 2807. Загиналите деца и юноши до 17-годишна възраст са 26, ранените 1080.

От началото на 2013 г до 10 ноември в страната при ПТП са загинали 510 и са ранени 7538 души.

Пътните произшествия възникват най-вече поради:

 • непознаване на рисковите фактори от водачи и пешеходци (последиците от скоростта, намалена и ограничена видимост);
 • от пренебрегването на техническата неизправност на превозното средство;
 • неволно, от незнание или съзнателно нарушаване на правилата за движение;
 • недостатъчно ниво на подготвеност на хора от всички възрасти за оцеляване в рисковата среда на пътното движение – както за управление на МПС, така и за предпазване в качеството си на пешеходец;
 • склонност или закоравели навици да се шофира в нетрезво състояние;
 • подценяване и неизползване на предпазните колани от водачи и най-вече от пътниците;
 • пренебрегване на системите за безопасно превозване на деца /столчета и седалки/;
 • преумора, афект, изнервеност, сънливост, неадекватност зад волана;
 • пасивност на околните за решителна намеса за предотвратяване на управление на автомобили от хора в нетрезво състояние или неправоспособни;
 • недостатъчната ангажираност на семейството за обучение, възпитание и опазване на собствените деца като участници в движението и много други фактори.

Всеки месец по пътищата на страната над 700 души пострадват от пътни злополуки, от тях над 55 загиват. Пътнотранспортните произшествия с тежки последици не са природно бедствие, на което не можем да се противопоставим, и не са цената, която трябва да плащаме за нашата ежедневна мобилност. Те са основно резултат от човешки грешки, които могат да бъдат предвиждани и преодолявани.

Тревожна е нечувствителността на хората към последиците и нещастията с хора около тях. Човек не се учи от нещастията с другите и грешките, които са довели до тях. Той е почти убеден, че лично на него това не може да се случи.

Хората са  много състрадателни и готови да помагат на тежко пострадали при катастрофи, особено на осакатени за цял живот млади и деца. В същото време, същите тези хора (състрадателните), на пътя зад волана се държат като истински агресори – с шеметни скорости, безумни изпреварвания, избягващи като по чудо, на сантиметри, челния удар с колата на невинен случаен шофьор срещу автомобила им.

Денят за възпоменание е учреден с цел хората по цял свят да се замислят за огромните и тежки загуби, които човечеството понася от катастрофите по пътищата. Няма гражданин, който пряко или косвено да не е засегнат от войната по пътищата – близки, роднини, приятели. На практика броят на загиналите е много по-голям от този, посочен в статистиката. Много хора умират месеци и години след катастрофите, в резултат на получените травми и последващи във времето усложнения.

На 17 ноември 2013 г следва да се замислим за опасностите в пътното движение и как да се предпазим от тях. Да си припомним за тежките злополуки, които са се случили с тях, техни близки и приятели и да си дадат сметка кога преди злополуката и от кого не е било направено навреме вярно действие, за да бъде предотвратено нещастието.

На този ден за размисъл и равносметка следва да призовем водачите на превозни средства да:

 • използват винаги предпазните колани и защитни каски;
 • да избират разумната скорост на движение;
 • да избягват разговорите с мобилни телефони по време на шофиране (приемане и изпращане на съобщения чрез тях);
 • да не шофират под въздействието на алкохол или упойващи вещества и лекарства, преуморени, недоспали и в състояние на нервно напрежение стрес и афект.

Да си напомняме непрекъснато, че спестените броени минути, с цената на превишена скорост и риск, нямат значение, и че най-важната цел на всяко пътуване е успешното пристигане без инциденти. Да пренебрегваме факта, че трябва винаги да превозваме децата си в автомобилите с обезопасителни столчета и седалки, ежедневно да ги учим на азбуката на пътната безопасност.

Пешеходците трябва да бъдат много предпазливи, разумни и дисциплинирани, защото са най-незащитени и уязвими, особено възрастните хора.

Сигурността на движението по пътищата на всички зависи от личния принос и отговорност на всеки един участник в него, макар той да изглежда малък и недостатъчен. Съвкупността на добронамереност, дисциплина и толерантност на стотици хиляди хора едновременно би осигурило една по-здравословна и безопасна среда на пътното движение.

На този ден би трябвало всички да се замислят лично за своето поведение на пътя, да анализират грешките и извършваните опасни волности, и да вземат решение да не допускат риск в пътното движение.

На този ден нека изкажем БЛАГОДАРНОСТ към медицинските специалисти, полицаи, пожарникари и всички онези, които ежеднвено се борят за спасяването на живота на хората, пострадали при пътно-транспортните произшествия.

16 ноември – Международен ден на толерантността

16 ноември – Международен ден на толерантността

 

       На 16 ноември 1996 г. на Общо събрание на ООН е приета Декларация за принципите на толерантността.
       Като член първи е залегнала дефиницията на това що е толерантност.
       Толерантност означава уважение, приемане и разбиране на богатото многообразие от култури в нашия свят, на нашите форми на самоизява и способите за проява на човешката индивидуалност. Нея я подпомагат знанията, откритостта, общуването и свободата на мисълта, съвестта и убежденията. Толерантност – това е хармония в многообразието. Това не е само морален дълг, но и политическа и правна потребност. Толерантност – това е добродетел, която прави възможно достигането на мира и способства за замяната на културата на войната с културата на мира.

       Безспорно това са хубави думи, правилни концепции, но следва логичният въпрос имат ли те почва у нас? И какво е тяхното изражение в ежедневието ни?
Ако си направим ретроспекция само на един наш съвсем обикновен ден, бихме могли да си отговорим лично за нас към днешна дата.
Не трябва да търсим чак инакомислещи, друговерци или чуждоезични. Можем просто да проверим дали сме толерантни помежду си – сутрин, когато сме в задръстванията, когато се блъскаме в градския транспорт, чакаме пред лекарските кабинети или се запознаваме с новите приятели на децата.
      Дали сме само привидно любезни и тази привидна любезност дали е форма на толерантността или на най-обикновено лицемерие?
     Дали извръщайки очи от просяците по улиците, от безпризорните деца и неможейки да се справят със собствената си бедност хора сме по своему толерантни, незабелязвайки проблемите.
     Дали ако сме учители или лекари отбягваме да работим с хора от малцинствата?
     Дали когато при нас търсят работа хора с увреждания или такива в неравностойно социално положение ние ги игнорираме, за да не си създаваме допълнително главоболия и да си усложняваме излишно работата?
     Има толкова много “дали”… и когато говорим за толерантност на едно общество може би е добре първо да се замислим за нашата лична толерантност.
     И ако досега не сме мислили над тези въпроси, може да го направим именно на 16 ноември. Не толкова помпозно и декларативно като в програмите и директивите на ООН, а ей така, просто по човешки. Да си отговорим с ръка на сърцето, лично за себе си.
     И ако това го правеха повече хора, на повече дати, а не само на тази – може би – животът би бил “по-хубав от песен, по-хубав от пролетен ден”.
     И тогава не бихме питали толерантен ли е “човекът във новото време” или не. Тогава щяхме да сме по-сигурни, по-спокойни и по-щастливи, дори ако не знаехме дефиницията на ООН за толерантност.

1 НОЕМВРИ

     Денят на народните будители е общобългарски празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух. Отбелязва се ежегодно на 1 ноември и е официален празник в Република България.

     От 1945 година празникът е отменен от комунистическата власт, но запазен в паметта на българския народ. В много селища на България този Ден се отбелязваше неофициално. След дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36 Народно събрание, на 28 октомври 1992 г., се възобновява традицията на празника. Първи ноември официално е обявен за Ден на народните будители.

     Сред най-тачените български народни будители са Свети Иван Рилски, Константин Костенечки, Григорий Цамблак, Йоасаф Бдински, Владислав Граматик, Димитър Кантакузин, Петър Парчевич, Петър Богдан, Паисий Хилендарски, Матей Граматик, поп Пейо, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Иван Селимински, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Иван Вазов, Григор Пърличев и много други.

     Нека честитим този празник и на нашите учтели, които са посвтили живота си, за да ни образоват !

5 октомври – Международен ден на учителя

Днес е Световният ден на учителя!

На 5-ти октомври, у нас и в още над 100 страни по света, се отбелязва Деня на учителя.

Традицията води началото си от 1994г., когато по повод 40-тата годишнина от приемането на препоръките за статута на учителите от ЮНЕСКО и МОТ, ЮНЕСКО предприема инициативата да наложи 5-ти октомври като Международен ден на учителя.
Ролята на учителя, на добрия учител в живота на всеки от нас е много важна. Могат да минат години за да разберем, че ние сме можещи и успяващи хора, заради наученото от нашите учители преди години. От работата на учителите зависи нашето бъдеще, единственото време, когато нашата работа е да учим е това, когато сме в училище. След това в университета и на работа ние продължаваме да учим и да се развиваме, но навиците ни затова как да учим се сформират в училище.
Затова ролята на учителя, на добрия учител в живота на всеки един от нас трудно може да се прецени. Но е факт, че развитието на обществото зависи от труда на преподавателите. Учителят, добрият учител, дава на своите ученици не само своите знания, но и любов и внимание. Честит празник, скъпи учители! 
@}->--

Поздравление и от Проф. д-р Анелия Клисарова,дмн
Министър на образованието и науката  http://www.minedu.government.bg/news-home/2013/13-10-04_pozdravlenie-den_na_uchitelja.html

ЧЕСТИТ ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН!!!

Отново за учебната година
разкри училището днес врати.
Звъни звънец из цялата родина
в села и градове навред кънти.

И ние хилядите ученици
към този звън летим като орляк
и с бодрите си, весели рецици
изпълваме училището пак.

А класните ни стаи приветливи
отново срещат ни с ,,Добре дошли''
и забръмчават в утрото щастливи
като роени кошери с пчели.

Изпълнен с този екот многогласен,
от септемврийско слънце озарен,
начало на живота ни прекрасен-
как радостен си, пръв учебен ден!

Елисавета Багряна 
 

ПЛАН-ПРИЕМ 2013/14

Предлага прием за учебната 2013-2014 година по следните специалности:

След VІІ клас

Професия: “Лаборант”

Специалност: “Технологичен и микробиологичен контрол в хранително-вкусови производства”

Професия: “Рестораньор”

Специалност: “Производство и обслужване в заведения за хранене и развлечения”

 

Срок на обучение: 5 години    

С интензивно изучаване на чужд език – английски език

Приемни изпити: Тестове по БЕЛ и Математика

Балообразуващи предмети: БЕЛ, Математика

Подаване на документи за участие в първи етап на класиране – 17 – 21.06.2013 г.

Необходими документи:

Заявление за участие в класиране

Копие на медицинско удостоверение

Копие на удостоверение за завършен VІІ клас

Копие на служебната бележка за оценките от положените приемни изпити, когато кандидатстват в друга област

След VІІІ клас

Професия: “Икономист”

Специалност: “Земеделско стопанство”

Срок на обучение: 4 години

Балообразуващи предмети: БЕЛ, География и Математика

Професия: “Ресторантьор”

Специалност: “Производство и обслужване в заведения за хранене и развлечения”

Срок на обучение: 4 години

Балообразуващи предмети: БЕЛ, Биология  и Технологии

Професия: “Лаборант”

Специалност: “Технологичен и микробиологичен контрол в хранително-вкусови производства”

Срок на обучение: 4 години            

Балообразуващи предмети: БЕЛ, Биология  и Химия

Подаване на документи за участие в първи етап на класиране – 03-05.07.2013 г.

Необходими документи:

Заявление по образец

Копие на свидетелството за основно образование

Копие на медицинско удостоверение

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРАЗНИК Е !

   С представянето на мемоарната книга на Костадин Демерджиев  „Завръщане в младостта“ започна седмицата, посветена на юбилея на едно от най-старите професионални училища  – известния в цялата страна Тютюнев техникум. На срещата, състояла се вчера в залата на Общинския съвет , в присъствието на  бивши и настоящи учители и ученици авторът представи своите спомени  за „златните“ си и незабравими ученически години. В книгата се съдържат много подробни данни за историята на училището и за биографията на патрона – агрономът Атанас Ченгелев- личност високообразована и ерудирана, специалист, поставил тютюнопроизводството на  научни основи. На  страниците на своята книга  Костадин Демерджиев представя и по-голямата част от своите съученици от випуск 1955 година,  между които са нашите съграждани Кунка Мулетарова, Пенка Симеонова, Мариана Исаева. Последните не скриха вълнението си, че присъстват на  срещата , както и радостта си, че тяхното училище го има и продължава да обучава ученици. Към гостите на срещата приветствие отправи и председателката на Общинския съвет  Анастасия Младенова . Тя се обърна специално към днешните ученици  с думите , че както и да се нарича училището, каквито и специалисти да подготвя,  благодарение на труда на педагозите, училището ще го има и те трябва да се гордеят, че са негови възпитаници.  Сузана Дуран от името на абитуриентите благодари на Костадин  Демерджиев за възможността  чрез неговата книга да се почувстват  част от  една традиция, оцеляла през годините и устояла на превратностите на времето.

   На 23 (вторник) честването продължи с откриване на фото изложба , посветена на историята на училището. Множеството фотоси са подбрани и подредени по теми и представят всички аспекти на училищния живот.  Изложбата бе открита  в 14 часа във фоайето на читалище „Развитие 1873“ и ще бъде отворена за всички граждани до 26 април  – петък .

   Малко по-късно на същия ден нашият отбор спечли първо място на състезанието "В света на книгите" проведено по случай Световният ден на книгата. 

   Следващото събитие в календара беше изложението на клубовете и ателиетата по проект УСПЕХ na 25 (четвъртък), на което гости бяха ученици от осми клас на ОУ "Патриарх Евтимий" и ОУ " Петко Р. Славейков".

   Семицата завърши с Празничния концерт в салона на читалище „Развитие 1873“, на който взеха уастие учници от всички класове,водещи бяха Християн Николов, Васил Павлов и Рамиз Яшаров съответно от IX,X и XI клас, реч изнесе дриекторът Г-жа Златанова. Беше представн и филм за историята на училището. 

Галерия с над сто снимки може да разгледате тук –-> 

ПГХВТ се включва в кампанията „Да изчистим България за един ден“

756

И тази година нашето училище ще се включи в националната кампания "Да изчистим България за един ден".

Ученици и учители ще запретнат ръкави на 20 април и ще почистят дворът на училището.

Повече информация за кампанията може да намерите на http://www.btv.bg/da-izchistim/

 

Бивш възпитаник на ПГХВТ с първа самостоятелна изложба

   Бившият ученик на ПГХВТ Александър Иванов, който в момента е студент в Академията за музикално, танцово и
изобразително изкуство – Пловдив откри първата си самостоятелна изложба в изложбената зала на читалище "Развитие" в  гр Пещера.

   Входът е свободен и всики желаещ може да отиде и разгледа!

1 МАРТ – Честита Баба Мрта

     На първи Март бяха подарени предварително направените от ателие "Да съхраним българското" мартеници, които тази година бяха над 2000.   Учениците от ателието подариха мартеници на служителите в Община Пещера, РИО гр. Пазарджик, на учениците от общинските училища, децата в детските градини, Дневния център за деца с увреждания, Дневния център за възрастни хора с увреждания, градската библиотека и училища от други области.

 

ГАЛЕРИЯ––->

       

Свети Валентин в ПГХВТ

       На 14.02.2012 г. в Деня на влюбените в ПГХВТ " Атанас Ченгелев" бе представена презентация от клуб "Уеб-дизайн и реклама"  с цел да запознае учениците с произхода и традициите на празника. По инициатива на ученическия съвет беше направена и поставена кутия за валентинки, които след презентацията бяха раздадени.

 

Наши ученици взеха участие в ЕТНОФЕСТ 2012

Ресторантьорите и учениците от  ателие „Вкусни вълшебства“ изложиха приготвените от тях ястия през четвъртия ден на етнокултурния фестивал! Приготвените от тях  ястия бяха от българската национална, турската, ромската, гръцката и армънската кухня – петте етноса, които живеят в Община Пещера.

Ученици от ПГХВТ също взеха участие и в литературния форум „Младежта за диалог и взаимно разбирателство“ провел се на 27 декември и в етнофолклорния концерт на 28-ми, които също бяха част от етнофеста!

Галерия със снимки  –>  

УСПЕХ – изложение на клубове и ателиета

           Изложение на клубовете по проект „УСПЕХ“ бе проведено на 20 декември,  с което бе представено наученото и направното в клубовете и ателиетата от началото на учебната година. 

Клуб „Web- дизайн и реклама” представи презентация за коледните и новогодишни традиции.

Ателие „Да съхраним българското”  показа своите картички с коледени и новогодишни пожелания.

Ателие „Вкусни вълшебства от европейската кухня”  представи сладкиши, на които не можеше да се устои !

 

Клуб „Млад журналист” раздаде коледния брой на училищния вестник и взе интервю от Г-жа Златанова – директорът на нашето училище.

 

Клуб „Пещера- минало, настояще и бъдеще”  представи презентация за Тракийските крепости в района на град Пещера

 

1 ДЕКЕМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА СЪС СПИН

        Първи декември е Световният ден за борба със СПИН. За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.

     От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превецията, образованието и информираността.
През 2004 г е създадена независимата организация – World AIDS Campaign, която поема провеждането на кампаниите. Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) продължава да оказва финансова и техническа подкрепа.
    По инициатива на ученическия съвет в нашето училище се проведе антиСПИН кампания! Учениците бяха запознати с начините за предпазване от СПИН и бяха окичени със червени панделки. От Община Пещера бяха предоставени информативни брошури и презервативи.

Снимки от събитието >>> ТУК

 

18 ноември – Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

 

                  С резолюция на Генералната асамблея на Организацията на Обединените нации от 26 октомври 2005 г се призовават правителствата и международната общественост, всяка трета неделя от месец ноември да се отбелязва като “Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия”. През 2012 г календарният ден за възпоменание е 18 ноември.

                Денят за възпоменание е учреден с цел хората по цял свят да се замислят за огромните и тежки загуби, които човечеството понася от катастрофите по пътищата. Няма гражданин, който пряко или косвено да не е засегнат от войната по пътищата – близки, роднини, приятели. 

               По инициатива на ученическия съвет учениците от ПГХВТ стартираха кампания с надслов "ДА БЪДЕМ ДОБРИ НА ПЪТЯ" с цел да запознаят гражданите на гр.Пещера с посланието на датата и да ги подканят да бъдат разумни на пътя. Доброволците излязоха в центъра на градът и раздадоха дипляни на минувачите, специална спирка беше господин Козарев кмет на гр. Пещера!

           

галерия със снимки – натиснете >>> ТУК

 

Ден на народните будители – 1 ноември

Денят на народните будители е общобългарски празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух. Отбелязва се ежегодно на 1 ноември и е официален празник в Република България.

От 1945 година празникът е отменен от комунистическата власт, но запазен в паметта на българския народ. В много селища на България този Ден се отбелязваше неофициално: в района на град Пирдоп на този Ден учениците от началните училища изработваха фенерчета с изписани букви от българската азбука осветени отвътре и дефилираха пред обществото на селището облечени тържествено, в много случай с народни носии. След дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36 Народно събрание, на 28 октомври 1992 г., се възобновява традицията на празника. Първи ноември официално е обявен за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната. Идеята за възстановяването му е на професор Петър Константинов, председател на Общонародното сдружение „МАТИ БОЛГАРИЯ“.

Сред най-тачените български народни будители са Свети Иван Рилски, Константин Костенечки, Григорий Цамблак, Йоасаф Бдински, Владислав Граматик, Димитър Кантакузин, Петър Парчевич, Петър Богдан, Паисий Хилендарски, Матей Граматик, поп Пейо, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Иван Селимински, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Иван Вазов, Григор Пърличев и много други.

22 септември ден на българската независимост

         Независимостта на България е обявена тържествено на 22 септември 1908 в църквата "Св. Четиридесет мъченици" вТърново със специален манифест, а княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. Учредява се възпоменателен медал по този повод. На следващия ден Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина.

        На заплахите с война от страна на Османската империя, България отговаря с военна мобилизация и същевременно декларира готовност за мирно уреждане. Тъй като Берлинският договор е двойно нарушен (от София и от Виена), а Великите сили не са готови за мащабна война, усилията се насочват към дипломатическо признаване на българската независимост.

С помощта на Русия е постигнато споразумение по възникналите тежки финансови проблеми. Подписани са:

§  Руско-турски протокол (1909),

§  Българо-турски протокол (1909) и

§  Руско-български протокол (1909).

Според тях:

§  Русия опрощава на Турция военните ѝ задължения, останали още от войната от 1877–1878 г.,

§  Турция се отказва от всякакви финансови претенции към България,

§  България се задължава да изплати на Русия в срок от 75 г. 82 млн. франка.

        Турция, а след нея и Великите сили признават независимостта на България през месец април 1909 г. С провъзгласяването независимостта на България се издига международният авторитет на страната и тя се превръща в равноправна на другите европейски държави.

        България става царство и пълноправен участник в международните отношения, княз Фердинанд приема титлата цар на България. Създадени са предпоставки за освобождаване на последните останали под османска власт български земи в Тракия и Македония.

На добър час! ВИПУСК 2012

        На 21.06 тазгодишните абитуриенти получиха своите дипломи и свидетелства за професионална квалификация.

         

       Трите ученички с най-висок успех бяха отличени със специален подарък, класните ръководителки също не останаха по-назад и си тръгнаха с подарък и букет.

още >>>

Успешен финал на проект „УСПЕХ“ за учебната година !!!

                                          

       Изложение на клубовете по проект "УСПЕХ" бе проведено на 19 юни,  с което бе представено наученото и направното в клубовете и ателиетата през изминалата учебна година.

Клуб „Млад журналист” раздаде вторият си брой на встник  УЧИЛИЩЕН СВЯТ;

Клуб „Web- дизайн и реклама” представи презентация направена специлно за случая;

 

Ателие „Да съхраним българското”  показа мертеничките, вкликденските яйца и катичките направени през годината, както и скоро направните макрамета;

Клуб „Пещера- минало, настояще и бъдеще” изложи  табла за Тракийските крепости в района на града, също и табло – Пътят на 123 Козловски полк;

Ателие „Вкусни бълшебства от европейската кухня”  представи всички вкусотии готвени през годината а специална изненеда беше торта с глазура оформена като логото на проект  "УСПЕХ".

 

Всички изявени ученици получиха грамота от ръководителя на своя клуб !