История

УЧИЛИЩЕТО ПРЕЗ ГОДИНИТЕ …

Nikola-Vapcarov                    

Месец април 1946 година. В гр. Левски е открито първото училище за механизатори в България.   Старият хотел в града отваря вратите си , за да влезат първите, ония които прегазиха и най-скептичните убеждения, и постъпиха в първото училище за механизатори.

Първите тук са директорът на училището Николай Островски, учителите Ценко Ценков и Никола Ганчев, и 43-ма курсисти на възраст от 18 до 50 г. Те поставят началото, те тръгват през трудностите към новото, за да прогонят с вяра недоверието към него. На първите винаги е трудно. Но учителите и учениците преодоляват трудностите, защото те имат и ентусиазма, и вярата и волята на първите.

През 1947 година нараства нуждата от механизатори и броят курсисти се увеличават на 100. В училището постъпват и жени. Създадено като практическо училище по земеделски машини с 3 месечен курс на обучение, в 1950 г. то се превръща в школа за тракторни бригадири, които се обучават 3, 5 и 10 месеца.

През 1952 г. училището става училище за трактористи и комбайнери с 10-месечен курс на обучение. С изключително въодушевление, с големи надежди и радост колективът посреща решението за строеж на нова учебна база върху част от подарената му през 1946 г. 250 дkа общинска земя.

През 1956 г. новото училище посреща своите първи ученици, а само след една година до него се извисява и нова сграда – общежитието, което предлага на курсистите удобства и уют.

През 1957 г. курсът на обучение се увеличава на 2 години и се приемат курсисти на  възраст от 16 до 18 г.  Завършилите МТУ получават квалификация тракторист-комбайнер и водач на транспортен трактор.

Най-новата история на училището датира от 1962 г., когато е трансформирано в Средно професионално техническо училище по механизация на селското стопанство. За първия випуск в средното училище са приети 140 курсисти. Завършилите получават и диплом за средно образование.

През 1972 г. след една година и девет месеца отваря врати новата учебна работилница с единадесет добре обзаведени отделения, където учениците провеждат учебната си практика.

Училището е базово на МЗХП в резултат на което системно е посещавано от чуждестранни делегации – от СССР, Франция, Германия, Полша, Унгария, Чехословакия, Куба, Ирак, Мали. Неговите възпитаници и учители също гостуват на обменни начала в сродни училища в чужбина.

 1995 г. по предложение на МЗ и експертно становище на МОНТ СПТУ по МСС гр. Левски е преобразувано в Техникум по селско стопанство. Приемът в него става със завършен VІІІ кл. Курсовете на обучение са два – 4- и 5-годишни.

През 2003 г. училището получава последното си именно превъплъщение – ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО СЕЛСКО СТОПАНСТВО „НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ”.

Носителят на орден „Кирил и Методий” – І ст. ПГСС – гр. Левски, днес разполага с богата база от селскостопански машини – комбайни, трактори, автомобили и прикачен инвентар – плугове, дискове, брани, редосеялки, тороразпръсквачки; 13 кабинета по общообразователна и професионална подготовка, 4 компютърни кабинета, 6 кабинета по практическа подготовка в учебната работилница;  добре обзаведени общежитие и столова; фитнес зала, етнографски и исторически музей.

One thought on “История”

  1. Здравейте
    В това училище дълги години е учителствал и моят баща Кирил Драганов Атаносов.
    Преподавал е по различни предмети.
    Създал и оборудвал редица кабинети
    Поклон пред неговата памет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *