Първа среща с доброволци

Младежки обмен „Доброволчество – път към успеха“ в рамките на европейска програма „Еразъм+“ се проведе в СОУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“, град Разлог. Организатор на проекта бе сдружение „Алтернативи Интернешънъл“ – Благоевград, които като домакини посрещнаха младежи от други 5 държави-Македония, Румъния, Грузия, Азербайджан, Чехия. Засегнати бяха темите за доброволчеството и младежката безработица.

Участниците от шестте държави дискутираха ползите от доброволчеството и достигнаха до извода, че то наистина може да помогне в борбата с младежката безработица, тъй като чрез доброволчество се придобиват редица умения и компетенции, които могат да помогнат на младежите да се реализират на пазара на труда. В програмата на мероприятието беше включена и среща с ученици от 9 „а“ и 9 „б“ класове от Разложката гимназия с класни ръководители Соня Крънчева и Людмила Спасова, които имаха възможност да се информират за различни възможности за доброволчески програми.

В началото на ноември сдружение „Алтернативи Интернешънъл“ – Благоевград посрещна поредните си чуждестранни доброволци по Европейска доброволческа служба, част от програма „Еразъм+“. Новодошлите са от Македония, Хърватска и Грузия. Те ще бъдат в Благоевград за период от 2 месеца. Основната идея на проект EVS 4 ALL е да насърчи доброволчеството на местно ниво, да запознае повече младежи с ценностите и ползите, които то носи, както и да промотира междукултурен диалог.
„През следващите два месеца тримата младежи ще бъдат част от кулинарен клуб, клуб по танци, ще създават онлайн брошури, блог за доброволчеството и ще се срещат с много млади хора“, заяви председателят на сдружението Петя Кулина.

7654321

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *