Новини

„Ако искаш бъдещето да е различно от миналото, не забравяй миналото“

Спиноза

Участие в семинар „Холокост като отправна точка“ в Кавала между учители по история и цивилизации от България, Гърция и Република Северна Македония.

Семинарът е организиран от Мемориал де Шоа, Франция, Мемориален комплекс на Холокост в Скопие, Министерство на образованието в Гърция, Европейската комисия и други.

Участниците от трите страни бяха 40 учители, които се докоснаха до последните проучвания по темата за Холокост, както и практически насоки по време на уъркшопите.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

„Ако искаш бъдещето да е различно от миналото, не забравяй миналото“

Спиноза

Пред Мемориалния комплекс на Холокост в Скопие

От 30 август до 1 септември 2017 г. в Скопие (Република Македония) се проведе обучителен семинар за учители по история от България и Република Македония. Обучението се състоя в Мемориалния център на Холокоста на евреите от Македония. Темата бе „Холокостът като отправна точка: сравнение и споделяне“, като Сдружението на преподавателите по история в България и Асоциацията на учителите по история на Македония (АNIM) бяха партньори на събитието.

Пред Мемориалния комплекс

Организатори на семинара бяха Мемориалният комплекс Шоа във Франция с председател Бруно Бойер, Холокост мемориален комплекс на евреите от Македония, МОН, Министерство на образованието на Македония, Германското посолство в Македония. В продължение на три дни учителите по история и от двете държави имаха възможността да слушат лекциите на изключително ерудирани преподаватели като Йохан Чапаут от Университет „Сорбоната“, Филип Букара от Мемориалът Шоа в Париж, Тал Брутман от EHESS, Мишо Докманович от университета “ Св. Кирил и Методий“ от Скопие, Фабрисе Тейчер от Мемориалния комплекс Шоа, Жоел Котек от Свободния френски университет на Брюксел и доц. д-р Албена Танева от СУ „Св. Климент Охридски“ .


На семинара учителите и от двете държави имаха възможността да погледнат на проблема Холокост от различен ъгъл, да направят сравнение на посоката на развитие на този въпрос в историческата наука и на двете държави и да споделят виждането си по въпроса. В продължение на три дни учителите работиха и в педагогически работилници на актуални теми като „Новите антисемитски прояви в социалните мрежи“ и „ Как да се справим с новите расови предразсъдъци“. В края на семинара всички представиха и своите добри практики, с които показаха, че всеки учител работи и успява да мотивира учениците да работят и да знаят повече.
„Като цяло на историята трябва да се гледа обективно, без преиначаване на фактите според времето и събитията, с което двете държави могат да изградят наистина ползотворна работа в бъдещи начинания. Радваме се, че успяхме да се запознаем с наши колеги от Македония, да споделим своите практики, да обменим опит и да почерпим нови идеи. Ще ни бъде изключително приятно да работим заедно и да общуваме повече.“, споделиха учителите в края на семинара.

……………………………………………………………………………………………..

Участие в споделяне на добри педагогически практики

В Деня на възпоменание на жертвите на Холокост в България – 10 март, старши учител по история и цивилизация Соня Крънчева от Средно училище „Братя Каназиреви“ и старши учител по философски цикъл Анета Тумбева от ПГТХТ „Никола Стойчев“ участваха във форум за споделяне на добри педагогически практики в МОН по покана на експерта по Обществени науки и гражданско образование Радостина Николова и Коста Костов – експерт по философски цикъл. На срещата присъства зам.-министър Мария Гайдарова, която поздрави всички присъстващи учители за тяхната всеотдайност и неспираща работа. На срещата също присъстваха и госпожа Ришел Каплан  – директор на Европейския отдел на Международната школа за изследване на Холокоста „Яд Вашем“ в Израел, доц. д-р Албена Танева, проф. Красимира Табакова от Софийски университет „Св. Климент Охридски“. На срещата присъстваха над 50 учители, които представиха дейността си по отношение темата за Холокост и социалната справедливост. Всички те показаха, че заедно с общи усилия, може да се постигнат по-високи резултати, да се приучат младите хора да бъдат толерантни и единни.

…………………………………………………………………………………….

Клуб „Памет“ отбелязва 144 години от обесването на Левски.

„Аз съм посветил себе си на отечеството си, да му служа до смърт и да работя по народната воля.“
С идеята младите хора да знаят и помнят, да бъдат истински и честни, да бъдат патриоти! Бъдете истински българи!

Ива ПанчеваВасил Левски е една от великите личности, с които майка България ни е дала. Това е човекът, който дава живота си в името на нашето благо и ние като истински българи и патриоти трябва да почитаме паметта му и да знаем за делото му , за да можем да го предадем и на идващото поколение. Левски трябва да ни бъде като образец на подражание, защото той носи качествата на истинския българин, а именно: честност, смелост, непоколебимост и жертвоготовност. Бъдете горди с делото на този човек! Поклон пред светлата му памет!

Иван РачевДелата и мъдростта на Левски се извисяват над стореното от всички негови съмишленици и предци и имат силата да ни обединят като нация. Образът му е символ на смелост и себеотрицание. Понятия като че ли забравени в днешната действителност. Левски е човек, стигнал до прозрението, че „Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме”. С действията си днес ние имаме възможност да променим утрешната реалност. Бъдете горди с делата на този велик човек! Поклон пред светлата ми памет!

Мартина ДръдаловаВсеки знае кой е Левски или поне всеки е чувал за него. Благодарение на учителите ми аз също знам кой е той. Чувала съм и съм чела невероятни и достойни за възхищение факти от неговия живот. Знаех за предателството на поп Кръстьо, за което сега толкова се спекулира, но не бях чувала за разговора между Левски и агата до преди две години. В този разговор агата споделя с Апостола, че е пратил малко заптиета за залавянето му, за да може българският народ да се притече на помощ и да го освободят, но не са го сторили. С това агата е показал на Левски за какъв народ се жертва.
Ако такъв разговор наистина се е провел, то българите наистина не сме били достоен за подобна жертва народ. За това най- малкото, което можем да сторим днес е да почетем достойно паметта на един велик българин- ВАСИЛ ЛЕВСКИ! Дано никой българин да не забравя тази дата! Поклон!

Георги ОрозовКаквото и да кажем, ще бъде малко за този велик човек! Да се жертваш в името на свободата в такива тежки времена, говори единствено за безстрашието и борбеността, които са владеели „духа“ му. Повече от век българите живеем с мисълта за него и за всяко негово дело, което показва колко траен всъщност е отпечатъкът, който е оставил в историята ни. Поклон!

…………………………………………………………

Участие в VI Есенен форум „Модернизация на образованието“ 

Учителят по история и цивилизация Соня Крънчева участва с доклад в Есенния форум, организиран от Департамент за информация и усъвършенстване на учители към Софийски университет „Св. Климент Охридски“, където представи дейността на ръководения от нея клуб „Памет“ и неговата дейност.  Целта на доклада бе да запознае колегите с идеята учениците да бъдат включени в различни извънкласни занимания, за да могат да намерят приложение на знанията си, да бъдат мотивирани за учене и работа, както и да придобият нови знания за историята, личностите и различни исторически събития.

VI Есенен научно-образователен форум „Модернизация на образованието“ бе открит от доц. Д-р Нели Димитрова – председател на Организационния комитет. Лектори на пленарните заседания бяха  проф. д-р Жулиета Савова от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и доц. Д-р Надежда Райчева от СУ „Св. Климент Охридски“, които представиха нови схващания, свързани с качеството на средното образование в светлината на аналитичния профил на ученето и рефлексните умения като същност, структура и формиране в хода на обучението. На форума участваха учители от цялата страна, както и университетски преподаватели.

–––––––––––––––––––

Обучение в Йерусалим, Израел

image-0-02-01-23ce5df838be5cd286f2123c33c56a3748cb01ecf4539d0ac5212d044bdf759c-v

От 4 до 12 септември 2016 година Соня Крънчева – старши учител по история и цивилизация и английски език в СОУ „Братя Каназиреви“ участва в обучение на учители по история и философски цикъл в Мемориалния комплекс за възпоменание на жертвите на Холокоста „Яд Вашем“ в Йерусалим, Израел.  Лектори на семинара бяха изтъкнати преподаватели, които представиха нови разработки, свързани с живота и съдбата на евреите преди и по време на Втората световна война, съдбата на българските евреи и отношението на българската държава, трудовите лагери и тяхната цел. По време на семинара учителите представиха своите разработки и добри практики и обмениха опит. Участниците успяха да се запознаят отблизо и с традициите и обичаите на евреите, да се запознаят с местната кухня и да разгледат забележителностите на Йерусалим.

yad

Обучение в Ню Йорк, САЩ

IMG_0301

В периода от 17 – 30 юни 2016 година Соня Крънчева – старши учител по история и цивилизация и английски език в СОУ „Братя Каназиреви“, град Разлог и Драгомир Дачев – учител по история в СОУ „Бачо Киро“, град Павликени бяха на обучение в Ню Йорк, САЩ. Обучението се проведе по покана на Борда на директорите към Memorial Library и Olga Lengiel Institute в Ню Йорк. И двамата учители за първи път представляват България в САЩ в обучение, което е свързано с иновативни и интересни начини за теми, свързани с преподаване на Холокост и социална справедливост. В продължение на близо три седмици групата от 26 учители работиха заедно над работа с литература, изкуство, писане и креативност при представяне на темите. Очаква се от двамата преподаватели да продължат своето професионално развитие като разработват уроци и работят с преподаватели от България на семинарите, организирани от Memorial Library и Американски университет в България.

 

 

Честит патронен празник!

Клуб „Памет“ към СОУ „Братя Каназиреви“ поздравява всички бивши и настоящи учители, директори, ученици и възпитаници през близо столетното си същестуване! С пожелания за здраве, морално удовлетворение и много късмет!

13181133_1006762039361530_1247928305_n.png

…………………..

Изложба „Камбанен звън“

Във връзка с отбелязване на 140 години от избухването на Априлско въстание Клуб „Памет“ към СОУ „Братя Каназиреви“, град Разлог с ръководител Соня Крънчева организира и откри изложба „Камбанен звън“.

Изложбата бе разделена на отделни експозиции, пресъздаващи безстрашното начало, решенията на Гюргевския революционен комитет и разделението на революционни окръзи с апостолите. Отделни табла акцентираха върху моменти от въстанието в Копривщица, Клисура, Панагюрище, Дряновски манастир, Батак, Перущица и Ботевата чета. Изложбата показва  познатите и непознатите личности, жертвали живота си за съкровената свобода. В отделна секция учениците представиха авторите и литературните произведения, свързани с темата, както и с литературната критика.

Най-малките ученици от 3 клас с класен ръководител Гергана Попова и 4 клас с класен ръководител Елена Джунева, както и ученици от прогимназиален и гимназиален етап представиха книги, табла, рисунки, брошури, свързани с революционерите и отделни моменти от Априлското въстание.

Участници в откриването бяха ученици от 9, 10 и 11 клас. Чрез поетичен рецитал, включващ „Епопея на забравените“ на Иван Вазов и съвременни стихове, народни песни, характерни за Пиринския край, изпълнени от Лилия Стефанова и Елина Терзиева и в музикален съпровод на Георги Асев и Александър Толин. Момичетата, част от екипа на ТК“Пирински наниз“ с ръководител Мария Калоянова, представиха автентични хора от района и пресъздадоха атмосферата от въодушевлението на подготовката на въстанието. Със съдействието на сем. Димитрушеви, които предоставиха Черешовото топче, Георги Орозов влезе в ролята на Боримечката, а Ренета Хаджиева  – на Райна Княгиня. Изненада за всички беше авторското произведение на Георги Докин „Кръв от лето 1876-то“, посветено изцяло на славния и кръвен момент от българската история. Всички гости получиха брошури, стрък здравец и бяха поканени на скромен коктейл. Като завършек всички споделиха, че историята може да ни разкаже и даде много, а ние – да се поучим от нея!

За повече информация:

http://http://sourazlog.net/

http://razlog.bg

 

…………………..

140 години от избухване на Априлското въстание

2016-04-14 22.55.59

…………………

This is the recognition for my persistent work at school. This is for you, students!!!

Sonya Krancheva: Teaching Memory of the Holocaust Has Big Impact on a Small Bulgarian Town

……………….

Клуб „Памет“ ще проведе урок, посветен на 160 години от рождението на Райна Княгиня.

Дата – 18 януари 2016 г.

Темата на урока : „Един миг Смисъл, равен на цял живот. Един достатъчен миг!!!“

12509576_1181431151886512_1887651749920199260_n

……………………………………..

Заповядайте!!!

2016-01-11 21.53.49

…………………….

Международен ден на думата „Благодаря“

На 11 януари 2016 г. в час на класа учениците от 10″а“ клас с класния си ръководител проведоха интерактивен урок, посветен на думата „Благодаря“.

Какво направиха учениците? Разделени на няколко групи, те трябваше да напишат на възможно повече езици „благодаря“, да споделят пред останалите защо и кога използваме думата, както и да благодарят на хората, които заслужават това. Всички взеха участие и работиха усърдно.

БЛАГОДАРЯ ВИ!!!

20160111_132235 20160111_132241 20160111_132250 20160111_132256 20160111_132300 20160111_132332 20160111_132338 20160111_132347 20160111_132352 20160111_132356 20160111_132400 20160111_132405

………………………………..

Ученически местни избори – дидактическа игра

На 9 декември 2015 год. учениците от 10″а“ и 10″б“ клас от СОУ „Братя Каназиреви“, град Разлог проведоха местни избори за кмет на училището. Изнесеният урок по Етика и право бе подготвен от преподавателя по Философски цикъл Милена Кандева и с нейна помощ под формата на дидактическа игра учениците се запознаха със законовата уредба за провеждане на избори в Република България. Учениците от двата класа бяха номинирали по двама кандидати за поста – Магдалина Кьосева и Иван Влахов от 10″а“ клас и Микаела Мадолева и Валентин Щерянов от 10 „б“ клас. По време на играта учениците упражниха своя вот чрез бюлетини и избраха своя кмет – Микаела Мадолева. Нейн помощник бе избран Иван Влахов. Интересни бяха платформите и на четиримата кандидати, но може би откровеността на Микаела привлече избирателите. Честито!

20151209_164456 20151209_164504 20151209_165041 20151209_165047 20151209_165055 20151209_16505720151209_182706

 

……………………….

Знаете ли, че:

1 декември е международен ден на Библията?

В навечерието на 1 декември 2015 г. в час по английски език учениците от 10“а“ клас с преподавател Соня Крънчева проведоха урок, свързан със святата за християните книга – Библията. В хода на урока се преплетоха различните виждания на учениците по отношение на религията. Чрез средствата на чужд език те показаха знания, свързвани с историята на религията, създаването на Библията и нейната значимост, географското разпространение на вярата, както и знания по гражданско образование.  В хода на интерактивните занимания учениците работиха върху различни задачи – от отговор на поставени въпроси, търсене на информация и анализ, допълване на изречения и тълкуване на важни и значими за религията постулати. Като цяло, всички учениците изразиха, че това е ден, в който всеки един от нас трябва да се замисли за своето съществуване, за идеалите и нормите на поведение в обществото.

20151130_105109 20151130_105143 20151130_105204 20151130_105214 20151130_111917 20151130_111934 20151130_131919 20151130_131923 20151130_131927 20151130_131933 20151130_131939 20151130_131946 20151130_131954

…………………………

V Есенен научно-образователен форум и тържествена церемония по връчване на свидетелствата за І ПКС в ДИУУ 

На 20 и 21 ноември в Департамента за информация и усъвършенстване на учители при СУ „Св. Климент Охридски“ се проведе V Есенен научно-образователен форум „Съвременното училище и квалификацията на учителите“. Традиционно академичната проява се организира през ноември и е посветена на Климентовите дни на Софийския университет. Съорганизатор на тазгодишното издание е Синдикатът на българските учители. Форумът бе открит от директора на ДИУУ проф. д-р Росица Пенкова. Приветствия към организаторите и участниците бяха поднесени от Министерството на образованието и науката, Синдиката на българските учители, Регионалния инспекторат по образованието – София-град, Българската търговско-промишлена палата, Българската стопанска камара, Центъра за международни изследвания за образование и култура, училища от страната, издателства. Специален поздрав прозвуча от талантливите възпитаници на музикалния педагог г-жа Весела Котева от ОУ „Даскал Димитри“ – Кюстендил.

За пета поредна година в дните на форума учители и директори от цялата страна, университетски преподаватели и експерти в сферата на образованието дискутираха актуални въпроси на българското образование, споделяха свои педагогически търсения, постижения и добър опит.

Акцентите на пленарната сесия бяха мисията на учителя в постмодерното общество и информалното учене. Внимание бе отделено и на ролята на връзката между образованието и бизнеса за постигане на успешна икономика, както и на новите компетентности, необходими за успешното управление на училището и класа в 21. век. Квалификацията на учителя, визията за съвременното българско училище и българското образование в контекста на европейското образователно пространство фокусираха тематично дискусиите в секционните заседания.

20151120_123016

Старши учител по история и цивилизация и английски език Соня Крънчева участва с доклад на тема „Учи ли училището на гражданско образование?“, като сподели резултати от проведена анкета сред учители и ученици от СОУ „Братя Каназиреви“, град Разлог по отношение на гражданското образование, състоянието му в училище и виждането на учителите към него.

20151121_101017

По традиция след заключителното заседание на форума се проведе тържествената церемония по връчване на свидетелствата за най-високата, първа професионалноквалификационна степен на учителите, успешно защитили свои иновационни изследвания. В тазгодишната изпитна октомврийска сесия ДИУУ присъди І ПКС на 52-ма учители и директори от цялата страна. Със специално внимание учителите иноватори бяха удостоени от Издателство „Просвета – София“ АД.

20151121_123801 20151121_135003

…………………………………………………….

Екскурзия до Букурещ и Синая, Румъния

В дните на т. нар. есенна ваканция ученици от 11а, 11б и 10а класове пътуваха до Румъния. Ръководителите Лиляна Джолева, Здравка Сугарева и Соня Крънчева организираха учебна екскурзия до северната ни съседка, която включваше посещения на знакови градове, учреждения и музеи. Още през първия ден учениците имаха възможност да влязат в сградата на Парламента – втората по големина сграда в света след Пентагона, намираща се на един от паметните булеварди в Букурещ. После се разходиха по тесните улички на стария Букурещ и разгледаха останките от древния град, както и статуята на войводата Влад Цепеш, използван като прототип на Дракула от известния роман на Брам Стокър.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

20151101_101841 20151101_142225

През втория ден от вълнуващата екскурзия учениците посетиха една от най-големите солни мини „Униря“ в град Слъник, после се потопиха в изящната атмосфера на замъка „Пелеш“, докоснаха се до духовното величие на Синайския манастир, а в края на туристическата обиколка се насладиха на красивия град Брашов, известен още с немското си име Кронщад.Натрупаните впечатления и емоции ще останат незабравими.

……………………………

Морално удовлетворение и нови пътища!

С огромно удовлетворение най-после мога да кажа – усъвършенстването и непрекъснатата квалификация наистина дават хиляди възможности за развитие. На 29 октомври 2015 година защитих пред 11-членна комисия Първата си професионалноквалификационна степен към ДИУУ към СУ „Св. Климент Охридски“. Сред комисията бяха:

г-жа Милка Коджабашиева, директор на Дирекция „Квалификация и кариерно развитие“ – МОН;

проф. Кр. Табакова – Исторически факултет към СУ „Св. Климент Охридски“;

проф. д-р Росица Пенкова – директор на ДИУУ;

проф. Ангел Петров и проф. Димитър Веселинов  – Филологически факултет към СУ „Св. Климент Охридски“;

доц. д-р Славка Ненова – методика на обучението по икономика към ДИУУ;

доц. Мариета Савчева – методика на обучението по изобразително изкуство;

доц. д-р Чавдар Катански – управление на образованието към ДИУУ;

гл. ас. д.р Нели Димитрова – методика на обучението по физика;

доц. д-р Захари Захариев, – методика на обучението по философски дисциплини;

гл. ас. Бистра Стоименова и Мария Тотоманова – ДИУУ и още Елка Николова и Габриела Каменова от ДИУУ.

f2

На първо място бих искала да изкажа искрено благодаря на гл. ас. д-р Николина Цветкова, човекът, който ме е подкрепял през последните десет години и това, което прилагам на практика, е плод на нейния труд, старание и всеотдаденост към нас, учителите. Заедно с това на гл. ас. Бистра Стоименова, която във всеки момент е готова да помогне и да покаже пътя, да ни насочи и даде съвет.

Не знам вие как си представяте явяването и защитата на ПКС, но ще съм откровена и ще споделя, че един уважаващ себе си учител, един учител, който цени учениците си и иска да направи най-доброто за себе си и тях, несъмнено трябва да премине по нелекия път на професионалното си усъвършенстване. Биенето на сърцето е най-малкото нещо, което учителят усеща в този момент. Защото това, което ме се случва е явен завършек на онова „хоро“, на което се е хванал преди и е искал да го направи.

Колкото е трудно, трябва да Ви кажа, че съм горда от десегодишната си работа. Успях да напиша още три дипломни работи, да не спя до късно през нощта, за да мога да съм на ниво, но най-накрая, се чевствам мморално удовлетворена. За в бъдеще си поставям още цели, още възможности за развитие и ако сме живи и здрави – да берем плодовете на своя труд. На моите ученици, които ме подкрепяха през цялото това време – благодаря Ви, без вас знаете, че това нямаше как да се случи. Разтичам на вас, така както и вие разчитате на мен! Успех на всички!

…………………………………………………………………………………………………………………..

Клуб „Памет“ вече и в нашето училище

В навечерието на Деня на будителите учениците от 10″а“ клас заедно с класния си ръководител и преподавател по история и цивилизация Соня Крънчева учредиха училищен клуб „Памет“.

Клуб „Памет” ще представлява училищен ученически клуб, който си поставя за цел по-задълбочено изучаване и популяризиране на българското историческо наследство, извършване на краеведски проучвания, интеркултурно образование и възпитание чрез изучаване културата и бита на други държави. Основна насока ще бъде и проучване и запознаване с историята на Холокоста и съдбата на евреите преди и по време на Втората световна война. Клубът се организира за целодневна извънкласна дейност.

Цели 

 • Да насърчи учениците към родолюбието като добродетел.
 • Да формира потребност за защита на културно-историческото ни наследство и духовни ценности.
 • Да създаде условия за творчески изяви и развитие на всички участници в училищния живот.
 •  Да създаде условия за споделяне на ценности, за развиване на чувство за общност и принадлежност и осмисляне на свободното време на учениците.
 •  Да развива родолюбива дейност.
 • Да провокира и развива интереса на учениците към българската история, култура и духовни ценности.
 1. Мероприятия и дейности:
 • отбелязване на национално значими и местни исторически дати и събития;
 • изработване на мултимедийни проекти;
 • открити уроци на тема „Холокост“ и представяния пред родители и общественост;
 • организиране на училищни изложби;
 • исторически екскурзии;
 • участия в исторически конкурси;
 • събиране на материали и формиране на концепция за създаване на училищен исторически музей;
 • обогатяване на етнографската сбирка на училището.
 1. Членове – участници в клуба ще бъдат ученици от 10 клас на доброволен принцип
 2. Работа – електронна и срещи през месеца
 3. Крайни продукти – открити уроци, есета, представяния, електронна книга

………………………………………………………………………………………………………………..

10а клас спечели национален конкурс „Най-усмихнат клас“ за 2015 година.

За втора поредна година Сдружение „УСМИВКА организира Национален конкурс за фотография под наслов „Най-усмихнат клас в България“. В надпреварата участваха над 180 фотографии от училища от цялата страна. Въпреки схващането, че българите не са усмихнати, снимките на учениците показаха колко ведри и щастливи са българските деца. Надпреварата беше изключително напрегната и журито наистина се затрудни в оценяването на фотографиите.Честито! И още много успехи и спечелени конкурси!

smile

………………………………………………………………………………………………

Първа сбирка на училищния парламент за 2015/2016 година.

Сбирката с представителите от 8. до 12. клас ще се проведе на 19.10.2015 година в кабинет по Обществени науки.

……………………………………………………………………………………..

Най-усмихнатият клас!

Участвахме със страхотна снимка в национален конкурс на тема “ Най-усмихнатият клас“, организиран от Сдружение „Усмивка“, град Бургас. Дано да спечелим!!! Стискайте палци!

––––––––––––––––––––––––––––––––––

5 октомври – Международен ден на учителите

 20151004_172753

20151005_074132 20151005_095413

По инициатива на ЮНЕСКО от 1994 г. Международният ден на учителя се чества на 5 октомври. Към настоящия момент тази дата се приема от над 100 държави. Историческите предпоставки за отбелязване на Ден на учителя става състоялата се на 5 октомври 1966 г. в Париж Специална междуправителствена конференция за статута на учителите. В резултат бил подписан документ „Препоръки, касаещи статуса на учителя“.

На 5 октомври 1994 г. Световният ден на учителя се отбелязва за първи път и оттогава празнични мероприятия са свързани с тази дата и около нея.

Днес, на този ден, ООН предлага на родителите и на всички граждани да се замислят за минута за своите учители. Как Учителят е променил за добро техния живот, споменът за което остава като един от най-силните спомени за всеки човек – да си спомняш с благодарност за хората от които си се научил.

         ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, КОЛЕГИ!

–––––––––––––––––––––––––––––––

Честит първи учебен ден на 10″а“ клас!

20150915_093528

Пожелавам здраве и късмет, дръзновение и много предизвикателства! Запомнете, че пътят на науката е дълъг и труден, но си заслужава! Ценете знанията и образованието! Бъдете настойчиви и много трудолюбиви, защото трудът в настоящето, ще ви се отблагодари в бъдеще!

Класен ръководител: Соня Крънчева

–––––––––––––––––––––––––––––––––

Уважаеми ученици и родители,

на 15 септември 2015 г. Ви очаквам с огромно нетърпение в 8,45 часа  в двора на СОУ „Братя Каназиреви“ за откриване на новата учебна 2015/2016 година! С вас вземете само усмивки и добро настроение!

Класен ръководител – Соня Крънчева

……………………………………………………………………………………………………

Изкачихме Мусала!!!

20150828_133030

20150828_105618

На 28 август голяма част от класа, заедно с родители и приятели, успяхме да изкачим връх Мусала. За голяма част от класа това бе предизвикателство, защото до този момент никой не се беше осмелявал дори и да помисли да тръгнем заедно.

Като класен ръководител изказвам благодарност на родителите, които се наеха с нелеката задача да дойдат с нас и на всички приятели, които споделиха деня с нас!

Следващата ни цел със сигурност ще бъде връх Митикас, планината Олимп!

 

„Поуки от миналото – действия за бъдещето“

IMG_6572

Старши учител Соня Крънчева участва в обучителен семинар на тема „Поуки от миналото – действия за бъдещето“, който се преведe в Американски университет в Благоевград от 27 до 30 юли 2015 год.

Обучението бе организирано от Института Олга Ленгиел и Мемориалната библиотека, съвместно  с Американския университет в България, МОН на РБългария и Израело-българския институт.

Общата цел на обучителния семинар бе да допринесе за повишаване качеството на образование по отношение на Холокоста и социалната справедливост в България. По време на обучението 45 учители по история и философски цикъл от България имаха възможността да се запознаят с нови възможности за преподаване на тази тема, да се осъзнае необходимостта от разбиране на съвременната приложимост на темата.Лектори на обучителния семинар бяха:

Оана Нестиан Санду от Институт Олга Ленгиел и Мемориалната бибилатека в САЩ;

д-р Раду Йоанид – Мемориален музей на Холокоста в САЩ;

Диего Лучи – Американски университет в България;

Михаел Бар-Зоар – автор на бестселъри и на книгата „Извън хватката на Хитлер“;

Асиа Раберман – оцеляла по време на Втората световна война.

……………………………………………………………………………………………………………………

Работа по проект LeTeEm

Работата по проект LeTeEm е плод на онлайн обучението, което преминах през месец октомври-ноември 2014 год. Идеята на проекта да даде нови възможности на учениците за работа и учене. Чрез излизане от класната стая и работа в реална среда, учениците имат възможност да се докоснат до тънкостите на професиите, да видят трудностите и да се ориентират професионално, да изберат своята професия.

През месец април и май ще се проведе реално обучение на учениците от 9″а“ клас в различни фирми в град Разлог. Очаквайте повече информация и снимков материал.

……………………………………………………………………………………………………………………

11046387_813498522069055_4046400205471616455_o

На 10 март 2015 г. се проведе открит урок на тема „Паметта говори“ с участието на ученици от 9″а“ клас от СОУ „Братя Каназиреви“ и 9″б“ клас от ПГТХТ „Никола Стойчев“. Урокът бе по инициатива на преподавателите Соня Крънчева и Анета Тумбева. В рамките на интерактивното занятие учениците се справиха с поставените задачи и успяха да покажат на гостите – директорите на двете училища, родители, учители и приятели историческите факти, касаещи Холокост, философски разсъждения за същността на човешкия живот и избора в живота. В историческия етюд се появиха Хари Потър, представен от Георги Чилев и Ане Франк, представена от Павлина Джупанова, което се оказа най-интересната част от урока. Всички се съгласиха, че такива инициативи са изключително интересни и трябва да има повече в бъдеще.    Pokana holokosta

1 thought on “Новини

 1. Споделянето на добри педагогически практики е умение, което развива нашата методологическа компетентност и разширява хоризонтите на класната стая . Когато това умение е преплетено и със социална обвързаност , ползата за учениците е многократно по-голяма.
  Хареса ми идеята за появата на Ане Франк по време на урок – интересно и ползотворно както на езиково, така и на емоционално ниво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *