Хроника на преследването на евреите в Европа

Информацията, която съм споделила на страницата, е от брошурата „Крехка толерантност“

1933 – на 30 януари Адолф Хитлер е избран за канцлер на Германия. На 24 март Германският Райхстаг му дава диктаторски пълномощия. Създаден е първия концентрационен лагер Дахау, отначало срещу противниците на Хитлер. Започва публично изгаряне на книги от автори евреи и антихитлеристи.

1934 – Хитлер става диктатор. Като партиен водач и избран канцлер той се обявява за Фюрер / водач/ на германците.

1935 -Приети са Нюрнбергските расистки закони срещу евреите. Според тях евреите престават да бъдат считани за германски граждани с всички произтичащи от това последици. Поставя се началото на отнемането на политическите и гражданските права. Вълна от погроми в Полша срещу местните евреи.

1936 – Хитлер и Мусолини създават Оста Рим-Берлин / военен съюз между Германия и Италия с оглед плановете на двете държави за война/. Забрана на лекари от еврейски произход да лекуват хора в Германия.

1937 – Създава се концентрационен лагер Бухенвалд. Приемат се антиеврейски наредби, които лишават евреите от собственост и ги задължават да я предадат в ръцете на арийците.

1938 – Всички еврейски деца са изгонени от училищата в Германия. Нацистка Германия присъединява Австрия към Райха. Всички антиеврейски закони от Германия се пренасят и срещу австрийските евреи. Евреите от Райха са лишени от паспорти. През нощта на 9-ти срещу 10-ти ноември 1938 год. се провежда антиеврейски погром на територията на Германия, Австрия и Южна Чехия, известен като „Кристалната нощ“. Разрушени са около 200 синагоги, 30 000 мъже евреи са откарани във вече създадените концентрационни лагери. Румъния лишава от поданство еврейското си население. Поставя се специален знак в паспортите на всички евреи по молба на швейцарските власти, опасяващи се от вълна от еврейски емигранти от Райха.

1939 – Хитлер произнася реч в Райхстага, в която обявява открито на света, че ако започне война, ще успее да унищожи евреите в Европа. На 1 септември 1939год. започва Втората световна война с нападението на Германия над Полша. Скоро е издадена заповед за създаване на гето за евреите в окупирана Полша. Скоро е издадена заповед за създаване на гето в окупирана Варшава. Евреите са задължени да носят на ръкава си голяма лента със звезда. Приемат се антиеврейски закони в независима Словакия. Приема се първата вълна расистки закони в Унгария, ограничаващи участието на евреи в определени професии.

1940 – Съглашателството с нацистите френско правителство приема антиеврейски закони. Появява се антиеврейско законодателство и в Белгия. Германия окупира Дания, Южна Норвегия, Холандия, Белгия, Люксембург и Франция. Германците запечатват Варшавското гето, от което евреите повече не могат да излизат. Антиеврейски погроми в Румъния.

1941 – Адолф Айхман е назначен за началник на „антиеврейския отдел“ на Гестапо. Германия окупира Югославия и Гърция. На 22 юни 1941 год. Германия напада СССР. Създават се нови концентрационни лагери. На 28 и 29 септември в местността Бабий Яр край Киев са избити на 34 000 евреи. Нови погроми и убийства на евреи от армията и Желязната гвардия в Румъния. Създадени са много от известните днес концентрационни лагери – Аушвиц Биркенау, Терезиенщат, Келмно, Белзец, Собибор, Майданек и други.

1942 – Провежда се конференция в Берлин, известна като Ванзее, на която си приема план за „окончателното решение“ за унижощаване на евреите в Европа. Изготвен е специален план с броя на евреите по държави. Срещу името на България е посочено 48 000 евреи. Началото на масовото депортиране на евреи към концентрационните лагери от всички окупирани територии и сътрудничещи на германците. В края на войната общият брой наброява около 6 милиона евреи.

1943 – На 2 февруари с победата при Сталинград настъпва обрат във войната. Евреите от Дания са прехвърлени в неутрална Швеция и така са спасени.

1944 – Съветските войски освобождават първия концентрационен лагер в Майданек, където са убити около 360 000 затворници. Оскар Шиндлер спасява 1200 евреи, премествайки ги от Плажовския трудов лагер в родния си град Брунлиц.

1945 – Съветски и американски войски освобождават Аушвиц, Бухенвалд, Дахау, Маутхаузен и други лагери. Откриване на Нюрнбергския международен трибунал за наказване на виновниците за престъпленията по време на Втората световна война.