Симулационна игра, организирана от Дружество за ООН

Национален модел ООН 2020″ бе последното от събитията от Седмицата на ООН по случай 75-тия рожден ден на Организацията на Обединените нации и навършването на 65 г. от членството на България в нея, което се проведе в София на 24 и 25 октомври 2020г.
30 ученици от 14 училища от цялата страна влязоха в обувките на дипломати от 14 държави от всички континенти. Учениците обсъждаха общи решения и мерки за справяне с последиците от пандемията от COVID- 19 в две паралелни заседания на Световната здравна организация (СЗО) и Световната търговска организация (СТО).
Представители на СУ “ Братя Каназиреви“ град Разлог бяха ученичките Борислава Кутларска и Райна Петрова- представители на Ученическия парламент, които участваха в заседанията на Световната търговска организация и Световната здравна организация. И двете представиха и защитиха, като дипломати, позицията на Франция за справяне с епидемията и последствията от нея .
Едновременно с това техният ръководител г-жа Соня Крънчева взе участие в обучение за добри практики и методи на глобалното гражданско образование и инструменти, които да направят работата на учителя още по-ангажираща за учениците. Ето какво споделят двете ученички за тяхното участие:
Райна Петрова: Безкрайно доволна съм от своето участие в модела на ООН. Беше интересно преживяване и ми даде нови знания по различни теми. Симулацията беше забавна и поучителна, а проучването и подготовката за държавата, която представлявах бяха трудни, но научих различни факти. Беше интересно да разбера позициите на другите държави и как те се справят в кризисната ситуация на COVID-19.
Борислава Кутларска: Изключително съм благодарна за предоставената ми възможност да участвам в тази симулация. След изживяното преживяване мирогледът ми е променен, а знанията обогатени. Чувствам се изключително доволна от представянето ми и съм готова за нови участия.