Конкурс на център „Алеф“

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

Отново повод за гордост в нашето училище! Лилия  Сланчева от X „а“ клас на Средно училище „Братя Каназиреви“, град Разлог спечели поощрителна награда в IV Национален литературен конкурс, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество “Алеф“, град Бургас. Лили успя да се пребори с повече от 190 есета на ученици от цяла България и да покаже своето виждане за живота.

Ето и интервюто, което проведе Ученическия парламент с Лилия Сланчева.

Лили, разкажи ни повече за себе си?

Казвам се Лилия Сланчева и съм на 17 години. Ученичка съм в 10“а“ клас- Чуждоезиков профил на СУ“Братя Каназиреви“ гр. Разлог. Любимите ми предмети са английски и немски, но също така са ми интересни и предметите биология и химия.

Какви са твоите хобита? Какво обичаш да правиш през свободното си време?

През свободното си време слушам музика или излизам с приятели навън. Но аз имам и любими хобита – през зимата обичам да карам ски, а през лятото да плувам. Също обичам да спортувам във фитнес залата и да пътешествам.

Колко често участваш в конкурси?

Всъщност, не участвам много често. Зависи от темата на конкурса. Ако ми допадне и е интересен замисълът, без колебание решавам да участвам. Също така и когато имам възможност и свободно време.

От къде разбра за за този конкурс, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“?

Разбрах благодарение на г-жа Крънчева – моят преподавател по история и английски език. Тя ме окуражи, каза ми да си пробвам силите, без да се притеснявам от резултата. Г-жа Крънчева повярва в мен и наистина моето есе се класира сред двадесетте най-добри.

Как се вдъхновяваш да пишеш?

Съревнованието ме вдъхновява, за да видя на какво ниво съм спрямо останалите ученици. Това ме стимулира да подобря своите знания и умения.

Какво би посъветвала своите съученици, за да са поинициативни в такива конкурси?

Да не се страхуват и да участват в такива конкурси, да бъдат по-борбени и уверени в себе си, защото няма да разберат какво могат да постигнат, ако не опитат.

Разкажи с няколко думи за есето.

Темата на есето е истинският свят-това, което ще създадем. В него съм изразила своето мнение, че ние създаваме света, в който искаме да живеем. Споделих какъв е моят свят. Той е съвкупност от мечти и цели, но в моя свят не всичко е розово и не всичко е добро. Посочих истинската действителност, в която се намира България. Като например падението на поколението, но никой не може да каже на другия какво да прави. Ние сами носим отговорност за действията си. В есето още споменах и за Шимон Перес- един от най-големите политици на Израел, който 30 години е посветил на изкачване до върха и е водил изреаелската държава към развитие и просперитет.

Благодаря на Лилия Сланчева!