Как премина състезанието?

Всичко се бои от времето, а времето – от пирамидите

Под това мото премина първото историческо състезание за петокласниците от  Средно училище „Братя Каназиреви” – гр.Разлог на тема „Древните цивилизации” . Състезанието бе подготвено то учениците от клуб „Памет“ под ръководството на преподавателя си по история и цивилизация Соня Крънчева. Инициативата бе посветена на 100 годишнината от създаването на Разложката гимназия. В тази връзка Борислав Мавриков, ученик от 5“а“ клас, разказа накратко за връзката си с рода Каназиреви и разказа за живота и делото на двамата братя дарители Петър и Иван Каназиреви.

Самото състезание по история премина под знака на много вълнение и емоции. Петокласниците бяха разделени на 4 отбора – „Амон Ра“, „Египетските пирамиди“, „ Тутанкамон“ и „Мумиите-фараони“. Всяка състезателна група трябваше да отговори прецизно на поставените въпроси – дефиниции на специфични понятия, свързани с древните цивилизации и държавнополитическата традиция в Египет, Асирия, Персия, Вавилон, древните евреи, Шумер и Акад като начало на човешката цивилизация, да посочат владетели и личности, богове и вярвания в Египет и Месопотамия и да образуват думи от дадени букви и да разпознаят изображения. Темата на състезанието беше изключително интересна и затова всички се включиха с голямо желание.

Изненада за участниците и гостите бяха посещението на Клеопатра и Хатшепсут, в чиято роля се представиха Елена Мекушина и Мартина Дръдалова, които поднесоха своите поздрави към участниците и показаха, че историята е важна за бъдещето. Двама от участниците се превъплътиха в телевизионни водещи – Иван Тумбев и Борислава Караджова, които представиха актуални новини от Древен Египет и Месопотамия.

Победители в състезанието стана отборът „Египетските пирамиди“  – Виктор Коцаков, Васил Стоянов, Росица Панкова и Борислава Караджова. Те получиха и купата на знаещите. Активни по време на състезанието бяха и Костадин Гаминчев, Иван Тумбев, Райна Петрова, Данислава Крънчева, Амира Джембазка. Всички участници получиха грамоти за участие и индивидуални награди за активно представяне. За пореден път учениците показаха знания и умения, че могат да се справят с всякакви предизвикателства.

Поздравления още веднъж!