Разсъждения и писма до Райна Княгиня

Всеки българин знае нейното име. Всеки българин знае за нейната постъпка и всеки българин се чувства горд, говорейки за нея. Райна Княгиня, позната още като Райна Попгеоргиева, е може би една от най-видните български жени, символ на лъвската смелост и чувство за справедливост. Благодарение на нейния борбен дух, тя се превръща в олицетворение на българското безстрашие.

  Истина обаче е, че Райна Попгеоргиева е водела нормален живот    (изпълнен със страх), докато съдбата й не я сблъсква с видния български революционер Георги Бенковски. От тук нататък животът й коренно се променя. Водена от любовта си, тя се нагърбва с тежката задача да ушие  знамето „Свобода или смърт!” за Априлското въстание. Именно тази нейна задача й по-късно й отрежда неотменно място в българската история.

   Известният американски журналист Макгахан е казал: „Един миг Смисъл, равен на цял живон. Един достатъчен миг.”  Това е самата истина. Ушивайки байрака, Райна Княгиня осъзнава важността на задачата си, а именно, да въстане редом с четата на Бенковски срещу тиранията на турците.  Макгахан иска да каже, че един миг Смисъл, тоест една правилна постъпка, е достатъчен, за да придаде на живота ни смисъл.

  „Аз съм Райна Попгеоргиева!”. Изправяйки се срещу страховете си, българката и се саморазкрива. Тя не съжалява, че е била въвлечена в опасната авантюра и гордо заявява, че е готова да умре в името на идеята за свободна България!

Елена Джолева

………………………..

Райна Попгеоргиева, известна като Райна Княгиня, е българска учителка, ушила главното въстаническо знаме на Панагюрски революционен окръг за Априлското въстание. В деня на обявяването на въстанието тя го развява редом с Бенковски. Една от малкото жени в българската история, способни да извършат такъв велик подвиг. Известната мислъл: ,,Един миг Смисъл, равен на цял живот. Един достатъчен  миг“ на американския журналист Дж. Макгахан, е точното описание на подвига и смелостта на великата българка, която променя завинаги историята на България и която  оставя траен отпечатък върху съзнанието на всеки един българин.

Смисълът може да променя, да създава, да твори. Един миг смисъл може да промени изцяло бъдещето, да направи света добро място за живеене, да бъде учител за поколения наред. В най-трудния момент за България смисълът означава много. Именно този смисъл е решаващ. Българската геройня е този смисъл. Жената, изправила се срещу османските турци. Единствената, която застава рамо до рамо с българските революционери. Безстрашната, която дава пример на поколения наред, че страхът и подчинението правят човека роб. Тя показва на цяла една нация, че българинът трябва да се изправи и да се бори сам за свободата си. Жертвоготовността и смелостта й са достойни за уважение. Този миг променя българина, променя историята. Райна Княгина е българската геройня изцяло променила съдбата на България.

В най-трудното време хора, готови да дадат живота си за отечеството, са малцина. Не всеки има смелостта и силата на духа, за да се изправи срещу врага с гордо вдигната глава. Изисква се изключително добра психика и жертвоготовност. Гордостта и самоотвержеността си имат цена, равна на човешки живот. Хора като Райна Княгина са достойни за почит. Това са българите, чието име ще остане завинаги в историята. Горда съм, че съм българка и съм благодарна на всички революционери, дали живота си, за да ни има нас. От това да дададеш живота си за някого другиго по-голям смисъл няма. Всички ние сме тук и сега, защото една велика българка заедно с още велики българи са направили нещо смислено…смисълът, равен на цял един живот. Мигът може да променя, когато в него се крие капчица смисъл. Само един единствен миг е необходим, за да извърши промяна.

Райна Княгниня е българката, на която се възхищавам най-много. Тя стои дълбоко в сърцето ми. Една от най-силните и борбени жени, с които България може да се похвали. Тя заедно с всички онези, които са дали живота си за България, са достойни за уважение. Това са хората, от които трябва да вземем пример, за да бъдем по-истински, по-смели, по-силни, по-духовно извисени. Това са нашите учители, чието послание е че трябва да следваме сърцето си, да се борим и да бъдем безстрашни, защото животът не е лесен, а и защото сме българи и имаме право на глас и свобода. Смисълът от техните действия е ясен. Всички можем гордо да се наречем българи благодарение на проявената смелост, жертвоготовност и безстрашие от българските революционери.

Павлина Джупанова

………………..

Здравей. Пиша това писмо до теб, за да ти благодаря и да ти кажа колко много се гордея, че в нашата история има жени като теб, които са се борили редом с мъжете за свободата на нашето отечество. Ти за мен си гордост и вдъхновение. Това, което си направила е велико героиство. Нещо, което никой не би посмял да направи. Ти трябва да си идеал за жените, понеже ти си се опълчила срещу семейството си за една по велика и свята цел. Показала си, че не само мъжете трябва да се борят за свобода и права. За съжаление твоя подвиг е останал само в историята, и никой не иска да го продължи. Срам ме е от това, в което се е превърнала България и нашия народ. Тъжно ми е, че няма останали такива хора като теб. Съжалявам, че вече никои не желае да се бори са свобода. Ако мойте думи стигнат до теб, обещавам ти, че ще направя всичко, твойто име и подвизи да останат живи и да се помнят докато свят светува.
 Георги Асев
…………………………..
Здравей. Пиша това специално писмо теб, за да ти изкажа искрени благодарности и да ти кажа колко много те уважавам и колко се гордея, че в наща вечна и незабравима история има истински герои като теб, които защитават страната ни. Ти за мен си човек на който бих искал много да подражавам. Всичките ти постижения са запимнящи се. Ти трябва да аи идеал за жените, понеже ти си се опълчила на семейството си. Показа ла си, че не само мъжете трябва да се борят за свободата и правата на нашата държава.
Иван Рачев
……………………
Здравей, Райна (ако мога така да те наричам)! Пише ти една съвсем обикновена ученичка от едно неуко и непатриотично поколение (да, за жалост истината е такава)! Причината, поради която ти пиша е, че днес отбелязваме 160 години от рождението ти и се опитвам да възродя спомена за теб и твоето дело! Жалкото е това, че днешната младеж, а и не само ние, се сещаме за ВАС, борците за свобода, само по определени поводи. Въпреки всичко, днес ще си позволя да говоря не само от мое име, но и от името на всички българи, и ще изкажа моята огромна благодарност към ТЕБ и това, което си направила за България! Знам, че сега, ако наблюдаваш какво става с тази малка и разединена нация, ще останеш много разочарована, но знай, че тук все още има българи, които те помнят! Думите не стигат, за да изкажа моята дълбока почит към личността ти! Ти си борбена, силна, упорита, решителна, вдъхновяваща и така предана и отдадена на България, както никоя друга българка! Епитетите, които мога да изредя никога няма да бъдат достатъчни, за да покажа на всички колко ти се възхищавам! Сигурна съм, че аз не съм единствената българка, която изпитва такива чувства и която мисли, че днес ние отново имаме нужда от теб! Под ние имам предвид не толкова българите като цяло, а по- точно представителите на женския пол! Повечето момичетата в днешно време се опитват да са всичко друго, но не и възпитани, амбициозни, образовани и силни млади дами. Знам, че имаме нужда от теб и хора като теб сега повече от всякога, за да може да има кой да ни бъде пример за подражание и да ни показва правия път! Но ти няма как да се върнеш! Остава само надеждата, че може би някой ден ти ще се преродиш и отново ще „развееш байрака“, показвайки ни кои сме ние и какви трябва да бъдем, а именно българи в пълния смисъл на думата! Ти си една от най- забележителните личности в българската история и докато все още има хора, които мислят и ни напомнят за теб и твоето дело, ти никога няма да умреш! Твоят образ вечно ще остане в сърцата ни! Дълбок поклон пред светлата ти памет!
Мартина Дръдалова