Безопасен интернет

Час по безопасен интернет!!!

На 9 ноември 2015 год. учениците от 10″а“ клас проведоха в часа на класа интересен урок, свързан с нуждите и зависимостта от Интернет, със заглавие „Безопасен интернет“. Идеята за урока е на Националния център по безопасен интернет и е свързан с опасностите, които крие Интернет пред младите хора. Целта на урока бе да се даде възможност на учениците да споделят какво знаят по темата и да бъдат насърчени за отговорно поведение в интернет. Темата на кампанията тази година от Националния център за безопасен интернет е темата за популярността в социалните мрежи и връзката й с ранната сексуализация сред учениците. Повечето ученици използват ежедневно платформи като Фейсбук, Инстаграм и Ask.fm, в които са обект на все по-силен натиск да се представят по атрактивен за другите потребители начин. Някои от тях избират сексуалната провокация, за да привличат внимание и да печелят „лайкове“. Това води до възникването на нови проблеми и предизвикателства не само за тях самите, но и за техните учители. В дебата стана ясно, че учениците често се поддават на изкушения и трябва да бъдат внимателни. Работата по групи и в кръг даде на учениците да общуват директно, да споделят по-спокойно и да коментират проблеми заедно.

20151109_130310 20151109_130319 20151109_130339 20151109_130809 20151109_130932 20151109_131158

Ето и какво споделиха учениците:

Спасиана Григорова: Урокът беше интересен. Макар и да знаем повечето неща е добре да си ги припомняме по-често. Беше забавно да работим в екип момче и момиче, така виждаме двете гледни точки. По-често трябва да имаме такива уроци.

Георги Орозов: Полезен урок. Още веднъж си припомнихме за заплахите, които ни чакат в интернет.

Мартина Дръдалова: Проведеният урок в час на класа беше много различен. Различен, защото стигнахме до същността на урока по интересен начин. Бяхме разделени на групи и ни бяха възложени лесни задачи. След представянето на задачите си ние всички с помощта на госпожата стигнахме до същността на урока, а именно безопасния Интернет.Това беше различни и много интересно. Уроци на тази тема сме имали и преди, но все пак повторението е майка на знанието.

Ренета Хаджиева: Беше много интересно и полезно за нас. Добре е постоянно да си припомняме опасностите, които ни дебнат и да бъдем по – внимателни!

Иван Влахов: Опасността, която крие интернет е една от най-актуалните теми в сферата на технологийте днес. За съжаление, обаче младите хора, които са и редовни консуматори на интернет услугите пренебрегват този факт. Ясно е, че няма как да не използваме социалните мрежи, разни съмнителни сайтове и т.н., но можем да сме малко по-внимателни с това, за какво ги използваме. В проведения урок, коментирахме точно тези неща и фактите ясно сочат, че повечето не знаем всъщност какви опасности ни дебнат. Затова е полезно да има такива уроци, които няма да не предпазят, но ще ни накарат да се замислим преди да постнем някой снимка или да въведем личните си данни в съмнителни сайтове.

Елена Мекушина: Урокът,който проведохме беше много ползотворен, защото засегнахме тема, която е актуална. Всички ние често се срещаме с тези проблеми, но рядко имаме възможността да говорим свободно за тях. Мисля, че точно това трябва да се прави в ЧК. С помощта не тези уроци и дискусии можем да предотвратим бъдещи проблеми или поне ще можем да реагираме адекватно в ситуация на интернет тормоз.

Павлина Джупанова: Много ми беше интересно. Бяхме седнали в кръг и всеки споделяше собственото си мнение по въпроса за безопасността в интернет. Работата в екип също беше забавна и разделението на момичета и момчета, защото всеки имаше своя уникална гледна точка. Трябва по-често да имаме подобни уроци, защото със сигурност е полезно и интересно.

Миряна Пандева: С този урок отново успяхме да съчетаем интересното,забавното и полезното.Този урок ни помогна да си припомним,а и да научим други опасностти в интернет. Всеки успя да сподели мнението си по въпроса. Получихме полезни съвети затова как да се справим пред определена опасност.

Ива Панчева: Беше доста интересно и полезно преживяване. Научихме как да предотвратим бъдещи неприятности в кибер пространството и как да се оплачем при даден тормоз. Също затвърдихме уменията си като екип и си прекарахме чудесен и незажравим час.

Магдалена Балакчиева: Урокът беше едновременно интересен и полезен. За пореден път си припомнихме опасностите, които се крият в интернет пространството. Подобни дискусии са наистина необходими при попадане в подобни ситуации. Ще ми бъде изключително интересно, ако отново дискутираме подобни проблеми.