Послания

Чрез тази изложба ние, учениците от 10″а“ и 11″а“ клас си поставяме за цел не само да припомним на всички за Холокост, не само да отбележим международния ден в памет на всички загинали евреи, но и да отправим едно послание: „Хора, бъдете по-добри, по-толерантни! Винаги мислете за последствията от вашите действия и думи, защото чрез тях бихте могли да засегнете някого! Не можем да знаем как ще повлияе  нашето мнение върху мисленето на другия. Нека всички да опитаме да бъдем по-добри, да бъдем ХОРА!

Мартина Дръдалова

Скъпо бъдещо поколение,

надявам се вие да сте по-добри, по-истински, по-състрадателни. Нека ние ви служим за пример и нека бъдем основата на вашето развитие. Вземете поука от нашите грешки….не бъдете като нас….бъдете по-добри. Понякога в историята се случват „страшни“ неща, за да може бъдещото поколение да ги разбере и никога повече да не ги правим. Вие, бъдещето поколение, приемете този урок от нас. Човекът е най-висшето създание. Всеки заслужава респект, има достойнства. Всички заедно можем да успеем и да създадем един прекрасен свят, в който царува мир, спокойствие и разбирателство. Бъдете добри един с друг, уважавайте събеседника, помагайте… бъдете това, което ние не можем да бъдем. „Един миг смисъл, равен на цял живот. Един достатъчен миг!“

Павлина Джупанова

Всички на този свят сме равни. Ние сме божие творение и сме създадени с една и съща цел. Явно един обикновен човек не може да го разбере. Това, че някои хора имат тъмна кожа, а други дръпнати очи изобщо не ги прави по-различни. Расата, външният вид, религията, културата и езикът не са от никакво значение. Важното е, че всички дишаме един и същи въздух, стъпваме върху една и съща земя, дъждът еднакво пада за всички и слънцето еднакво грее за всички. Във вените ни тече кръв и бие едно сърце.  Нека бъдем милосърдни, добродушни, състрадателни и да се държим човешки, защото никой не заслужава обратното.

Гергана Елчинова

Скъпо бъдещо поколение,

надявам се някога да си спомняте за нас, хората от миналото с добро. Нека вашите учебници по история не са пълни с войни, както нашите днес. Нека ви служим за пример и нека бъдем основата на вашето развитие. Да, така е, ние „хората от миналото“ нямаме светла история. Понятия като война, смърт, изтребление са тъй характерни в днешно време. Ние все още не можем да се отърсим от тежкото бреме, което сме наследили от предците си, но усилено се борим да променим това и да заложим нещо по-добро за ВАС. Скъпо бъдещо поколение, Вие сте нашия стимул да направим света по-добър. Ако пък не успеем, моля ви, опитайте и вие, защото заплахата е реална. Помнете, всички сме хора, равни, силни и сме заедно!

Иван Влахов

Не можем да позволим споменът за Холокоста да изчезне заедно с последните оцелели свидетели, защото това би означавало някой ден това трагично събитие за се повтори.

За съжаление днес светът е свидетел на все по-чести прояви на расизъм. Много хора напускат Европа поради страх за собствената си сигурност и живот. Младото поколение не е наясно с ужасяващата реалност на Холокоста. За да не събудим такива идеи у младите трябва от ранна възраст да ги запознаем с това, което се е вършило в концлагерите. Чрез инициативи като тази, можем да обясним, да говорим, да се обединим и да предадем историята на поколенията, които са днес и на тези, които ще дойдат след нас.

Георги Орозов

Не трябва да разделяме хората по цвета на кожата им или по религията, която изповядват. Всички хора са равни и не трябва да се сравняват. Нека да не повтаряме грешките на предците си. Поколенията, които са били очевидци на тези събития, преминават. По време на Холокоста много хора са страдали ужасно. Огромната част от хората на земята днес не са били родени в тези времена. Много хора са забравени в днешно време и това е тъжно.

Иван Рачев

Ръка към бъдещето

Скъпо бъдещо поколение,

подавам ръка към бъдещето, защото не искам да се повтарят миналите събития, оставили траен отпечатък в човешкото съзнание. Нека да поставим ново начало! Мир, братство, свобода, равенство! Думи – най-свети и незаменими. Нека не позволяваме Холокоста да се повтори, нека трагичните събития като него да се изкоренят! Расизмът и несправедливостта дас е изкоренят, за да може светът да се превърне в едно по-добро място!

Да превърнем думите в действия!

Елена Мекушина

Добри хора на бъдещето, надявам се ние да ви служим за пример. Вземете си поука от нашите грешни действия. Не бъдете лоши. Не позволявайте действията на Втората световна война да се повтарят. Бъдете добри, състрадателни. Нека на тази земя има мир, братство и разбирателство. Уважавайте се, макар и не от една религия. Не позволявайте цвета на кожата да ви замъгли очите. Всеки заслужава уважение, всеки има достойнство.

Спасиана Григорова

Още Паисий Хилендарски отбелязва в своята книга, че познаването на историята е нужно и полезно. Научавайки уроците на миналото, хората се научават да презират суетата и дребнавостта, могат да видят като на сцена как големи империи са рухвали и са изчезвали от световната карта.

Днес, ние научаваме уроците, завещани ни от мрачното и жестоко време на Втората световна война и оставаме дълбоко покъртени от зверствата античовечността и отношението, проявени спрямо евреите. Това ни кара да осъдим остро подобни прояви на агресия и ксенофобия спрямо различните. Възмущаваме се на проявената жестокост и прокараната политика на геноцид. Ние вече знаем, че подобно поведение е нечовешко и противоестествено. Но на това трябва да научим и бъдещите поколения. Посланието ни към тях е да бъдат хора, да бъдат толерантни, разумни и търпеливи. Вие, бъдещи поколения, поучете се от грешките на миналото и не ги повтаряйте! Живейте в мери и разбирателство! Няма по-ценно нещо от човешкия живот.

Затова го пазете!

Елена Джолева