Малък проект – „Пролет, цветя и мода“

На  20.03.2019 г. участниците в клуб„Етнобагри“ по проект „Приказно пътешествие“ проведоха изява по малък проект на тема: „Пролет, цветя и мода”. Във фоайето на III етаж  на училището те бяха подредили изложба, състояща се от рисунки и предмети от занятията, проведени през месеците ноември, декември, януари, февруари и март.

Чрез презентацията – „Пролет, цветя и мода“, съдържаща работни моменти от занятията на клуба по темите „Цветни десени върху хартиени кърпички“, „Декупаж върху текстил“, „Рисунки на модели“, „Апликации на модели“, „Нов живот за старите дрехи“, „Изработване на бижута и аксесоари“, „Десениране на изделие чрез техниката батики „Рисувано стъкло“, присъстващите се запознаха с подготовката на изложбата.

„Първа пролет“ беше втората презентация и тя беше посветена на предстоящото пролетно равноденствие. Гостите научиха интересни и любопитни факти по темата.

Накрая всички присъстващи разгледаха с интерес изложбата.

Обучение на учители

На 16 и 17 март 2019г. в с. Арбанаси се проведе второто заложено обучение по проект „Приказно пътешествие“ към ЦОИДУЕМ.  Участваха 19 педагози от Обединено училище „Добри Войников“. Темата на обучението беше „Учителят и интеркултурното образование  – лингвистични проблеми на работата с деца от малцинствата с обучител проф. Мария Баева – СУ „Св. Климент Охридски“.

Основната цел на двудневния семинар беше да се осигури допълнителна квалификация на педагогическите специалисти,  да се надградят и обогатят знанията, да се повиши качеството на работа и приложат нови методи и подходи при работа в мултикултурна образователна среда. Учителите да се запознаят с работещи иновативни и интерактивни модели в обучението на деца от етническите малцинства, свързани преди всичко с езика и трудностите в овладяването на учебното съдържание.

„Задави се Меца“ представи клуб „Педя човек – лакът брада“

На 06.03.2019г. участниците от клуб „Педя човек – лакът брада“, представиха своя малък проект „Задави се Меца“. Учениците прочетоха по роли приказката. Представиха играта „Познай героя чрез маски“, които те сами оцветиха. В играта взе участие и част от публиката. Вълнуващо беше и моделирането на приказни герои от пластилин. Един от участниците изработи вълшебна пръчка, чрез която последва импровизираща игра в стаята. Всички присъстващи бяха докоснати от вълшебната пръчица и трябваше да се превърнат в желаното от тях животно. Така всеки накратко представи характерните черти на избраното от него животно.

Изява от клуб „Пътешественик“ – „Великолепната Австралия“

На 27.02.2019г. клуб „Пътешественик“ по проект „Приказно пътешествие“ представи своя малък проект „Великолепната Австралия“. Представена бе презентация за страната, която включваше географско положение, знаме, столица, религия, официален език и различни забележителности. Ученичка от клуба прочете интересни факти за държавата. Участниците в клуба пресъздадоха външността на коренното население – аборигените и кралицата на Великобритания, която е държавен глава на Австралия и назначава генерал-губернатор, избран от Парламента. Занятието завърши с практическа работа като участниците от клуба изрисуваха лицата на деца от публиката като аборигени, за да могат и те да усетят духа и традициите на Австралия.

 

Публична изява на клуб „Разкажи ми приказка“

На 06.02.2019 г. клуб „Разкажи ми приказка“ по проект „Приказно пътешествие“, финансирам от ЦОИДУЕМ, представи своята публична изява на тема „Нашата зимна приказка“. „Снежната царица“ на Ханс Кристиан Андерсен бе приказката, върху която участниците трябваше да работят. Те бяха разделени на четири групи  и всяка група имаше за задача да свърже разбъркани части от приказката и да отстрани допуснатите грешки. Изявата имаше състезателен характер. Най-добре се представи групата, в която имаше ученици от седми клас.

Чудесата на Виетнам

На 18.01.2019 г. учениците от  клуб  „Пътешественик“ по проект „Приказно пътешествие“  показаха как протича един техен час, когато се запознават с нова изучавана държава.  Гостуваха им клубовете „Етнобагри“ и „Разкажи ми приказка“.Темата на занятието беше „Чудесата на Виетнам“. Ръководителят на клуба Станислава Костова показа въвеждаща презентация за страната. След това учениците попълваха работни листи с най-важните особености за държавата и направиха знамето на Виетнам от зеленчуци. Накрая почерпиха гостите с  традиционна за страната „джинджифилова вода“.

Занятие на тема „Усмивка“

Занятие на тема „Усмивката” организирано от учениците от четвърти клас     участници в клуб „Интеркултурен празничен календар” по проект „Приказно пътешествие“ към ЦОИДУЕМ. Те с усмивка на уста изработиха весела усмивка и се забавляваха.

Василица

На 14.01.2019г. учениците от Обединено училище “Добри Войников” отпразнуваха Василица – ромската Нова година с весело междучасие. Четвърти клас работят по проект “Приказно пътешествие” към ЦОИДУЕМ. Те пресъздадоха подготовката и  вечерта в ромското семейство за посрещането на  Новата година при ромите. След това клуб танци и клуб театър организираха весели танци. Всички ученици се  забавляваха.

Изложба „Народни носии“ от клуб „Педя човек – лакът брада“

На 09.01.2019 г. участниците от клуб „Педя човек – лакът брада“ по проект „Приказно пътешествие“, финансиран от ЦОИДУЕМ, организираха изложба от рисунки на тема: „Народни носии”  по малък проект. Участниците се запознаха с частите на мъжката и женска носии, техните орнаментики  и ги оцветиха.

Изложба „Да направим сурвакници”

Учениците от четвърти клас работят по проект „Приказно пътешествие” към ЦОИДУЕМ. Клуб „Интеркултурен празничен календар”, организира малък проект „Да направим сурвакници” и подреди изложба от тях. Учениците участват с желание в проекта.