„Галена Билянка“ от клуб „Разкажи ми приказка“

На 30.04.2018 г. клуб „Разкажи ми приказка“ по проект „Приказно пътешествие“, финансиран от ЦОИДУЕМ, проведе публична изява на тема „Галената Билянка“. Участниците представиха драматизация на познатата и обичана от всички българска народна приказка „Галената Богданка“, но с променен сюжет и герои.  Актьорите създадоха настроение, предизвикаха усмивки и заслужени аплодисменти.

Национален фестивал на руската поезия, песен и танц

Учениците от Обединено училище „Добри  Войников”, с. Победа, община Добричка, участваха в Национален Фестивал на руската поезия, песен и танц. Те работят по проект „Приказно пътешествие” към ЦОИДУЕМ. Деца от Клуб „Интеркултурен празничен календар” към този проект представиха руски обичай „Масленица”посрещане на пролетта. Обичаят „Масленица” беше класиран на второ място.

Изложба „Фолклорът и модата“ от клуб „Етнобагри“

На 18.04.2018г. в Обединено училище „Добри Войников”, с. Победа се проведе Ден на отворените врати. Мероприятието бе организирано с цел обмяна на опит между ученическите парламенти и представяне на професии по проект „Всеки ученик ще бъде отличник-2“ към ЦМЕДТ „Амалипе“, гр. В. Търново. Участници в събитието бяха представители на Ученическите парламенти  на училищата в селата от община Добричка, седмокласници, учители и гости. Учениците от клуб „Етнобагри” по проект „Приказно пътешествие”, финансиран от ЦОИДУЕМ, представиха пред гостите своя малък проект – изложбата „Фолклорът и модата“, състояща се от рисунки и апликации на модели на облекла и бижута с етноелементи и снимки от занятията на клуба.

Изява от клуб „Пътешественик“

На 22.03.2018г. учениците от клуб „Пътешественик“ представиха своя малък проект пред своите съученици, учители и ръководството на училището. Изявата започна със запознаване на аудиторията с дейността на клуба от неговия ръководител Станислава Костова. Последва японски танц с ветрила, след който публиката трябваше да познае коя страна се представя. Малките участнички в клуба бяха облечени в кимона, гримирани  и с подходящи прически като истински „японки“. После бе представена презентация „Култура и традиции на Япония“, където бяха включени най-важните особености в японската култура. Представена бе чаена церемония с цялото приготовление преди това и самият ритуал. Демонстирани бяха две хватки от бойното изкуство „айкидо“ от момчетата, облечени като самураи. Изявата завърши с представяне на древен японски танц „Капоре“, който е известен със здравословния си ефект върху здравето на човека. Сюжетът бе пресъздаден на основота на битка на двама самураи за сърцата на две гейши. Всичко бе представено под съпровода на подходяща японска музика. Малките „пътешественици“ заслужиха много аплодисменти за своето старание.

Да посрещнем пролетта

На 21 март 2018 година  Пенсионерски клуб „Здравец” с. Победа и Пенсионерски клуб с. Чернооково посетиха Обединено училище „Добри Войников”,  село Победа. Заедно с учениците от Начален етап посрещнаха пролетта. Децата от Клуб „Интеркултурен празничен календар” от трети клас, които  работят по проект „Приказно пътешествие” към ЦОИДУЕМ показаха обичай „Благовец”. Разказаха за благата вест. Прескачаха  огън, гониха змии и гущери, благославяха за здраве, за възтържествуване на доброто над злото. Песента за жабката развесели гостите. Гостите от двата клуба поздравиха учениците с народни песни. Срещата завърши с българско хоро.

Изява на клуб „Приказно царство“

На 29.03.2018г. участниците от клуб „Приказно царство“ по проект „Приказно пътешествие“, финансиран от ЦОИДУЕМ, разказаха пред своите съученици и учители приказките: „Приказка за Баба Марта“, „Сливи за смет“, „Когато дядо ходил на училище“ и „Младият рак“. Целта на  празника е да ни припомни за гласа на разказвача, който ние чуваме дори когато четем наум. И през целия дълъг път, който книгата е изминала за хиляди години, от ръкописа, печатната книга до електронното издание, този глас си остава непроменен.

Изява на клуб „Педя човек – лакът брада“

На 14.02.2018 г. малките  участници от клуб „Педя човек – лакът брада“   по проект „Приказно пътешествие“, финансиран от ЦОИДУЕМ, представиха пред своите съученици и учители своя малък проект – театър на маса приказката: „Червената шапчица“. Малките ученици си обещаха да бъдат приятели на книгите, защото общуването с тях е вълнуващо, дава крила на въображението и мечтите, прави човека по- добър и по- мъдър.

Изява от клуб „Разкажи ми приказка“

На 25.01.2018 г. клуб „Разкажи ми приказка“ по проект „Приказно пътешествие“, финансиран от ЦОИДУЕМ, проведе публична изява на тема „Моята вълшебна история“. Участниците представиха четири вълшебни истории, написани от тях, две авторови и две по подобие:,,Доброто и злото“, „Пръстенът на справедливостта“ , „Златното момиче“ и „Кралицата и магьосницата“. Към всяка една от тях бяха изготвили и презентация. На учениците,присъстващи на изявата, им бяха зададени въпроси за смисъла на живота, за силата на любовта, за справедливостта и добротата.

Поздрав за Ромската Нова година

Учениците от  Клуб  ‘’Интеркултурен  празничен  календар”, които работят по проект  ‘’Приказно пътешествие” към ЦОИДУЕМ, проект „Твоят час”, „Чета и пиша с фолклора на етносите” поздравиха своите родители, баби, дядовци и близки с празника Василица-ромската Нова година. Те подготвиха  рисунки на тема „Василица в моето семейство”, сурвакници и поздравителни картички и отидоха в ромската махала. Благославяха за здраве и берекет. Посетиха ромското семейство на Давид Симеонов и поздравиха своята съученичка Шени Давидова, която от месец боледува. Всички бяха много доволни и щастливи.

Световен ден на думата „Благодаря“

Учениците от  Клуб ‘’Интеркултурен празничен календар’’, които работят по проект  ‘’Приказно пътешествие” към ЦОИДУЕМ поздравиха своите учители със световния ден на думата „БЛАГОДАРЯ”.  С изработените малки  книжки те благодариха за топлината, вниманието грижите и  доброто отношение към тях.