Философия на преподаване

Обичам децата и обичам да уча

Обичам децата и работата си с тях. Според мен учителят трябва да осигурява среда, в която учениците са спокойни и искат да учат, чувстват се приети и не се страхуват да правят грешки. Учителят трябва да подкрепя любопитството към света, доверието в другите и вярата в себе си. Той трябва да има индивидуално присъствие, което се помни, да бъде уважаван от учениците и не на последно място – да има чувство за хумор.

Обичам да уча. Като преподавател по информатика и информационни технологии – една твърде динамична среда, трябва също да бъда динамична. Учителят трябва да респектира със знания и умения в своята област. Учител, който не иска да се развива професионално и не надгражда себе си, не може да бъде добър учител.

Учителската професия за мен е авторитет, уважение, признателност. И ако има дни, в които се питам дали е така, достатъчно е да видя децата и младите хора в класната стая, да напиша „Отличен“, да изслушам някой, потърсил точно мен за съвет, да изживея радостта, когато на състезания и олимпиади учениците ми показват знания и се класират – тогава разбирам, че всичко което правя си струва. И се чувствам удовлетворена и щастлива.

Публикувано в Портфолио. Постоянна връзка.