Роботика за България

Екипна работа

Програмата „Роботика за България“ е по идея и инициатива на развойния център на SAP в България и се реализира в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Програмата цели да стимулира интереса на учениците към науката и технологиите. Тя е насочена към ученици между 10 и 16 години, както и към техните учители.

СУ „Васил Левски“ бе сред 18-те училища в страната и единственото в област Пловдив с одобрена кандидатура по програмата през учебната 2018/2019г.

Ето и нашия екип:

Ментори: А. Василева и И. Найденова, учители по информатика и информационни технологии

Участници:

  • Веселина Чонкова
  • Лилия Дунеловска
  • Сияна Найденова
  • Александър Пенчев
  • Пресиян Найденов
  • Стоян Каламов

В началото на 2019г. се регистрираха 97 отбора от 35 града и 4 села, на третия етап успешно предадоха задания 73 отбора, като от тях до фестивала достигнаха 30-те най-добре подготвени, сред които е и нашия отбор Legobot!

Близо 180 ученици от 15 населени места в страната мериха сили по време на финалното състезание по роботика. Финалистите са класирани на национално ниво след отсяване в три етапа през учебната година.

Финала на състезанието се проведе на 15 юни 2019г. в София и събра общо 220 участници: 177 ученици и 43 ментори. Отборите се състезаваха в четири направления: робо-дизайн, робо-игра, отборна игра и представяне на научно-изследователски проект. В различните направления учениците изпълняваха мисии с конструираните от тях роботи и показаха умения за работа в екип, умения за решаване на проблеми, следвайки научно изследователски подход, стратегическо мислене и умения за програмиране. Тази година надпреварата се проведе в три дивизии: Премиер – в която са отборите и менторите, които имат повече от два сезона опит; дивизия A – в която са отбори с поне един сезон опит, и дивизия Б – в която са най-новите отбори, сред които попадаме и ние.

Отборът на СУ „В. Левски“ получи две отличия в група Б – „Отборна игра“ и „Изследователски проект“ през 2019г., две отличия през 2020г. – „Екипна игра“ и „Най-многобройни отборни мероприятия“ и три отличия през 2021 – „Екипна игра“, „Научноизследователски проект“ и „Робо игра“.

Албум със снимки и Фейсбук страницата на Legobot.