23 февруари – Световен ден за борба с тормоза в училище!!!

Днес, във връзка с отбелязването на Световния ден за борба с тормоза в училище“,  в ПГРЕ „Г. С. Раковски“ бе проведен онлайн урок. Участници в урока бяха учениците от 8е клас и ученици от 9 клас. Водеща беше Лора Банчева, ученичка от 12е клас на нашето училище. А в залата, от която беше изнесен урокът, в ролята на наблюдатели, бяха учениците от 12 г клас. Урокът премина при изключителен интерес. Учениците изразяваха мнение и изказваха предположения, а водещата много умело го ръководеше. След края му, бяхме поздравени от 8е клас с песента „Нека бъде светлина“, на Васко Кръпката, която напълно съответстваше на темата на урока, след което, всички облечени с розова фланелка, се снимахме. По този начин изразихме подкрепата и принадлежността си към борбата с тормоза в училище и за пореден път отчетохме, че нашето училище е Зона свободна от тормоз.. По-долу може да видите акценти от урока.

Ние знаем, че Денят за борба с тормоза в училище, се отбелязва от 2007 г. през последната сряда на м. февруари. За пръв път денят е честван в Канада, където Дейвид Шепърд и Травис Прайс в знак на солидарност с техен съученик, на когото по-големите ученици от училището се подигравали, защото носел розова тениска, организирали протест против тормоза в училище. В знак на подкрепа към момчето 50 от негови съученици се появили с розови тениски.. Инициативата става популярна и в други училища в много държави. През 2008 г. денят официално е обявен за Ден на борбата с тормоза в училище. Скоро след това се разпространява и по целия свят. В този ден учениците излизат с розови тениски с надпис „Тук тормозът спира“. Денят е известен още и като „Ден на розовата фланелка“.

Но жертвите на тормоз в училище са много. Днес в урока, беше споделена още една  история на тормозен ученик, завършила с фатален край. Учениците Лора Банчева и Владимир Налбантов представиха стихотворение, написано от 14-годишната Лора Граймс от Бристъл, Великобритания, която се самоубива, след като е системно малтретирана в училище от свои връстници. В предсмъртното си писмо тя моли то да бъде прочетено на погребението ѝ…

Конкурс на тема „Как да се противопоставим на агресията в нас и около нас“.

Скъпи ученици,

В последната сряда на месец февруари (23.02.2022г.) се отбелязва „Денят на розовата фланелка“. Тази инициатива започва през 2007 година, когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърт и Травис Прайс решават да подкрепят своя приятел, като си купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат в инициативата им. Отбелязването на Денят всяка последна сряда от месец февруари ни напомня, че тормоз в училището съществува и ни подканя да помислим как да постъпим, ако разберем, че някой ученик е тормозен от друг. Защото има как и можем да се противопоставяме на тормоза ВСЕКИ ДЕН.

По повод „Денят на розовата фланелка“ тази година организираме конкурс на тема „Как да се противопоставя на агресията в мен и около мен?“. Можете да участвате в конкурса като подготвите есе, стихотворение, авторски клип или рисунка по темата. Комисия ще приеме, разгледа и награди най-добрите работи.

Очакваме с нетърпение и любопитство да разгледаме и разберем Вашите идеи и размисли по темата.

Срокът за предаване на  творби ви е 22.02.2022г. Изпращайте ги на  e-mail: kondeva@gre-rakovski.com или boyanova@gre-rakovski.com

Фланелката и розовият и цвят символизират неприемането на тормозa и насилието в училище. Затова всеки ученик и учител от нашето училище, може да покаже своята подкрепа към борбата с тормоза, като в сряда се облече с розова фланелка. 

Кой е срещу мен в мрежата

Кой е срещу мен в мрежата

През месец февруари в ПГРЕ „Г. С. Раковски” традиционно се организират събития и прояви с цел повишаване на дигиталната култура на учениците и превенция на тормоза и кибертормоза. Тази година старт на тези прояви беше даден на 13.02.2018 г. с прожекцията на филма „Кой е срещу мен в мрежата” на журналиста от БНТ Надя Обретенова пред учениците от VІІІ Г и VІІІ Е клас. Събитието беше организирано от Александра Танева – ученичка от Х Е клас в гимназията и
представител за област Бургас в Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето и училищния психолог. Гост на учениците беше госпожа Милена Николова – служител в Отдел „Мониторинг и контрол – южен“ – за област Бургас към ДАЗД, която представи пред учениците дейността на агенцията и ги информира за детския телефон на доверието 116 111. След прожекцията на филма, последва дискусия с учениците за опасностите в мрежата, в която те се включиха много активно.


Включете се в деня на розовата фанелка – #УЧИЛИЩЕ БЕЗ СТРАХ


ВКЛЮЧИ СЕ В ДЕНЯ НА РОЗОВАТА ФАНЕЛКА

#УЧИЛИЩЕ БЕЗ СТРАХ

Всяка година, в последната сряда на февруари, отбелязваме международния „Ден за борба с училищния тормоз“.

Тази инициатива започва през 2007 г., когато две момчета от Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден ги раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много.

Изгубени в тормоза

„Който се отнася към хората според това, което са – ги прави по-лоши.

Който се отнася към тях според това, което могат да бъдат – ги прави по-добри“ Гьоте

НИЕ РАБОТИАМ ЗА ДА ПРОМЕНИМ СТАТИСТИКАТА И ЗА УЧИТЕЛИ, И ЗА УЧЕНИЦИ…

Кликнете ТУК!!!

 

АНКЕТА ЗА ТОРМОЗА ОТ УЧЕНИЦИТЕ В УЧИЛИЩЕ

Уважаеми ученици, всяка година ние учителите и служителите в ПГРЕ правим всичко възможно, за да няма тормоз на ученици в училище. За по-голяма яснота по въпроса моля попълнете анкетата. Прочетете внимателно всеки въпрос и отбележете верния според вас отговор.

ПОПЪЛНЕТЕ АНКЕТАТА КАТО КЛИКНЕТЕ ТУК

Тук няма правилни и неправилни отговори. От значение е само личното ви мнение и то е важно за нас. Изследването е напълно анонимно.

Благодарим ви за участието!

Механизъм за противодействие на училищния тормоз между децата и учениците в училище

ВЪВЕДЕНИЕ И ЦЕЛ НА НАСТОЯЩИЯ ДОКУМЕНТ
Настоящият документ е изготвен от работна група в Министерството на образованието и науката с участието на представители на Министерството на труда и социалната политика, Агенцията за социално подпомагане, Държавната агенция за закрила на детето, Националната мрежа за децата, фондация „Асоциация Анимус” и УНИЦЕФ – България. Документът има за цел да очертае рамките на единен механизъм за противодействие на тормоза, който да подпомогне училищата в техните усилия за справяне с това явление…

Целия механизъм