Конкурс на тема „Как да се противопоставим на агресията в нас и около нас“.

Скъпи ученици,

В последната сряда на месец февруари (23.02.2022г.) се отбелязва „Денят на розовата фланелка“. Тази инициатива започва през 2007 година, когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърт и Травис Прайс решават да подкрепят своя приятел, като си купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат в инициативата им. Отбелязването на Денят всяка последна сряда от месец февруари ни напомня, че тормоз в училището съществува и ни подканя да помислим как да постъпим, ако разберем, че някой ученик е тормозен от друг. Защото има как и можем да се противопоставяме на тормоза ВСЕКИ ДЕН.

По повод „Денят на розовата фланелка“ тази година организираме конкурс на тема „Как да се противопоставя на агресията в мен и около мен?“. Можете да участвате в конкурса като подготвите есе, стихотворение, авторски клип или рисунка по темата. Комисия ще приеме, разгледа и награди най-добрите работи.

Очакваме с нетърпение и любопитство да разгледаме и разберем Вашите идеи и размисли по темата.

Срокът за предаване на  творби ви е 22.02.2022г. Изпращайте ги на  e-mail: kondeva@gre-rakovski.com или boyanova@gre-rakovski.com

Фланелката и розовият и цвят символизират неприемането на тормозa и насилието в училище. Затова всеки ученик и учител от нашето училище, може да покаже своята подкрепа към борбата с тормоза, като в сряда се облече с розова фланелка. 

Кой е срещу мен в мрежата

Кой е срещу мен в мрежата

През месец февруари в ПГРЕ „Г. С. Раковски” традиционно се организират събития и прояви с цел повишаване на дигиталната култура на учениците и превенция на тормоза и кибертормоза. Тази година старт на тези прояви беше даден на 13.02.2018 г. с прожекцията на филма „Кой е срещу мен в мрежата” на журналиста от БНТ Надя Обретенова пред учениците от VІІІ Г и VІІІ Е клас. Събитието беше организирано от Александра Танева – ученичка от Х Е клас в гимназията и
представител за област Бургас в Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето и училищния психолог. Гост на учениците беше госпожа Милена Николова – служител в Отдел „Мониторинг и контрол – южен“ – за област Бургас към ДАЗД, която представи пред учениците дейността на агенцията и ги информира за детския телефон на доверието 116 111. След прожекцията на филма, последва дискусия с учениците за опасностите в мрежата, в която те се включиха много активно.


Включете се в деня на розовата фанелка – #УЧИЛИЩЕ БЕЗ СТРАХ


ВКЛЮЧИ СЕ В ДЕНЯ НА РОЗОВАТА ФАНЕЛКА

#УЧИЛИЩЕ БЕЗ СТРАХ

Всяка година, в последната сряда на февруари, отбелязваме международния „Ден за борба с училищния тормоз“.

Тази инициатива започва през 2007 г., когато две момчета от Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден ги раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много.

Изгубени в тормоза

„Който се отнася към хората според това, което са – ги прави по-лоши.

Който се отнася към тях според това, което могат да бъдат – ги прави по-добри“ Гьоте

НИЕ РАБОТИАМ ЗА ДА ПРОМЕНИМ СТАТИСТИКАТА И ЗА УЧИТЕЛИ, И ЗА УЧЕНИЦИ…

Кликнете ТУК!!!

 

АНКЕТА ЗА ТОРМОЗА ОТ УЧЕНИЦИТЕ В УЧИЛИЩЕ

Уважаеми ученици, всяка година ние учителите и служителите в ПГРЕ правим всичко възможно, за да няма тормоз на ученици в училище. За по-голяма яснота по въпроса моля попълнете анкетата. Прочетете внимателно всеки въпрос и отбележете верния според вас отговор.

ПОПЪЛНЕТЕ АНКЕТАТА КАТО КЛИКНЕТЕ ТУК

Тук няма правилни и неправилни отговори. От значение е само личното ви мнение и то е важно за нас. Изследването е напълно анонимно.

Благодарим ви за участието!

Механизъм за противодействие на училищния тормоз между децата и учениците в училище

ВЪВЕДЕНИЕ И ЦЕЛ НА НАСТОЯЩИЯ ДОКУМЕНТ
Настоящият документ е изготвен от работна група в Министерството на образованието и науката с участието на представители на Министерството на труда и социалната политика, Агенцията за социално подпомагане, Държавната агенция за закрила на детето, Националната мрежа за децата, фондация „Асоциация Анимус” и УНИЦЕФ – България. Документът има за цел да очертае рамките на единен механизъм за противодействие на тормоза, който да подпомогне училищата в техните усилия за справяне с това явление…

Целия механизъм

Ден за борба с тормоза в училище

Скъпи ученици, всяка година последната сряда на месец февруари е известна като „Ден за борба с тормоза в училище“. На този ден участниците са помолени да носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище. За това призовавам всички ученици от гимназията, да се облекат в розово утре (сряда- 25.02.2015 г)! Колегите също е желателно да се включат! В голямото междучасие всички, които са облечени в розово, да слязат в двора на гимназията за снимка, която ще качим в сайта на гимназията!