Добре дошли!

Добре дошли!

В моят сайт ще намерите много интересни неща за храната и здравословното хранене. Ще се убедите, че здравословният начин на живот не е чак толково труден и е полезен за вашата физическа форма и здравословното ви състояние.

Tips-For-Healthy-Eating-10

Здравословното хранене е балансирана консумация на храна осигуряваща повече от 40 хранителни вещества. Тези незаменими хранителни вещества включват 9 аминокисилини. Аминокиселините се съдържат в: белтъци, някои мастни киселини, (съдържащи се главно в растителните мазнини),витамините и минералните вещества. Храните доставят също веществата,източници на енергия за организма – белтъци, въглехидрати и мазнини. Храните, особено тези от растителен произход, са богати източници на биологично активни съединения, които не са хранителни вещества, но оказват влияние върхо здравето на човека. Пълноценното хранене изисква консумация на разнообразна храна. Това може да се постигне, като в диетата се включат храни от различните хранителни групи.

razdelno-hranene1

Основата на здравословното хранене е консумирането на здравословна храна.

Хранене в границите на здравословното включва осигуряването на оптимален прием на вещества за функционирането на тялото без предозиране или хроничен недостиг, както и избягване консумацията на токсични вещества.

Параметри на здравословното хранене

Здравословният процес на хранене включва пет основни групи условия диетата ви да бъде здравословна.

Нарекъл съм ги условно „фактори“:

  • Фактор 1-ви: Достатъчност на хранителните вещества;
  • Фактор 2-ри: Разнообразие в храненето;
  • Фактор 3-ти: Калории и засищащият ефект на храната, както и връзката „глад-хранене“;
  • Фактор 4-ти: Чистота на храната – отсъствие на бързи и бавни токсини;
  • Фактор 5-ти: Кулинарна обработка.

Разгледано по този начин, означава, че може да приемате достатъчно микро- и макронутриенти, но да се храните еднообразно, което да създаде психологически дискомфорт, понеже полезното за тялото в повечето случаи ощетява „вкуса“.

Може калориите ви да са точно колкото искате, но количествата храна да са твърде малко по грамаж и гладът да ви тормози регулярно.

И макар това да е естествено, е и неприятно. Не на последно място, може да се храните с прекрасна БИО храна, но да я разрушите с тефлоновия тиган или препържване на мазнината й. Може да ядете страхотен многозърнест хляб, но препичането му ще намали ползите му.

Нещата са комплексни и няма само един правилен начин.

Фактор 1: Достатъчност на хранителните вещества

Повече за хранителни вещества четете в статията „въведение в химията на храната„.

Проблемите в „достатъчността“ на хранителните вещества най-общо са четири: достатъчност, недостиг, свръхприем на вещества и баланс на веществата в менюто и в тялото ви (на входа и изхода).

ДОСТАТЪЧНОСТ, НЕДОСТИГ, СВРЪХ ПРИЕМ НА БЕЛТЪЦИ

Започваме с градивните единици на живота – протеините. Поднормената им консумация води до загуба на мускулна и органна маса.

Наднормената им – до системно увреждане на бъбреците.

Ниското им качество – до хроничен недостиг на отделни аминокиселини и редица здравословни проблеми.

Правилният им баланс пък е различен според физическата активност на човека.

Повече за биологичната ценност на протеините можете да прочетете в статията: „биологична ценност на протеините„.

Дозирането им пък е свързано с вида на хранителния режим и целите на трениращите. Изберете хранителен режим, за да разберете зависимостите.

ДОСТАТЪЧНОСТ, НЕДОСТИГ, СВРЪХПРИЕМ НА ВЪГЛЕХИДРАТИ

Смята се, че въглехидратите са основна енергийна единица в менюто на хората. Способни сме да смиламе както моно- и дизахариди, така и по-слабо разклонените растителни и разклонените животински полизахариди. Частично можем да смелим някои видове сложни въглехидрати, които простичко наричаме „фибри„.

Свръхконсумацията на монозахариди с инсулинов транспорт в тялото води до хипергликемия, а хроничният завишен прием до ниска инсулинова чувствителност – тялото просто се претоварва и не може да ги употребява правилно. Липсата и/или недостигът им за дълги период водят до хипогликемия и кетоза.

zdravoslovno_hranene_bremennost-e1392288224474

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *