Назад към историята и традициите на българския народ и на света

 

Назад към историята и традициите на българския народ и на света 

 

Наименование на училището: СОУ”Александър Иванов – Чапай”, град Белово, област Пазарджик

Лице за контакти: Гергана Иванова Дочевска

Длъжност на лицето: Старши начален учител, класен ръководител на І „б” клас

Телефон: 0889011633

Електронен адрес: g.g.1969@abv.bg

Пощенски адрес: 4470

Паралелка: І “б” клас

Брой ученици в паралелката: 24

Декларации от родителите, удостоверяващи разрешението за снимане на децата и използването на снимките за нуждите на проекта: да

Заглавие на проекта: "Машина на времето"

Тема на проекта:

Назад – към историята и традициите на българския народ и на света;

Място на осъществяване: град Белово, област Пазарджик

Партньори на проекта: Група по изобразително изкуство към Детски комплекс, град Белово, с ръководител Трънка Василева

 

 

Предварителна работна програма:

 

1. Месец декември:

– запознаване с темата на проекта

– създаване на машина на времето

– избор на маршрут

– Бъдни вечер, Коледа, Нова година – традиционна украса на сурвачки, украса на класната стая с помощта на групата по изобразително изкуство към Детски комплекс, запознаване с традициите при подготовка на трапезата за Бъдни вечер

2. Месец януари:

– кой е нашият роден град, фотографии на забележителности в родния ни град, герб на града – пъзел ( Учениците откриват , заснемат и коментират забележителностите на града, подготвят постер с герба на  града, като откриват какво символизира. )

– коя е нашата държава, символи на РБългария – знаме – пъзел, герб- пъзел, химн (Учениците подреждат пъзел и залепят върху постер символите на държавата ни. Работят екипно.)

– как е изглеждала нашата държава на картата на света – картата на България – пъзел, по времето на Стара Велика България при хан Кубрат,хан Аспарух, хан Тервел, хан Крум, княз Борис І, цар Симеон Велики, Втората българска държава, България през ХХ век.

3. Месец  февруари:

– Трифон Зарезан – запознаване с обичая, презентация с програмата „Енвижън”, осигуряваща активното участие на учениците при усвояването на нови знания

– Васил Левски – създаване на кът с негови снимки, рисунки на учениците, посещение на библиотеката с цел запознаване с живота и дейността на Апостола.

4. Месец март:

– Баба Марта – изработване на мартеници, украса на класната стая, митология, ритуали, символи

– Братята Кирил и Методий – учениците сами оцветяват и подготвят букви за своя празник, изготвят покани за родителите и учителите, създават постери с буквите от времето, когато са създадени и съответстващите им днес.  Работят екипно.

5. Месец април:

– Великден – съвместно с групата по изобразително изкуство към Детски комплекс, Белово, боядисват и украсяват яйца, откриват от своите баби най-хубавите рецепти за козунаци и великденски курабийки, научават повече за празника от родителите си и го споделят пред съучениците си

6. Месец май:

– Машината на времето се връща в нашия град. Пътешествието приключва. Време е да създадем своя филм, като опишем и онагледим преживяното и наученото от нас!

 

Автор проект : Гергана Дочевска

Последни публикации