Да си направим музей

 

Да си направим музей

 

Направление: Назад – към историята и традициите на българския народ и на света

Изпълнител: ІV – а клас на СОУ „Бачо Киро” – гр. Павликени

Ръководител: Милена Маринова – Димитрова – начален учител

 

    В часовете по Човекът и общество учим за България и нейното минало. Опитваме се да разберем как са живели хората, защо точно този начин на живот и място за живеене са избрали, как са общували помежду си и т. н.

От къде научаваме много за нашето миналото? От книгите, от филмите, от интернет, но и от посещението в музея.

    “Да си направим музей” ще е нашия проект през тази година. В него ние ще разкажем за себе си, за родния си край, за България. В музея ще покажем не само предмети, но и ще разкажем истории. Ще представим: снимки, карти, презентации, филми и др. Всичко това ще направи нашия музей истински. Чрез него ще свържем хората, които ни помагат да намерим историите и тези, които идват, за да ги видят.

    Нашият музей няма да има постоянно място, постоянен кът или постоянна стая. Той ще е музей в куфар или т. нар. пътуващ музей. Нашата задача ще е да направим музея.

    Музеят ще се състои от няколко куфара. Всеки един ученик ще приготви своя кутия с истории. В нея може да се сложи всичко, което е свързано с темата. Може да се изработи презентация или филм, или просто да се нарисува историята, да се направи карта на родината ни през различни исторически периоди или малък макет. Всичко ще се събере в кутията (с изключение на филма или презентацията, които ще се гледат). Може дори да се предложат игри, играни от българските деца в миналото или  рецепти за нещо вкусно, готвено преди много години по нашите земи.

    За да се намерят историите, трябва учениците да разговорят с подходящите хора, а именно: по-възрастни хора, които помнят и искат да разкажат спомените си, родителите, които ще споделят родовите истории, учителите по история в родното училище, библиотекарите, уредника на историческия музей в града. Задачата на учениците е да намерят историята, да я разберат и да я разкажат по най-интересния начин.

    Предметите, които ще се съберат и поставят в музея могат да бъдат всякакви: дрехи, сувенири, съдове, уреди, инструменти, списания или книги, картички, тетрадки с рецепти. Все неща, които се свързват с миналото на рода, на родния край и на България.

    Снимките ще се подредят в албум или на картон, за да се разглеждат удобно. Картите, рисунките и родословните дървета – също. Ако има начин да се запишат гласовете на  разказвачите, може да се предложи на посетителите на музея да чуят автентичния разказ.

    Презентациите и филмите трябва да се подготвят така, че да разказват вместо учениците. Защото те не винаги ще бъдат до техния музей в куфар.

    Музеят ще се открие пред родители и гости в края на учебната 2012 година. Дотогава учениците трябва да планират времето си, за да успеят да съберат материалите и да измислят начина за тяхното представяне. Музеят трябва да бъде много интересен, за да привлече посетители, които след време ще поискат отново да го видят.

 

Автор проект : Милена Маринова

Последни публикации