24 май –  Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

На този ден почитаме делото на светите братя Кирил и Методий, учениците им и всички, които се занимават с просвета, култура и изкуство. За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище “Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий – създатели на глаголицата. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров – това е общият църковен празник на двамата светии.

С въвеждането на Грегорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държавата и църквата, се чества на един ден – 24 май. За официален празник на България 24 май е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 година, а от 15 ноември 1990 г. е официален празник, когато Народна България е преименувана на Република България.

На 24 май с чувство на национална гордост отдаваме почит на всички просветители, учени, творци и светли умове в българската история и съвремие, дали своя принос за развитието на просветата и културата.

Да съхраняваме пламъка, запален от братята Кирил и Методий, да го предаваме на поколенията! 24 май е празник, какъвто нямат другите народи по света – празник на писмеността, просветата, културата и на духовното извисяване.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

        

 

 

В навечерието на 24- май се проведе активността „Знам и мога“.

Отговорници за начален етап бяха: В. Косева, М. Петкова, Д. Тодорова, И.Кукушева,Ц. Игнатовска и Е. Божикина.

  Те организираха познавателни игри със състезателен характер по класове. Спечелилите      най- много точки от всеки клас бяха поканени да участват в състезателна викторина на 21.05.24г. Мястото на провеждане беше в училищната библиотека. Децата и учениците избираха от въпроси, предварително написани от техни другарчета и съученици.    Присъстваха и деца от прогимназиален етап, които помагаха със знания и при прочит на въпросите.  Фардин от ГЗПО-6Б изтегли въпрос, написан от ученик от I A клас. Понеже той все още не може да чете, на помощ му се притече Съби от VБ клас.  Следващия участник беше Наска от  IБ клас. Тя изтегли въпрос, написан от Неджми от IVА клас. На помощ веднага й се притече ученичката от прогимназиален етап Гюлюмсер. Те двете заедно назоваха три града в България, започващи с буквата „С“.  На Ганчо от IIА клас се падна да каже коя е столицата на България, но беше изпреварен от хоровия отговор „София“.

     Якуб от IIIВ клас изтегли въпрос, зададен от майка на дете от предучилищна възраст. Той трябваше да изброи 5 домашни животни и се справи със задачата без никакво затруднение,последен беше Раян от IVА клас, който изтегли въпрос, зададен от ученик от IIА клас. Въпросът гласеше „Знаеш ли на коя улица живееш?“ и отново всички присъстващи отговориха, като по този начин демонстрираха познания на адрес, населено място и държава, в която живеят. 

След отворянето на всички пликове и прочитането на всички въпроси децата поискаха викторината да продължи и г- жа Веселина Петрова с готовност откликна на тяхното желание, задавайки им интересни въпроси от областта на българския език и историята.   За отличното си представяне участниците от предучилищните групи, начален и прогимназиален етап получиха за награда интересни книжки, съобразени с възрастта им

Срещата приключи с много положителни емоции и желание за повторното й организиране.

     ЗАПОВЕД НА ДИРЕКТОРА НА ОУ “ ПАНАЙОТ ВОЛОВ“  ГР. ПЛОВДИВ     ЗА САМОСТОЯТЕЛНА ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ – МАЙСКА СЕСИЯ

ЗАПОВЕД СФО

    Училище „Панайот Волов“ – гр.Пловдив,

             празнува 55 години!

Училище мое любимо,

Училище родно, привет!

Посрещаш ме в светлите стаи

и смело аз крача напред!

Има нещо величествено в благородното дело да създадеш училище, да му вдъхнеш неповторим дух, всичко това да превърнеш в традиция и най-трудното – с любов да го предадеш на поколенията да го развиват, пазят и да продължат делото. Такова благородно дело е нашето училище.

Основно училище „Панайот Волов“ – гр. Пловдив за първи път отваря врати на 15 септември през далечната 1969 година. Изминат е половинвековен път, положен е огромният труд на няколко поколения учители, а училището са завършили хиляди възпитаници. Това са години работа, радост от победи, поредица от поколения, красиви и добри традиции.

В училището ни децата от ГЗПО и учениците от I до VII клас опознават света, изучават науки, побеждават в спортни състезания, представят вълнуващи, празнични програми под умелото ръководство на своите учители.

Учениците в ОУ „Панайот Волов“ се радват на богата материално – техническата база: обзаведена стая за децата от ГЗПО; нови компютри, компютърни кабинета; три кабинета с интерактивни дъски, във всички учебни кабинети на втори етаж са на разположение мултимедии и лаптопи. В училището е изграден софтуер с WiFi. Актовата зала осигурява сценичната изява на младите таланти.

В деня на патронния празник на училището, отдаваме не само
почит към светлата личност на нашия патрон – Панайот Волов, но и изказваме искрена благодарност  към всички творци на училищната ни история.

Днес ценим създаденото някога с труд и упоритост, за да градим настоящето с любов и да полагаме основите на бъдещето с вяра и надежда.

Уважаеми колеги, скъпи ученици, драги родители и приятели, заповядайте,  да бъдем заедно на нашия празник, за да си кажем „благодаря“, че съществуваме!

Покана

 

Нетрадиционни форми за активно учене

и създаване на благоприятна училищна среда

Февруари – месец на Историята

                                          151 години БЕЗСМЪРТИЕ!

151 години ни делят от далечната 1873 г., когато в покрайнините на град София геният на националната ни революция Васил Иванов Кунчев изрече последните си думи „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството”, след което беше обесен.

Епохите идват и отминават, раждат се и умират, но Васил Левски – Апостола на свободата продължава да е жив и да ни заклева за „чиста и свята република“, за преданост, отдаденост и вярност към Родината.

Точно това послание получиха учениците от прогимназиален етап, отгръщайки всяка страница, посветена на героизма на Дякона, прочитайки всяка дума, изречена в проза или стих, отразяваща следите от дръзновените стъпки на Апостола, прекрачили прага на безсмъртието, за да живеят и днес в душите ни.

 

 

 

 

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА УЧЕНИЦИ И РОДИТЕЛИ!

заповед за преминаване в ОРЕС-29.01.2024г.

заповед за отменяне на изпитите СФО

заповед СОП

заповед за прекратяване на дейностите на ЗП

Заповед № РД-10-578/22.01.2024г. на Директора на ОУ“ Панайот Волов“                         гр. Пловдив за организация на изпит по география и икономика за определяне на срочна оценка по предмета за първи учебен срок на 2023/2024г.

ЗАПОВЕД №578/22.01.2024г.

 

Коледна фантазия

Писмо до Дядо Коледа

„Скъпи Дядо Коледа, пишем ти децата от училище „Панайот Волов“ в град Пловдив. Ти сигурно знаеш къде е България. Тя е нашата родина. Когато летиш със шейната над Европа, ще я видиш. Там ще свети най-силна светлина, защото тя е от нашите сърца. Каним  те на нашето коледно тържество. Ще ти покажем колко сме талантливи, колко много обичаме да се забавляваме и колко много обичаме нашите учители. Преди Коледа заедно с тях украсихме елхата, подготвихме изненади, учихме стихотворения и песни за теб. Заповядай при нас, Дядо Коледа!“                 Дядо Коледа прие поканата на малките и големи деца от училището и присъства на Коледната фантазия, представена от тях. Препълнилите концертната зала родители, с радост и вълнение се наслаждаваха на празничния концерт. Децата от ГЗПО и учениците от 1. до 7. клас пяха, танцуваха и рецитираха за Дядо Коледа и за всички гости.

Един емоционален завършек на Месец на изкуствата и занаятите.                                  Да бъде мирна и честита!                                                                                                                Да бъде спорна и добра!                                                                                                              Полята да са пълни с жито,                                                                                                 градините-с плодове, с цветя!                                                                                                           И нека всички са щастливи,                                                                                                                и нека да сме малко по- добри!                                                                                  Предишната година си отива,                                                                                                          а Новата с надежда ни дари.                                                                                                           Да бъде много по- добра, успешна за целия български народ!                                            И нека всички да я срещнем с вяра, надежда и любов!

Светли празници!

 

Писмо от Дядо Коледа

 Децата от ГЗПО 6.Б – Айше, Георги, Дени, Елхандро, Иксан, Роза, Сашка, Емил и Анифе заедно със своята учителка Евгения Радинова изпратиха писма до Дядо Коледа, в които нарисуваха какво искат да получат като подарък за празниците. Днес пристигна и отговорът от Добрия старец, който много зарадва децата.

 

 

Седмица на четенето в ГЗПО

Нетрадиционни форми за активно учене

и създаване на благоприятна училищна среда

Ноември – месец на езиците

ЧЕТЕНЕТО – КЛЮЧ КЪМ ПОЗНАНИЕТО!

Ако искаш умен да растеш, книжки трябва да четеш!   Чети, дете! Чети, защото книгата те учи на доброто!  Четенето те обогатява. То винаги си заслужава. Да мислиш правилно ти казва. Лентяйството след време се наказва. Старателно и бавно да четем, та текста нека разберем! Добрата книга е имане. Невежеството трябва да престане! /Биляна Дар/  

В тези прекрасни есенни дни всички деца от ГЗПО  към ОУ ,,Панайот Волов“ за поредна година се включиха в отбелязването на Седмица на четенето с различни инициативи.  Деца и възрастни отвориха детските книжки и се потопиха в един друг по – добър и по – красив свят. Свят, изпълнен с вълшебства, любими приказни герои и интересни истории. Запленени от магията на четенето, бивши наши възпитаници, родители, каки и батковци влязоха в роля на четци и сладкодумни разказвачи на приказки. Беше проведена вълнуваща и поучителна беседа: ,,Как да пазим книжката“. След това драматизирахме приказката ,,Червената шапчица“ с  децата от ГЗПО-5г. Б с ръководител Светлана  Шарлачка. Останалите деца от другите предучилищни групи бяха подкрепяща публика. Децата украсяваха букви с пъстроцветни есенни листа, оцветяваха приказни герои, разказваха любими истории, пяха и се веселяха. Много емоции от топли усмивки, прегръдки и забавни преживявания.  Децата се почувстваха големи, значими и важни. Потопени във вълшебния свят на книгите, ние, възрастните, изпълняваме една важна задача – посяваме още от най – ранна детска възраст любов към книгите и четенето – ключът към познанието.

Публикувано в Uncategorized. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *