заповед за определяне на срочна оценка по география и икономика

Поправителна сесия – 7 клас

заповед юлска сесия 7 клас – БЕЛ

заповед география

 Поправителни изпити за 5. клас и 6.клас

поправителна сесия – български език

поправителна сесия – география

 

24 май –  Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

На този ден почитаме делото на светите братя Кирил и Методий, учениците им и всички, които се занимават с просвета, култура и изкуство. За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище “Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий – създатели на глаголицата. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров – това е общият църковен празник на двамата светии.

С въвеждането на Грегорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държавата и църквата, се чества на един ден – 24 май. За официален празник на България 24 май е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 година, а от 15 ноември 1990 г. е официален празник, когато Народна България е преименувана на Република България.

На 24 май с чувство на национална гордост отдаваме почит на всички просветители, учени, творци и светли умове в българската история и съвремие, дали своя принос за развитието на просветата и културата.

Да съхраняваме пламъка, запален от братята Кирил и Методий, да го предаваме на поколенията! 24 май е празник, какъвто нямат другите народи по света – празник на писмеността, просветата, културата и на духовното извисяване.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

        

 

 

В навечерието на 24- май се проведе активността „Знам и мога“.

Отговорници за начален етап бяха: В. Косева, М. Петкова, Д. Тодорова, И.Кукушева,Ц. Игнатовска и Е. Божикина.

  Те организираха познавателни игри със състезателен характер по класове. Спечелилите      най- много точки от всеки клас бяха поканени да участват в състезателна викторина на 21.05.24г. Мястото на провеждане беше в училищната библиотека. Децата и учениците избираха от въпроси, предварително написани от техни другарчета и съученици.    Присъстваха и деца от прогимназиален етап, които помагаха със знания и при прочит на въпросите.  Фардин от ГЗПО-6Б изтегли въпрос, написан от ученик от I A клас. Понеже той все още не може да чете, на помощ му се притече Съби от VБ клас.  Следващия участник беше Наска от  IБ клас. Тя изтегли въпрос, написан от Неджми от IVА клас. На помощ веднага й се притече ученичката от прогимназиален етап Гюлюмсер. Те двете заедно назоваха три града в България, започващи с буквата „С“.  На Ганчо от IIА клас се падна да каже коя е столицата на България, но беше изпреварен от хоровия отговор „София“.

     Якуб от IIIВ клас изтегли въпрос, зададен от майка на дете от предучилищна възраст. Той трябваше да изброи 5 домашни животни и се справи със задачата без никакво затруднение,последен беше Раян от IVА клас, който изтегли въпрос, зададен от ученик от IIА клас. Въпросът гласеше „Знаеш ли на коя улица живееш?“ и отново всички присъстващи отговориха, като по този начин демонстрираха познания на адрес, населено място и държава, в която живеят. 

След отворянето на всички пликове и прочитането на всички въпроси децата поискаха викторината да продължи и г- жа Веселина Петрова с готовност откликна на тяхното желание, задавайки им интересни въпроси от областта на българския език и историята.   За отличното си представяне участниците от предучилищните групи, начален и прогимназиален етап получиха за награда интересни книжки, съобразени с възрастта им

Срещата приключи с много положителни емоции и желание за повторното й организиране.

     ЗАПОВЕД НА ДИРЕКТОРА НА ОУ “ ПАНАЙОТ ВОЛОВ“  ГР. ПЛОВДИВ     ЗА САМОСТОЯТЕЛНА ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ – МАЙСКА СЕСИЯ

ЗАПОВЕД СФО

    Училище „Панайот Волов“ – гр.Пловдив,

             празнува 55 години!

Училище мое любимо,

Училище родно, привет!

Посрещаш ме в светлите стаи

и смело аз крача напред!

Има нещо величествено в благородното дело да създадеш училище, да му вдъхнеш неповторим дух, всичко това да превърнеш в традиция и най-трудното – с любов да го предадеш на поколенията да го развиват, пазят и да продължат делото. Такова благородно дело е нашето училище.

Основно училище „Панайот Волов“ – гр. Пловдив за първи път отваря врати на 15 септември през далечната 1969 година. Изминат е половинвековен път, положен е огромният труд на няколко поколения учители, а училището са завършили хиляди възпитаници. Това са години работа, радост от победи, поредица от поколения, красиви и добри традиции.

В училището ни децата от ГЗПО и учениците от I до VII клас опознават света, изучават науки, побеждават в спортни състезания, представят вълнуващи, празнични програми под умелото ръководство на своите учители.

Учениците в ОУ „Панайот Волов“ се радват на богата материално – техническата база: обзаведена стая за децата от ГЗПО; нови компютри, компютърни кабинета; три кабинета с интерактивни дъски, във всички учебни кабинети на втори етаж са на разположение мултимедии и лаптопи. В училището е изграден софтуер с WiFi. Актовата зала осигурява сценичната изява на младите таланти.

В деня на патронния празник на училището, отдаваме не само
почит към светлата личност на нашия патрон – Панайот Волов, но и изказваме искрена благодарност  към всички творци на училищната ни история.

Днес ценим създаденото някога с труд и упоритост, за да градим настоящето с любов и да полагаме основите на бъдещето с вяра и надежда.

Уважаеми колеги, скъпи ученици, драги родители и приятели, заповядайте,  да бъдем заедно на нашия празник, за да си кажем „благодаря“, че съществуваме!

Покана

 

Нетрадиционни форми за активно учене

и създаване на благоприятна училищна среда

Февруари – месец на Историята

                                          151 години БЕЗСМЪРТИЕ!

151 години ни делят от далечната 1873 г., когато в покрайнините на град София геният на националната ни революция Васил Иванов Кунчев изрече последните си думи „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството”, след което беше обесен.

Епохите идват и отминават, раждат се и умират, но Васил Левски – Апостола на свободата продължава да е жив и да ни заклева за „чиста и свята република“, за преданост, отдаденост и вярност към Родината.

Точно това послание получиха учениците от прогимназиален етап, отгръщайки всяка страница, посветена на героизма на Дякона, прочитайки всяка дума, изречена в проза или стих, отразяваща следите от дръзновените стъпки на Апостола, прекрачили прага на безсмъртието, за да живеят и днес в душите ни.

 

 

 

 

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА УЧЕНИЦИ И РОДИТЕЛИ!

заповед за преминаване в ОРЕС-29.01.2024г.

заповед за отменяне на изпитите СФО

заповед СОП

заповед за прекратяване на дейностите на ЗП

Заповед № РД-10-578/22.01.2024г. на Директора на ОУ“ Панайот Волов“                         гр. Пловдив за организация на изпит по география и икономика за определяне на срочна оценка по предмета за първи учебен срок на 2023/2024г.

ЗАПОВЕД №578/22.01.2024г.

 

Коледна фантазия

Писмо до Дядо Коледа

„Скъпи Дядо Коледа, пишем ти децата от училище „Панайот Волов“ в град Пловдив. Ти сигурно знаеш къде е България. Тя е нашата родина. Когато летиш със шейната над Европа, ще я видиш. Там ще свети най-силна светлина, защото тя е от нашите сърца. Каним  те на нашето коледно тържество. Ще ти покажем колко сме талантливи, колко много обичаме да се забавляваме и колко много обичаме нашите учители. Преди Коледа заедно с тях украсихме елхата, подготвихме изненади, учихме стихотворения и песни за теб. Заповядай при нас, Дядо Коледа!“                 Дядо Коледа прие поканата на малките и големи деца от училището и присъства на Коледната фантазия, представена от тях. Препълнилите концертната зала родители, с радост и вълнение се наслаждаваха на празничния концерт. Децата от ГЗПО и учениците от 1. до 7. клас пяха, танцуваха и рецитираха за Дядо Коледа и за всички гости.

Един емоционален завършек на Месец на изкуствата и занаятите.                                  Да бъде мирна и честита!                                                                                                                Да бъде спорна и добра!                                                                                                              Полята да са пълни с жито,                                                                                                 градините-с плодове, с цветя!                                                                                                           И нека всички са щастливи,                                                                                                                и нека да сме малко по- добри!                                                                                  Предишната година си отива,                                                                                                          а Новата с надежда ни дари.                                                                                                           Да бъде много по- добра, успешна за целия български народ!                                            И нека всички да я срещнем с вяра, надежда и любов!

Светли празници!

 

Писмо от Дядо Коледа

 Децата от ГЗПО 6.Б – Айше, Георги, Дени, Елхандро, Иксан, Роза, Сашка, Емил и Анифе заедно със своята учителка Евгения Радинова изпратиха писма до Дядо Коледа, в които нарисуваха какво искат да получат като подарък за празниците. Днес пристигна и отговорът от Добрия старец, който много зарадва децата.

 

 

Седмица на четенето в ГЗПО

Нетрадиционни форми за активно учене

и създаване на благоприятна училищна среда

Ноември – месец на езиците

ЧЕТЕНЕТО – КЛЮЧ КЪМ ПОЗНАНИЕТО!

Ако искаш умен да растеш, книжки трябва да четеш!   Чети, дете! Чети, защото книгата те учи на доброто!  Четенето те обогатява. То винаги си заслужава. Да мислиш правилно ти казва. Лентяйството след време се наказва. Старателно и бавно да четем, та текста нека разберем! Добрата книга е имане. Невежеството трябва да престане! /Биляна Дар/  

В тези прекрасни есенни дни всички деца от ГЗПО  към ОУ ,,Панайот Волов“ за поредна година се включиха в отбелязването на Седмица на четенето с различни инициативи.  Деца и възрастни отвориха детските книжки и се потопиха в един друг по – добър и по – красив свят. Свят, изпълнен с вълшебства, любими приказни герои и интересни истории. Запленени от магията на четенето, бивши наши възпитаници, родители, каки и батковци влязоха в роля на четци и сладкодумни разказвачи на приказки. Беше проведена вълнуваща и поучителна беседа: ,,Как да пазим книжката“. След това драматизирахме приказката ,,Червената шапчица“ с  децата от ГЗПО-5г. Б с ръководител Светлана  Шарлачка. Останалите деца от другите предучилищни групи бяха подкрепяща публика. Децата украсяваха букви с пъстроцветни есенни листа, оцветяваха приказни герои, разказваха любими истории, пяха и се веселяха. Много емоции от топли усмивки, прегръдки и забавни преживявания.  Децата се почувстваха големи, значими и важни. Потопени във вълшебния свят на книгите, ние, възрастните, изпълняваме една важна задача – посяваме още от най – ранна детска възраст любов към книгите и четенето – ключът към познанието.

Публикувано в Uncategorized | Коментирайте

Седмица на четенето

Нетрадиционни форми за активно учене

и създаване на благоприятна училищна среда

 

Ноември – месец на езиците

Седмица на четенето

Емоционален старт на Месец на езиците поставиха дейностите, свързани със Седмицата на четенето.  „Четем с по-малките“ – седмокласници със своите учители по БЕЛ Марияна Ангелова и Димитрийка Стоянова пренесоха в света на приказките малките ученици от 1. А клас с класен ръководител Светла Нейкова  и от 2. A клас, с класен ръководител Величка Дърмонска.   „Татко чете приказка“  е проведената инициатива в 1. А клас, а „Маратон на четенето“ – във 2. А клас. И в двете паралелки гостуват баща. Второкласниците четоха, разказваха и драматизираха любимата си приказка „Дядо вади ряпа‘. „Четем с мама“ – учениците от 2. Б клас заедно с класния си ръководител Татяна Грозева посрещнаха майки, които с удоволствие им четоха от книжки.

„Магията на книгите“  за учениците от 3. и 4. клас се случи под ръководството на учителите Златка Дичева и  Г. Найденова. „Четене с Вълшебник“ е другата дейност, в която се включиха третоклсници и четвъртоклсници, за да покажат своите умения за четене. Журираха Мануела Александрова и ученикът Якоб Бончев. Книгите, които децата избраха са: ,,Алиса в страната на чудесата,, , ,,Барбароните – най-новите им приключения,, , ,,Мечо Пух,, , ,,Трите прасенца,, , както и Енциклопедия на животните.

Четенето беше много интересно и журито даде на всички висока оценка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Седмица на на четенето –  в училищната библиотека, която за своите читатели се превърна в пространство за широк спектър от цели – четене, общуване, учене, игри, срещи. „Среща с книгите“ организира Веселина Петрова, класен ръководител на 5. Б клас. Там Асен Асенов и Съби Михайлов  рецитираха стихотворения и получиха първата си книга за четене вкъщи.

„Да рисуваш с думи“ – табло, изготвено от ученици от прогимназиален етап, представящо  красиви стихове и послания, е финалният щрих на Седмица на четенето.

 

Публикувано в Uncategorized | Коментирайте

Месец на езиците

Нетрадиционни форми за активно учене

и създаване на благоприятна училищна среда

Ноември – месец на езиците

Една от основните задачи на нас, педагозите в училище „Панайот Волов“, е да обучаваме учениците както на знания, така и на умения за прилагането им на практика. Практиката ни е доказала, че най-добре се учи, когато активно твориш и създаваш. Дейностите, свързани с всеки тематичен месец, създават условия учениците да бъдат ангажирани, сами да търсят възможности да са активната част от обучителния и възпитателния процес. Това определя и целта на Месец на езиците, посветен на българския език и литература и на английския език: повишаване на интереса на учащите се към изучаването им чрез активизиране на извънкласните дейности.

 

Публикувано в Uncategorized | Коментирайте

Седмица на бащата

 

 

 

 

 

 

 

 

Баща ми е млад, силен,

мъжествен, яснолик,

извира в него бодрост

и радост всеки миг.

 

Работи неуморно,

със песен на уста.

Щом пипне нещо със пръсти,

цъфтят сред звън цветя.

 

Под буйните му вежди

усмихват се очи,

по-светли от зората,

по-топли от лъчи.

Петя Дубарова

Под мотото „Баща на място“ премина Седмица на бащата в ОУ „Панайот Волов“, гр. Пловдив.

Татковците се включиха с желание в много забавни спортни, конструктивни и творчески игри при най- малките – децата от ГЗПО с ръководители Светлана Шарлачка, Десислава Тодорова и Ирена Павлова. Тези, които не можаха да дойдат на място, но имаха желание, се включиха от своите домове.

Малките ученици от 1. А под ръководството на класния си ръководител – Светла Нейкова, подготвиха тематични рисунки, с които да зарадват своите бащи. Вълнуващо преживяване беше четенето на приказка от баща.

Гост на учениците от 2. А клас беше баща на дете от класа. Под ръководството на класния ръководител Величка Дърмонска учениците му прочетоха любимата си приказка „Дядо вади ряпа“, разговаряха за ползите от четенето и завършиха  с тематична драматизация.

Седмицата на бащата се проведе с много настроение, забавление и емоции.

Публикувано в Uncategorized | Коментирайте

 

Нетрадиционни форми за активно учене

и създаване на благоприятна училищна среда

Октомври – месец на спорта

Със спортни дейности стартираха нетрадиционните форми за активно учене  и създаване на благоприятна училищна среда.  През първата седмица на Месеца на спорта активностите бяха насочени към децата в ГЗПО и учениците в начален етап. Децата от група ГЗПО-5б с ръководител г- жа Светлана Шарлачка се включиха с игрите: „С музика и песен правим гимнастика чудесна“, „Интересни спортни подвижни игри: Около обръча, Игривата топка“, „Свободни спортни забавни игри“. Учителите на ГЗПО-5а Десислава Тодорова, ГЗПО-6а Ирена Павлова и ГЗПО 6б Евгения Радинова проведоха подвижни игри на открито и игри със състезателен характер със своите малки възпитаници. В чест на Месец на спортна ГЗПО-6б провежда тази седмица утринната си гимнастика с гост- родител или по-големи братя и сестри, които показват леки, раздвижващи упражнения на децата. ГЗПО-5а започват деня с усмивка, настроение и детска аеробика. Учениците от първи клас с ръководители Светла Нейкова и Ирен Кукушева започваха своя учебен ден с утринна гимнастика, музикално-подвижни игри. След приключване на учебните часове учениците отморяваха с федербал, подвижни игри, ластик, обръчи и въженца. В часовете по Организиран отдих и спорт в ГЦОУД 1 с ръководител Нели Николова учениците показаха своето желание и спортни умения в релаксиращи игри, проведени във физкултурния салон на училището.Състезание по народна топка между третокласници и четвъртокласници организираха учителите по ФВС Янка Петкова и Христо Пенев.

 

 

 

 

 

 

 

ОКТРИВАНЕ НА УЧЕБНАТА 2023/2024 година

Отново е първият учебен ден!

В този празничен ден всички сме развълнувани: и учители, и деца, и ученици, и родители!

15-септемрви  отново се превърна в истински празник!

Отбелязахме с песни, стихове, много смях и прегръдки!

Пожелаваме здрава и успешна учебна година !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поправителна сесия за учениците VII клас

заповед поправителна сесия

Поправителна сесия за учениците V и VI клас

Заповед

Публикувано в Uncategorized | Коментирайте

ДОВИЖДАНЕ,ПЪРВИ КЛАС! ЗДРАВЕЙ, ЛЯТО!

 

 

 

 

 

 

 

Довиждане, първи клас! Здравей, лято!
Учениците от първи клас и техните учители отпразнуваха успешното завършване на
учебната година с тържество, на което показаха пред родителите си какво са научили.
Радостно звучаха стиховете:
На буквичките празник е голям,
чудесен, весел празник за децата.
Букварчето прочетох вече сам,
С читанката ще бродя по земята.

С гордост първокласниците рецитираха:
Всички букви зная,
мога да чета.
Те ще ми разказват
всичко за света.

Празникът премина емоционално и вълнуващо. Родителите с гордост и благодарност
поздравиха децата си и техните учители: г-жа Татяна Грозева, г-жа Величка Дърмонска
и г-жа Мария Михайлова.

Публикувано в Uncategorized | Коментирайте

Награда от Община Пловдив,Район Източен за медиатор на годината по проекти

 

 

 

Заповед на директора за учебна евакуация при опасност от природни бедствия

тренировъчна евакуация на 25.05.23г.

Заповеди на директора за НВО IV клас

заповед математика НВО

заповед БЕЛ НВО 4 клас

24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Учениците, участници в библиотеката, изготвиха платно на кирилицата с възхвалителни слова за делото на светите братя Кирил и Методий.

Зарадваха и своите учители с поетична брошура, като им благодариха за усилията, за грижите, за търпението и за всички знания.

Честит празник, учители!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Учител на годината“ – Дияна Янкова

Педагогическият съвет на ОУ “Панайот Волов“ взе единодушно решение плакетa
„Учител на годината“ да получи Дияна Янкова. През тази учебна година загубихме в
нейно лице прекрасен колега и любим на децата учител.
Дългогодишна преподавателка в училището, държала ръцете на стотици деца, докато ги е водила по пътя към знанието. Етичен и интелигентен колега, с висока
компетентност и професионална всеотдайност.
Д. Янкова – специалист с педагогическа интуиция, с висока култура, със способност
за мобилизиране на децата за активна и продуктивна дейност; с висока степен на
доброжелателност за поддържане на вярата на детето в собствените си сили.
Уважавана от родителската общност.
Допринесла е за издигане авторитета на училището. Споделяла е своя педагогически и методически опит на форуми, семинари, конференции на училищно, регионално и национално ниво.
Наградена е с грамота от МОН и СБУ за добър педагогически опит в областта на
образователната интеграция.

 

СЪОБЩЕНИЕ ЗА НЕУЧЕБНИ ДНИ

19.05, 22.05,23.05,23.05.2023г. и 25.05.2023г.

НЕУЧЕБНИ ДНИ – МАЙ

Заповед на директора на ОУ“ Панайот Волов“ гр. Пловдив за промяна в графика на учебните часове на педагогическите ситуации на 29.05. 23 г. и 30.05.23г.

Промяна в дневния режим във връзка с провеждане на възстановка на Априлското въстание.

Заповед 11.05.2023 г.

Публикувано в Uncategorized | Коментирайте

Патронен празник

Днес, 05.05.2023г. Основно училище „Панайот Волов“  чества своя патронен празник. Учениците и учителите умеят да тачат традициите и да създават нови. Паметта на поколенията е основата, върху която се гради настоящето и е мерило за достойно бъдеще.
Гордеем се с историята на нашето училище! Винаги на този ден се събираме да се поучим от живота и делото на нашия патрон, да получим своя урок по родолюбие.
Празникът се проведе в ДНА. Емоционалната програма бе поднесена от талантливите деца от ГЗПО и учениците от начален и прогимназиален етап.
Директорът на училището Михаил Крантов награди изявени ученици с почетни грамоти. С огромно вълнение всички изгледаха театралната постановка „Тримата братя и златната ябълка“

Отличиха изявени и ученици без отсъствия на празника на ОУ „Панайот Волов“

Публикувано в Uncategorized | Коментирайте

ПЛАН – ПРОГРАМА

ЗА ЧЕСТВАНЕ НА ПАТРОНЕН ПРАЗНИК

НА ОУ „ПАНАЙОТ ВОЛОВ“ ГРАД ПЛОВДИВ

Сценарий – Патронен празник

 

НП „Заедно в изкуството и спорта“ – публична изява на група „Музикална черга“

Форум „Изкуството на „Северен“ представи школски трупи по програмата „Заедно в науката и спорта“

С носии и огромен тъпан, група „Музикална черга“ взе участие в публичната изява по НП „Заедно в науката и спорта“, домакини на която бяха СУ „Христо Г. Данов“.

Събитието беше мащабно и в него се включиха всички училища от район Северен. Учениците от ОУ „Панайот Волов“ пяха народни песни, играха хора под съпровода на тъпана. Изживяването беше вълнуващо и неповторимо и остави у участниците чувство на удовлетворение и желание за още такива събития.

Публикувано в Uncategorized | Коментирайте

Мартенски празници

 

 

С Баба Марта и месец март се свързват много обичаи и празници, посветени на идващата пролет. Най-известният обичай, свързан с този фолклорен персонаж, е закичването на хора с мартеници на 1 март – денят на пристигането на Баба Марта. Когато завързвате червено-бели мартенички, обикновено казвате и някакви прекрасни пожелания, с които да поздравите човека срещу вас.

Учениците от I „А“ клас с класен ръководител Дияна Янкова и със съдействието на Еленко Гешев поздравяват колектива на ОУ „Панайот Волов“ с видеоклип .изготвен видеоклип по плана на Комисията по гражданско образование и възпитание.

Публикувано в Uncategorized | Коментирайте