Ядки

Сурови срещу печени ядки

Как е най-добре да ги консумираме?

Сурови срещу печени ядки

Отбягвани и отричани в ерата на нискомазнинната „мода“, ядките все по-стабилно се завръщат в менюто на хората, които започват да ги разпознават като ценен източник на нутриенти. Много от нас ги консумират заради полезните за здравето мазнини и съдържащия се в тях протеин. Те са чудесно и практично решение на проблема на съвременния човек с храненето по време на забързания график.

Доста от нас обаче са объркани и не са сигурни кое да предпочетат като по-полезно и по-леко за храносмилането: суровите или печените ядки. И двата варианта на консумация имат своите предимства и недостатъци. Тук няма да се спираме на многобройните ползи от консумацията им, а ще отбележим потенциалните и реалните им недостатъци, за да може всеки да направи своите заключения.

От гледна точка на запазване на хранителните вещества суровите ядки са с известно, макар и неголямо предимство, което се вижда на сравнителната таблица (която представя усреднени стойности, релевантни за повечето видове):

 

Сурови ядки 100 г Печени ядки (в мазнина)
557 ккал Енергия 582 ккал
42,6 г Мазнини 48 г
35% Протеини 35%
10,6% Въглехидрати 10,6%
12,8% Фибри 12,8%
38% Желязо 32%
74,5% Магнезий 67,4%
17,7% Калий 17,7%
60,3% Фосфор 53,2%
6,4% Фолати 6,4%

 

*Стойностите, отбелязани с проценти, са спрямо препоръчителната дневна доза, базирана върху 2000 ккал

Печени ядки

Хранителни вещества – ядките, които най-често ще закупите от търговската мрежа, са печени в мазнина и сол. Макар като енергийни стойности разликата да е минимална, би било добра идея да си ги печете сами, в случай че следите за качеството на мазнините, които приемате. Готварската сол е още една причина да предпочетете домашното печене на ядки в морска или друг вид естествена сол.

Съдържанието на акриламид е друг потенциален недостатък на печените ядки. Той е вторичен продукт на аспарагиновата киселина, и се образува при печенето на бадеми и лешници, както и при обработването на ядки в мазнина. Той действа като невротоксин, а излишното количество освобождава свободни радикали, има канцерогенно действие и може да предизвика изменения в хромозомите.

Сурови ядки

Фитинова киселина – суровите ядки, които не са предварително изсушени или изкиснати във вода могат да съдържат вещества, които ги правят потенциално опасни. Ядките и семената съдържат ензими и други субстанции, които ги предпазват от изяждане от насекоми.

Освен защитата на ядките обаче, фитиновата киселина може да блокира усвояването на калция, магнезия, желязото и цинка. Накисването и сушенето елиминират съдържимата фитинова киселина. Системната консумация на пресни ядки и семена може да доведе до сериозни хранителни недоимъци в организма.

Макар и рядко, в суровите ядки могат да се съдържат вредни за тялото бактерии. Известни са случаи на зараза със салмонела от бадеми. Фъстъците (включваме ги тук, защото макар и представител на бобовите растения, те най-често се консумират като ядки) също могат да станат приемник на салмонела и афлатоксин.

Печенето, бланширането и дори лекото задушаване на пара унищожават салмонелата. Печенето отстранява до 50% от афлатоксините. Допълнителна мярка за сигурност е отстраняването на обезцветените по време на топлинната обработка ядки.

IMG_0563-1,2