Планети джуджета

  Преди август 2006 г. няколко обекта бяха класифицирани като планети. След 2006 обаче някои от тези обекти бяха прекласифицирани като планети джуджета, обекти, различни от планетите. Към 2008 г. в Слънчевата система три обекта влизат в категорията на планети джуджета: Церера, Плутон и Ерида. В момента се обсъждат още обекти от Астероидния пояс и от пояса на Кайпер, които евентуално могат да бъдат класифицирани като такива. Още около 200 могат да бъдат открити след като поясът на Кайпер бъде изследван напълно. Планетите джуджета имат много от характеристиките на планетите, но има и много разлики, като най-важната е, че те не са доминиращи в орбитите си.

По дефиниция всички планети джуджета са членове на по-големи популации. Церера е най-голямото тяло в Астероидния пояс, Плутон се намира в пояса на Кайпер, а Ерида в Разредения диск. Учени като Майкъл Браун смятат, че скоро може да има над 40 транснептунови обекта, които да се класифицират като планети джуджета.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт е част от мрежата от сайтове на училища www.daskalo.com. Направете и вие сайт на вашето училище напълно безплатно.