Три възможни начина за смъртта на Вселената

 

Разделени частици от отделни атоми, движещи се със скоростта на светлината.

1.  Голямото разкъсване (The Big Rip) – Пространството между галактиките се разширява и скоростта на разширяването се увеличава под влияние на тъмната енергия. Тоест, галактиките се отдалечават една от друга. Пространството вътре в тях също се разширява, но там гравитацията е достатъчно силна, за да ги задържи заедно. В този сценарий пространството ще се разширява толкова бързо, че гравитацията няма да може да балансира този ефект. И така, всичко ще започне да се разширява. Първо галактиките ще се разделят на многобройни частици, които също ще се разширяват много бързо. След това черните дупки, звездите и планетите ще загинат. И така и техните компоненти ще се разширяват. Тоест, отделните частици на атомите на всички галактики, планети, звезди, черни дупки и изобщо всичко във Вселената, ще се разделят. Това продължава до момент, когато всичко ще започне да се разширява със скоростта на светлината. И тогава частиците няма да могат да взаимодействат помежду си. И резултатът – разкъсана Вселена.

2.  Топлинната смърт или Голямото замразяване („The Heat Death/ The Big Freeze“) – В този сценарий  материята ще остане цяла и след дълъг период от време ще се превърне в радиация докато Вселената се разширява. И така, докато Вселената ще става все по-голяма и по-голяма, материята бавно ще се разпръсква и разлага (под действието на радиацията). И в един момент всички газови облаци, необходими за сформирането на нови звезди, ще се изчерпят и Вселената ще стане мрачна. Черните дупки ще се разпадат и изпарят поради радиациата на Хокинг. Тогава остава само газ от фотони и светлинни частици, докато и това не се разложи. Вселената ще е мъртва завинаги. Всички атоми са се разложили все едно сме намазали масло на филия (Вселената е филията, а атомите са маслото) и тази филия е замръзнала заедно с маслото. Има теории, че след изключително дълъг период от време би могло да има спонтанно понижаване  на температурата на „замръзналата“ Вселена в резултат на нещо, наречено „Тунелен преход“което ще доведе до нов Голям взрив (това може да е част от отскачането на Вселената).

 

Свиването на Вселената

3.  Голямото свиване и Голямото отскачане (The Big Crunch and The Big Bouncе) – Както знаем разширяването се поддържа, дори скоростта му се увеличава под влиянието на тъмната енергия. Тази енергия властва във Вселената. Нека си представим, че с времето тъмната енергия започне да намалява. Тогава тя ще отстъпи първото място на гравитацията. И така тези две сили ще си разменят местата. Вече доминираща сила във Вселената ще е гравитацията. Е, не се ли досещате? Щом всичко е отстъпено на гравитацията, след трилиони години разширяването на Вселената ще намалее, докато най-накрая не спре. Не се успокоявайте. За съжаление пак сме обречени. Щом разширяването спре, ще настъпи обратното – свиването. Галактиките ще започнат да се насочват една към друга, сливайки се, докато Вселената ще става все по-малка и по-малка. Тъй като по-малка Вселена означава по-гореща такава (и обратното), температурата ще се увеличи едновременно навсякъде. Сто хиляди години преди Голямото свиване фоновата радиация ще е по-гореща от повечето здезди, което означава, че те ще бъдат изпечени отвън. Минути преди самото свиване атомите ще се разкъсат преди свръхмасивните черни дупки да погълнат всичко. Накрая всички черни дупки ще се слеят в една свръхмасивна супер черна дупка, която ще съдържа цялта маса на Вселената и в последния момент, преди Голямото свиване, ще погълне себе си заедно с цялата Вселена. И от тук може би ще започне процесът на самото отскачане, където влиза и теорията на Големия отскок. Това е процесът на създаване на вселена, когато предишна такава е умряла, по някой от тези три начина. Може би цикълът на създаване на вселени е безкраен. Никой не знае все още. Но както казах може би това е едната част от голямата тайна. Въпреки всичко, според мен, цялата тази история е много реална.

 

   Със сигурност човечеството би искало да оцелее, дори да не казвам завинаги. Представете си, че ако наистина това се приеме за даденост. Аз мисля, че може би ще бъде направен някакъв кораб, който да преживее някой от тези сценарии и да остане в нищото. Това ще е интересно. И всъщност освен другите неща, най-интересното според мен ще бъде как ли ще изглежда нищото? Какво ли ще е всичко това? И все пак това е толкова далеч в бъдещето, че звучи нереално, но все пак аз вярвам, че е възможно. Оставям всички тези неща на далечните бъдещи поколения.

 

Един коментар към “Три възможни начина за смъртта на Вселената”

  1. Благодаря за интересната информация! Много добре написана и лесно разбираема.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт е част от мрежата от сайтове на училища www.daskalo.com. Направете и вие сайт на вашето училище напълно безплатно.