Какво е Вселената?

  Вселената е понятие, което обикновено означава целия пространствено-времеви континиум, в който съществуваме, заедно с всички форми на енергия и материя в него – планети, звезди, галактики и междугалактическо пространство. Вселената може да се употребява като синоним на космос, свят или дори природа.

  Изучаването на Вселената е предмет на философията, както и науката космология, произлязла от физиката и астрономията, която се занимава с произхода, строежа и еволюцията на Вселената. На всеки етап от развитието на човечеството е известна само ограничена част от Вселената. С усъвършенстване на технологиите и методите за нейното изучаване наблюдаваният обем става все по-голям. Метагалактика се нарича тази част, която е достъпна за наблюдения в настоящето или в непосредственото бъдеще. Думата вселена (на английски: universe) идва от старофренски univers, производна на латинската universum, която в превод означава „всичко се върти като едно“ или „всичко се съедини в едно“. На български език думата вселена идва от старобългарски (въсєлѥнаѩ), с произход от старогръцки ойкумен (на старогръцки: οἰκουμένη, с основа οἰκέω) и означава „населявам, обитавам“.

 

2 коментара към “Какво е Вселената?”

  1. Аз съм очарована от задълбочения анализ на теориите за Вселената и мъдрото отношение на автора към толкова сериозни проблеми, с които ни предстои да се сблъскаме!
    Поздравявам автора за старанието и му пожелавам да намери отговор на всичките си въпроси, да следва мечтите си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт е част от мрежата от сайтове на училища www.daskalo.com. Направете и вие сайт на вашето училище напълно безплатно.