142 години от освобождението

С паметно тържество ученици ,учители  и обществеността на гр . Хаджидимово отбелязаха Националния празник на България.

Две седмици предварително учениците на СУ ,,Никола Вапцаров“ собственоръчно шиеха българския трибагреник с дължина 60 метра. Всички класове усърдно и  с въодушевление шиха българското знаме.

Тържественият спектакъл ,заря-проверка  започна с шествие ,което започна от градския парк на гр,.Хаджидимово ,където се разпъна 60 –метровият трибагреник ,който учениците носеха с трепет и гордост до площад  ,,Димо Хаджидимов“. Там  националното знаме бе опънато  като кордон пред строените ученици и публика.

Спектакълът ,който бе подготвен от учениците ,под ръководството на учителите:Таня Типова, Елена Караянева , Венета Атанасова,Виолета Карамихалева , Илинка Гелемерова  и Христина Урдева, представи моменти от историята на създаването на българската държава ,падането и под турско робство и Освобождението. С атрактивни костюми /характерни за епохата / и със завиден артистизъм , учениците – изпълнители успяха да пресъздадат вълнуващите моменти от историята,с което спечелиха сърцата на публиката. Цялата публика запя песента,,Жив е той, жив е !“,изпълнена от осмокласничката  Гергана Атанасова. След прекрасното изпълнение и вдъхновяващото приветствие на кмета на община  Хаджидимово ,г-н Людмил Терзиев   ,започна внушителна  заря – дар за всички жители и гости на града.

По традиция празникът завърши с кръшно българско хоро. Всички се хванаха за ръце на хорото за добруването на България , с призив да покажем на света силата на Българския дух.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *