Начало

Нашето училище кандидатства и е одобрено за участие в Програмата за училища посланици на Европейския парламент през учебната 2020/2021 година.

Основната цел на Програмата е да подобри осведомеността сред учащите относно Европейския съюз (ЕС), европейското гражданство и парламентарна демокрация, както и относно Европейския парламент (ЕП) като институция, която представлява гласовете на гражданите и с която те могат да си взаимодействат, за да се включат активно в създаването на европейския дневен ред.

Програмата за училища посланици се стреми да разясни на младежите в горния курс на обучение техните права като европейски граждани, да ги запознае с работата на техните представители в ЕП, както и да им покаже как те самите биха могли да оказват влияние върху политическия и демократичен живот в Европейския съюз.

Цел, която трябва бъде постигната с течение на годините, е развиването на дълготрайни взаимоотношения и партньорства между училищата и Информационното бюро на ЕП, както и създаването на устойчива мрежа от учители като разпространители на знание за ЕС.

Учениците и учителите, които участват и изпълняват Програмата, ще получат информация за правата и задълженията, произтичащи от европейското гражданство, и ще се запознаят с ролята, която ЕП играе в европейския процес на вземане на решения. Целта е да се гарантира, че младите хора са добре запознати с възможностите за реализация, които им предоставя ЕС, както и че разбират важността на демократичния процес и гласуването на национални и европейски избори.

Повече информация може да намерите на страницата на Информационното бюро на ЕП в България – www.europarl.europa.eu

<iframe src=“https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1kqNjExohFcqI87MJlqAFwivRI3wRENUa“ width=“640″ height=“480″></iframe>

След участието на старши посланиците от СУ „Никола Вапцаров“ – гр. Хаджидимово, Заприна Глушкова и Христина Урдева в Програмата за училища посланици на Европейския парламент, много ученици от гимназията изявиха желание да станат младши посланици. Заради COVID 19 бе малко затруднена процедурата за избор, но те се справиха. Поставена е задача на всеки от младшите посланици да изготви свое портфолио, както и задача за изготвяне на лого, което да се използва в предстоящите събития, както и да се отпечатва върху бланки на училището, свързани с инициативите по повод участието на училището в Програмата.