За училището

Средно училище „Никола Вапцаров“ се намира в гр. Хаджидимово – Югозападна България. Нашето училище има

163-годишна история. Основано е през 1857 г. В училището ни учат млади хора не само от Хаджидимово, но и от съседните села. Изучаваните езици са: английски като първи чужд език и френски или немски като втори чужд език.

Общият брой на обучаващите се в училището е 362, а с тях работят 40 висококвалифицирани учители. Мисията на СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово е да образова децата на Хаджидимово и селата около него, като ги подготвеи за предизвикателствата на съвремието. В училището учат ученици и от трите етапа:

– начално училище (от първи до четвърти клас);

– основно училище (от пети до седми клас);

и средно училище (от осми до дванадесети клас).

Много от нашите ученици произхождат от бедни семейства или имат безработни родители. Те са от различни етноси (български, турски, ромски) и имат различен социален статус. С помощта на този проект искаме да мотивираме всички наши ученици за групова работа. Участваме в проекти по националните оперативни програми, както и в проекти на програми на ЕС – Еразъм +.

СУ „Никола Вапцаров“ от 10 години работи по европейски проекти на програма Еразъм+. Учениците, участващи в проектите, представят своето училище като място, където европейските ценности са облик и приоритет.

Участието на учениците в извънкласни проекти и дейности ги мотивира да реализират своя потенциал и да участват активно в учебния процес. Ние обучаваме нашите ученици в опознаване на техните права и граждански задължения, както и политическата и икономическата ситуация в страната и в Европа.

Целта е с тези познания в утрешния ден да бъдат достойни граждани на обединена Европа и да разширят кръгозора си за нови възможности на обучение.

Основните ни цели за сътрудничество с ЕП са:

  • идентифициране на най-ефективните и иновативни педагогически подходи, които могат да подобрят интереса на учениците към преподаването, като го направятпо-интересен и привлекателен;
  • да допринесат за подобряване на качеството на образованието чрез мотивация на учителите и учениците да се учат от другите;
  • да предоставят възможност на ученици в неравностойно положение да пътуват в чужбина и да се срещат с връстниците си;
  • насърчаване на толерантността и уважението към други раси, култури и общества, различни от нашите.

Ключови фигури, участващи в този проект:

  • Заприна Глушкова – старши учител по БЕЛ
  • Христина Урдева – педагогически съветник