16 ноември – Международен ден на толерантността.

Животът по време на пандемията от COVID-19 е труден както за учителите, така и за учениците. Връщането в училище е важна, мечтана и очаквана от всички нас стъпка, която ни кара да си задаваме многобройни въпроси.

Връщането в училище вероятно ще е малко по-различно от онова, с което сме свикнали. Обучението от разстояние промени изцяло нашите форми на дейности, но не успя да ни „пречупи“, не успя да ни спре. Макар и от вкъщи част от учениците младши посланици в СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово отбелязаха своята първа дейност, която бе извършена в няколко стъпки. Първата стъпка бе на 16 ноември – Международния ден на толерантността, за щастие в присъствена форма. Инициативата е в знак на уважение към различията, многообразието на култури и традиции, както и в защита на всички форми на индивидуална човешка свобода. Учениците, ръководени от старшите посланици Заприна Глушкова и Христина Урдева, представиха презентация с послания за толерантност пред по – малките ученици. Те им обясниха, че думичката “толерантност” означава уважение, приемане и разбиране на богатото многообразие от култури в нашия свят, на всички форми на самоизява и способите за проява на човешката индивидуалност. Учениците изготвиха табла с послания за привличане вниманието към опасностите, криещи се в нетърпимостта, и укрепване привързаността и активизиране на действията в поддръжка на поощрението на толерантността и възпитание в нейния дух.

     НЕКА БЪДЕМ ТОЛЕРАНТНИ! – бе общия призив. Накрая на своята презентация те си подадоха ръце и се сляха в едно, като извикаха заедно:

Да си толерантен означава да осъзнаваш себе си чрез другите, да уважаваш индивидуалностите и различието.

Според тях толерантността като качество на личността се проявява, когато приемаме различните от нас; когато приемаме човека такъв, какъвто е, без значение от каква националност и вяра е; как изглежда, каква култура и традиции има. Когато си толерантен, разрушаваш бариерите и можеш да видиш какви наистина са хората около теб.

Това те доказаха чрез своята презентация, таблата и видео филма.