Българските пътища

Българските пътища са най-опасни в целия ЕС, а София и Варна са първенци по катастрофи. Това показват данните в черна класация за Европа, оглавена от България. Според Евростат през 2016 г. по българските пътища загиналите са общо 95 души на всеки 1 млн. от населението, а това е растяща тенденция за последните 20 години.

Отделно от това от Обществения съвет за пътна безопасност създадоха “Бяла книга”, от която става ясно, че има сериозни разминавания между данните на АПИ, МВР и Здравното министерство за броя на пострадалите в ПТП.

„Има липса на държавна политика по отношение на пътната безопасност. През последните три години отчитаме намаляване броя на ПТП-та, но за сметка на това се увеличават инцидентите със смъртни случаи“, обясни Йонко Иванов – председател на Асоциацията на фирмите за авто-мото подготовка.

„Трябваше  да дойде отново комисар от Еврокомисията по транспорт, за да каже, че пътищата са опасни, шофьорите са лоши и има липса на организация на движението. Истината е, че има пари, но те са на улицата. Трябва да има събираемост на санкции и те да отиват само на едно място – за пътна безопасност“, категоричен е Иванов.

Според рали състезателката Екатерина Стратиева причините за тези данни в статистиката са съвкупни. Българинът не е научен да следва правилата, да бъде отговорен, може би защото нямаме и строги санкции.“От друга страна, пътищата у нас не са в най-доброто състояние и това е ясно за всички“, допълни Стратиева.

„Законът за движение по пътищата се напълни с популистки текстове. Проблемът е, че от мерките няма никаква файда. Те се правят едва ли не в полза на погребалните агенти. Ясно е, че пътищата през последните 30 години са на едно ниво, няма никакъв контрол“, допълни Йонко Иванов.

„Видяхте проблема с тунелите – пак ги няма лампите в тунелите на „Хемус“. Още ли хора трябва да загиват, попита Иванов. Организация, контрол, обучение – това са нещата, които са ни необходими. Сега остава да се въведат още някои правила за обучението на младите шофьори, но това не се случва, защото няма достатъчен брой специалисти“, обясни Иванов.

„През последните 1-2 години шофьорите в България се опитват да се променят, вече не са толкова недисциплинирани, но все още има много работа по този въпрос“, каза от своя страна Екатерина Стратиева.

„В чужбина, когато нарушиш правилата, веднага идва полицай и те глобява. Няма как да ти се размине. И се учиш следващия път да не допускаш такива грешки“, допълни Стратиева.

„Възпитанието, което трябва да започне като обучение, го има на книга, само в училищата. Трябва да се научим да спазваме регламенти, защото пари за човешкия живот има, те трябва да се намерят“, категоричен е Иванов. Отговорността на обществото за пътната организация трябва да бъде допусната като мнение в новия парламент, допълни той.

„Страх ме е да се кача не само на мотор, а дори и на скутер, на колело. Никой не поглежда в задното огледало, не се знае какво се случва. Смятам, че отговорността трябва да се създаде от рано, още в детска възраст“, каза рали състезателката.

„Трябва да има лимит, някакво ограничение за мощността на автомобилите, за да може младите шофьори да израстват стъпка по стъпка“, допълни Стратиева.

Като потвърждение на изказаните в студиото мнения за кошмарния трафик по родните пътища, репортерът на Би Ай Ти Божидар Николов се включи на живо от едно от най-натоварените кръстовища в Студентски град, където на ден стават десетки пътни произшествия, а повечето водачи на автомобили, както и самите пешеходци не спазват правилата и нямат задължителната дисциплина за участие в движението.

 

 

Резултат с изображение за българските пътища

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт е част от мрежата от сайтове на училища www.daskalo.com. Направете и вие сайт на вашето училище напълно безплатно.