Постиженията на българия

 

Първото постижение, за което ще ви разкажем е Шестият сърдечен тон, дело на българина Иван Митев. За да си представите важността на българското постижение, ще ви разясним малко повече за сърдечните тонове. Това са звуците, които се чуват от биещото сърце при изпомпване на кръв. Те се използват в кардиологията като едни от най-добрите диагностични показатели. През 1972 година д-р Митев, по време на преглед на свой пациент, забелязва особен шум между първия и втория сърдечен тон. Така през 1974 година с разработена научна статия потвърждава откритието, което е направил.

 


Румен Антонов
Румен Антонов

Следващият ни разказ ще бъде за Румен Антонов. Вероятно някои за първи път чуват това име, но изобретението, което е направил ще ви изуми. В моделите на едни от най-известните марки коли като „Тойота”, „Пежо”, „Рено”, „Хонда” и други, се поставят автоматични скоростни кутии, дело именно на българина Румен Антонов.  Постижението му е уникално, защото кутията е безстепенна и е приложима за малки коли, което води до слабото нарастване на разхода на горивото. По-късно изобретява и 6-степенна кутия, определяна като по-малка, по-лека и по-икономична.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт е част от мрежата от сайтове на училища www.daskalo.com. Направете и вие сайт на вашето училище напълно безплатно.