Философия на преподаване

      Философия на преподаване

Да си учител е призвание и мисия.

      Какви качества ще се изградят у едно дете зависи от таланта на учителя от неговата ерудиция и професионална компетентност. Не е необходимо неговата философия да се променя, а тя трябва да се надгражда и дообогатява с опита. Да се търсят най-удачните пътища, по които децата да откриват света на знанието. Да се прилагат интегрирани педагогически технологии за създаване на интерактивна възпитателно-образователна среда насочена към формиране на ключови компетентности у детето и готовност за училище. Всичко това определя професията на детския учител като творческа. Тя дава възможност за креативност себедоказване и себеутвърждаване.

          Добрият учител е този, който умее да „влезе под кожата“ на своите ученици, който разбира трудния период, през който те преминават и успява да успокои страховете им, който е в крак в модерните образователни тенденции, който може да е едновременно и наставник и учител и медицинска сестра/брат и психолог. Налага се да е приятел с всички и с никого едновременно. Не толерира отделни ученици, а проявява емпатия към всички.

          Методи на преподаване

          Изпробване на разнообразни методи средства похвати и форми на работа за по-бързо и по-лесно усвояване на учебното съдържание определено от Държавните образователни изисквания за предучилищното възпитание и подготовката на децата за училище като се спазва строго индивидуалния подход при всеки отделен случай. Заложих на въвеждането на новите технологии и по-точно на компютъра като помощник на учителя за по-интересно поднасяне на учебното съдържание и свързаните с него дейности.
  •   Ценностно ориентиран подход насочен към важни качества като самооценка, самоконтрол и саморегулация, които да се използват при решаване на игрови познавателни и практически задачи.
  •   Хуманно-личностен подход осигуряващ индивидуалност стабилност самоуважение и толерантност.
  •       Креативен подход който акцентира върху проявите в играта познанието и общуването.

          Според мен добрият и актуален учител трябва да умее да съчетава според нуждите и целите на уроците си както традиционните методи на преподаване така и модерните методи защото съвременните ученици в средна училищна степен се вълнуват от съвременните ИТ и мобилни устройства. Целта на всеки учител е да привлече любопитството и вниманието на учениците си към преподавания материал. Затова всички форми на преподаване които водят до това са добри и ползотворни щом вниманието на учениците е съсредоточено върху дейностите в класа.

       Взаимодействие с родители, ученици, учители

      Доверието, което трябва да съществува между родителите и педагогическия екип е едно от основните и важни за нас условия за да има ползотворна и ефективна работа. За да достигнем до родителите и да ги накараме да ни вярват уважават и да бъдат постоянни наши партньори използвахме много и различни методи и средства.
       Доверието между учители и родители дава възможност родителите спокойно да споделят и проблеми с децата им от вкъщи, при което учителят с желание и старание се опитва да помогне, защото на всички ни е ясно, че за много деца важи “госпожата каза…“. При много от проблемите се постигат положителни резултати, за което учителят получава благодарност от родителите. Вярвам, че в този свят на трудни човешки взаимоотношения и унижение към професията на детския учител има хора, които оценяват усилията и труда ни. Убедена съм, че човек получава това, което дава. Когато си добронамерен и разрешаваш проблемите в разговор а не в спор и с усмивка а не с нацупени устни нещата се получават и то много добре.
      Изключително важно е учителят да има връзка с всеки от родителите на своите ученици, защото в тази възраст е изключително важно за подрастващите да живеят в свят с уеднаквени ценности. Затова редовно провеждам родителски срещи и телефонни разговори с родителите на своите ученици независимо дали съм им класен ръководител или само преподавател. По този начин по-лесно и успешно достигам и до самите тийнейджъри и техните потребности. Стремя се да имам индивидуален подход към всеки ученик и да му помагам да достига по-високи резултати.

 

      Самонаблюдение

       Най-силната ми страна като учител е поемането на нови предизвикателства.
Какво бих променила в работата си? Всяко нещо, за което виждам, че не работи при учениците.
        Нови стратегии за преподаване. Учителят като консултант в класната стая.
Мотивация на учениците. Ако това, което се случва в класната стая е интересно и вълнуващо за тях, те ще са мотивирани да продължават да работят.
Могат ли съвременните деца без дигиталните технологии? Можем ли ние и имаме ли право да ги лишаваме от неща, с които се сблъскват в ежедневието си извън училище? Можем ли да направим образователния процес в училище още по вълнуващ и атрактивен за децата като същевременно с това и улесним собствената си дейност? Това са въпроси, които ме вълнуват и върху които работя в продължение на години. Уменията, които се стремя да изградя у децата са за работа в екип и изява на Аз-а. В днешното съвремие е важно да имаш умението, след като да имаш знанията и компетентностите без притеснение да можеш да кажеш: „Аз мога“. Главната ми цел в обучението и възпитанието на децата е чрез всички приложими нови информационни и компютърни технологии да се разгърне максимално потенциалът им като същевременно бъдат подготвени да израснат като личности, които да работят в екип да мислят да бъдат активни и да могат сами да вземат решения.