ДЕЙНОСТИ

Нетрадиционни форми за активно учене

и създаване на благоприятна училищна среда

Ноември – Месец на езиците „ Да бъдем смели и силни със знания!           Да опознаваме света на  българския език и литература с желание!“ са финалните думи на участниците в „Празник на езиците“, с който завърши Месецът на езиците. В него взеха участие ученици от 5. – 7. клас, мотивирани и активирани от своите учители по български език и литература М. Ангелова, Д. Стоянова и В. Петрова, както и от В. Красимиров – учител по английски език. Създадената емоционална образователна среда чрез публичната изява в концертната зала на училището обедини в единен импулс: учители, ученици и родители. Заслужено признание за усилията и труда бяха грамотите, които получиха всички участници. Измина един динамичен и ползотворен месец – Месец на езиците. Децата от ГЗПО  и учениците от 1.-7. клас показаха какво знаят и умеят по български език  и литература и по английски език. Всяка седмица от този месец ги вкара в активна работа. Те успяха да покажат знанията си, творческите си способности, както и да демонстрират комуникативни умения и способност за сътрудничество с връстници. Организирането и творческия подход към провеждането на Месец на езиците се случи благодарение на учителите на ГЗПО, на учителите от начален етап, както и на съдействието на учителите от прогимназиален етап.

 

 

 

 

 

 

 

Нетрадиционни форми за активно учене

и създаване на благоприятна училищна среда 

Ноември – месец на езиците                                                                           Вълнуващите форми на дейности през Месец на езиците помогнаха да се създаде интерес към изучаването на българския език и литература, да се  развие  любознателност, постоянство, способност за самостоятелно търсене, да се задълбочат знанията и да се подобри общата култура на учениците. Проведените събития помогнаха на учениците да научат много нови и интересни неща, свързани с българския език и литература.                                                                                              Най-малките – децата от ГЗПО, се забавляваха с „Празник на книгата”. Учениците от 3. и 4. клас чрез „Вълшебно четене“ се пренесоха в магичния свят на литературата. Малките преводачи от начален етап определяха качествата на любим литературен герой на български и английски език  в часовете по АЕ.                          Във всички класове в начален етап бе прочетена притчата „Гроздето“. С оцветяване на думички с едно и също значение, но написани на различни езици играха и учиха учениците от втори, трети и четвърти клас. Състезанието по степенуване на думи на български език премина забавно и активно за  децата ГЦОУД 3. и 4.              Творчески работилници: „Силата на думите“, „Любими думи“, „Най-хубавите думи“, „Искам да съм грамотен, защото …“, „Знанието е сила!“,  мотивираха учениците от 5. – 7. клас за активност, творчество, инициативност, любознателност.  Изготвянето на тематични табла ги активира с различни дейности: четене, писане, създаване на текст, илюстриране.                                                                                                                            С интерес се посрещна изложбата на тема: „Речници на български език“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Участие в първия Пловдивски фестивал на науката

На 24.11.2023 г. сборна група ученици от V до VII клас под ръководството на Валентина Калева, Силвия Попова и Еленко Гешев взеха участие в първи Пловдивски фестивал на науката, който се проведе в Център по системна растителна биология и биотехнологии. Те наблюдаваха научно шоу „Как химията ражда цветове“. Учениците с интерес се потопиха в света на химията представен им по атрактивен начин от доц. д- р Лъчезар Христов от Факултета по Химия и фармация в СУ „Св. Климент Охридски“ и координатор на група за химични експерименти – Корпус за бързо гърмене. В рамките на един астрономически час учениците видяха как превръщането на веществата се съпътства от красиви цветни промени, наблюдаваха цветни разтвори и странни начини за предизвикване на цветни реакции. Научиха се как да си направят с кухненски материали универсален киселинно – основен индикатор.                                                                                    Емоцията беше голяма, а впечатленията от преживяното учениците разказаха на своите родители, близки и приятели.

 

 

 

 

Отбелязване на Деня на народните будители – 1 ноември

1 ноември – денят, в който отдаваме почит на народните будители! В навечерието на този светъл празник децата и учениците в ОУ „Панайот Волов“  изнесоха кратка програма. Училищният звънец известява началото и края на часовете с възрожденска музика и стихове, рецитирани от ученици. Естествено продължение на отбелязването на светлия празник ще бъде Месецът на езиците.

Честит празник на всички учители и ученици!

 

 

 

 

СПОРТЕН ПРАЗНИК

На 27.10.2023 г. дворът на училище „Панайот Волов“ се превърна в център на спортната емоция. В този ден всички деца от ГЗПО и ученици от 1. до 7.  се включиха в разнообразни спортни активности: щафетни игри, дърпане на въже, волейбол, футбол. Специален гост на откриването на спортния празник бе олимпийският шампион по гребане кану – Николай Бухалов. Гостът приветства учениците и им отправи послание: ако искат да успеят, е необходимо да са дисциплинирани и трудолюбиви.  Есенният спортен празник по традиция започна и завърши с български народни хора.

 

 

 

 

Нетрадиционни форми за активно учене

и създаване на благоприятна училищна среда

Октомври – месец на спорта

Учениците от 2а и 2б клас провеждаха различни спортни дейности на открито всеки ден от седмицата. Понеделник- състезание по боулинг между паралелките; Вторник- различни забавни спортни игри- кечбол, федербал, народна топка; Сряда- подвижни игри; Четвъртък- състезание по бягане;  Петък- футболна среща между двете паралелки.През третата седмица на Месец на спорта отговорник и координатор беше г- жа Мануела Александрова, учител ГЦОУД 3. Поради излизането й в болничен представям отчета с направеното до тук. Учениците от IIIА, IIIБ и IIIВ клас се включиха с ентусиазъм в Месец на спорта. Любими и познати за тях игри като федербал, вървене по въже, тенис на маса и хвърляне на топка бяха сред избраните игри. Децата, посещаващи ГЦОУД 3, се запознаха с основните пози в йогата- дърво, куче, жаба и кобра. Със спортни дейности завърши Месецът на спорта в ОУ „ Панайот
Волов“ През последната седмица на месец Октомври, активно се
включиха и учениците от IVа и IVб клас в ГЦОУД 4 с ръководител г- жа
Екатерина Филипова. Часовете по Организиран отдих и физическа
активност, проведени в двора на училището, започнаха с общоразвиващи
упражнения, гимнастика и подвижни игри, при които учениците показаха
своето желание и умение в спорта. Проведоха се и различни спортни игри
като: щафета, баскетбол, футбол, народна топка, скачане на въже, все
любими и познати за тях игри, с които релаксираха и се забавляваха.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Октомври – месец на спорта

През последната седмица на октомври в Месец на спорта активно се
включиха и учениците от ГЦОУД 4 с ръководител г- жа
Екатерина Филипова. Часовете по Организиран отдих и физическа
активност, проведени в двора на училището, започваха с гимнастика и подвижни игри. Проведоха се и различни спортни игри: щафета, баскетбол, футбол, народна топка, скачане на въже – все любими и познати за учениците игри, с които релаксираха и се забавляваха.

 

 

 

 

 

 

 

Нетрадиционни форми за активно учене                                                                                      и създаване на благоприятна училищна среда

Октомври – месец на спорта

През третата седмица на Месец на спорта отговорник и координатор беше г- жа Мануела Александрова, учител ГЦОУД 3.                                                                Учениците от IIIА, IIIБ и IIIВ клас се включиха с ентусиазъм в Месец на спорта. Любими и познати за тях игри като федербал, вървене по въже, тенис на маса и хвърляне на топка бяха сред избраните игри. Децата, посещаващи ГЦОУД 3, се запознаха с основните пози в йогата- дърво, куче, жаба и кобра.                       Успешното участие в турнира по футбол за купата на район „Северен“ на учениците от нашето училище продължи и през тази седмица  във възрастова група 5. – 7. клас под ръководството на г-жа Янка Петкова и г-н Христо Пенев, учители по ФВС. С индивидуална награда за голмайстор на турнира бе отличен ученикът Артин Амедов от 6. Б клас. Представителният ни футболен отбор извоюва бронзов медал.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Нетрадиционни форми за активно учене                                                                                    и създаванена благоприятна училищна среда

Октомври – месец на спорта

През втората седмица на Месец на спорта фокусът беше насочен към  2 клас. Отговорник и координатор беше г- жа Мария Михайлова, учител ГЦОУД 2. Учениците от 2а и 2б клас провеждаха различни спортни дейности на открито всеки ден от седмицата:                                                                                                           Понеделник- състезание по боулинг между паралелките;                                         Вторник- различни забавни спортни игри – кечбол, федербал, народна топка;         Сряда- подвижни игри;                                                                                                  Четвъртък- състезание по бягане;                                                                                        Петък- футболна среща между двете паралелки.                                                         Успешно участие в турнир по футбол за купата на район „Северен“ на ученици от 3. и 4. клас под ръководството на г-жа Янка Петкова и г-н Христо Пенев, учители по ФВС. С индивидуална награда за феърплей бе отличен ученикът Тими от 4. Б клас

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Нетрадиционни форми за активно учене                                                                                    и създаванена благоприятна училищна среда

Октомври – месец на спорта

Със спортни дейности стартираха нетрадиционните форми за активно учене  и създаване на благоприятна училищна среда.  През първата седмица на Месеца на спорта активностите бяха насочени към децата в ГЗПО и учениците в начален етап. Децата от група ГЗПО-5б с ръководител г- жа Светлана Шарлачка се включиха с игрите: „С музика и песен правим гимнастика чудесна“, „Интересни спортни подвижни игри: Около обръча, Игривата топка“, „Свободни спортни забавни игри“. Учителите на ГЗПО-5а Десислава Тодорова, ГЗПО-6а Ирена Павлова и ГЗПО 6б Евгения Радинова проведоха подвижни игри на открито и игри със състезателен характер със своите малки възпитаници. В чест на Месец на спортна ГЗПО-6б провежда тази седмица утринната си гимнастика с гост- родител или по-големи братя и сестри, които показват леки, раздвижващи упражнения на децата. ГЗПО-5а започват деня с усмивка, настроение и детска аеробика.Учениците от първи клас с ръководители Светла Нейкова и Ирен Кукушева започваха своя учебен ден с утринна гимнастика, музикално-подвижни игри. След приключване на учебните часове учениците отморяваха с федербал, подвижни игри, ластик, обръчи и въженца. В часовете по Организиран отдих и спорт в ГЦОУД 1 с ръководител Нели Николова учениците показаха своето желание и спортни умения в релаксиращи игри, проведени във физкултурния салон на училището. Състезание по народна топка между третокласници и четвъртокласници организираха учителите по ФВС Янка Петкова и Христо Пенев.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Националната седмица на четенето в  ОУ „Панайот Волов“ – гр. Пловдив стартира с презентация  „История на книгата“,  анкета „Чета, защото …“ и среща с любими герои от приказките. Състезанията „Най-добър четец“, „Най-добър разказвач“ и състезание по правопис мотивираха учениците да покажат най-доброто, което са научили и усвоили. „Подреди пъзел“ и „Разкажи история“ – забавно и интересно за децата от ПГ и I – IV клас. Обучителната играДумата – мой приятел“ ангажира най-любознателните ученици от V – VII клас.  Дейностите Моят учител ми помага да чета“, четене и слушане на приказки  предизвикаха  емоции у големи и малки.  В Дискусионно студио „Езикът, който ни събира и разделя“  участниците от V – VII клас споделиха мисли, мнения и отношения към четенето и ползата от него. Седмицата завърши с приказка и подарък книжка от по-големите ученици за първокласниците.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 04.12.2019г. от 13,30 часа ще се проведе среща на учениците от V,VІ,VІІ те класове  с представител на МКБППМА на тема:

“ Видове насилие и опасни места за игра“

Среща на учениците с представител на БЧК

На 27.11.2019г. от 13.00 часа ще се проведе среща на учениците от V,VІ и VІІ -те  класове с представител на БЧК на тема:

“ Оказване на първа помощ при измръзване и изгаряне“

 

Урок по родолюбие

урок по родолюбие

Гостуващ театър в ОУ “ Панайот Волов“

Малкият Аз съм аз

 Проект „Подкрепа за успех“

лятна работа по Проект подкрепа за успех

Лятна работа „Уязвими групи БЕЛ“

лятна работа Уязвими групи БЕЛ

      Обучение тренинг

На 03.06.2019 г. в интерактивния кабинет на ОУ „Панайот Волов“, гр. Пловдив се проведе обучение – тренинг

на ученици от 5 и 6 клас с представител на БЧК – Пловдив. Темата на обучението беше: „Оказване на първа

долекарска помощ при бедствия, аварии и катастрофи“. Учениците се запознаха с начините и материалите

за оказване на първа помощ, а част от тях активно се включиха в демонстрации.

Родители  влизат в Обществен съвет и настоятелство

В продължение на 9 месеца ОУ „Панайот Волов” подготвя семействата по проект „Активни родители за образователна интеграция”

Ниази Лейлалов готов да организира срещи в квартала, предлага училището да се трансформира по новия закон и да обучава до 10 клас

DSCF9113

Родители от Шекер махала влизат в Обществения съвет и настоятелството, което предстои да бъде пререгистрирано, на ОУ „Панайот Волов“. Според новия закон за училищното и предучилищното образование, който влиза в сила от 1 август, именно родители трябва да бъдат в основата на двете задължителни структури. Това накарало училището да  реализира проект „Активни родители за образователна интеграция“ (БС-33.14-3-029/01.10.2015 г.) на стойност 14 963 лева към Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства и да организира поредица от обучения за ромите от квартала. В продължение на 9 месеца възрастните се включили и развивали дейности в женски клуб, клуб за активно родителство, клуб на поколенията, а някои от тях дори се подготвили да бъдат образователни медиатори.

„Всички бяха консултирани от психолози от партниращата ни организация „Сдружение за обединени професионалисти за устойчиво развитие”. Целта е да активираме родителите и да ги мотивираме за една съпричастност към дейностите в училище. Информирахме ги за промените в новия закон, според който трябва да има Обществен съвет и Училищно настоятелство. Тези родители са първата стъпка, която направихме, за да ги включим в двете форми. Именно на тях разчитаме да ни помагат в работата с хората от общността”, обяснява директорът на училището Цонка Жиговечка.

В женския клуб дебатирали вечните теми за семейството, брака, любовта, раждането, отглеждането и възпитанието на детето.

„Най-силно впечатление ми направи агресията спрямо жените във всякаква форма. Шокирана съм, че те възприемат насилието като форма на внимание и то се е превърнало в ежедневие за тях. Опитахме да променим нагласата им и постигнахме известен напредък. В един от случаите майката осъзна какво се случва, а синът й заяви готовност да я подкрепи и да се отделят. Коментирахме и ранните бракове – те осъзнават, че не е нормално, но продължават да го правят. Трябва да се организират отделни срещи именно с жени, които сега съжаляват, че не са довършили образованието си, а са били принудени да се задомят”, обяснява психологът Красимира Харлова от „Сдружение за обединени професионалисти за устойчиво развитие”.

Една от най-дискутираните теми била за спирането на децата от училище, както и пътуването на учениците с родителите в чужбина. Това е един от големите проблеми, тъй като бащата, решил да работи зад граница, взима със себе си семейството и последната му грижа е образованието на детето. Така за няколко месеца децата спират да учат, а когато се върнат, пропуските им вече са огромни и трудно се наваксват. Много често дирите им се губят, тъй като родителите изобщо не уведомяват училището, че семейството заминава. Посъветвахме ги да не приемат децата си като куфар с багаж, а да обмислят добре имат ли възможност да ги вземат със себе си и гарантирано ли е образованието им, обясняват обучителите.

В клубовете се включили и мъже. Основно бащи, които работят зад граница.  Сред тях е Ниази Лейлалов, който работи като охрана в училището, а дъщеря му Гюлешан е 6 за 7 клас. Той е готов да организира срещи в махалата, за да убеждава родителите колко е важно да пращат децата си редовно на училище. 39-годишният Ниази е завършил основно образование именно в „Панайот Волов“, а синът му  е на път да изкара средно в Професионалната гимназия по машиностроене.

Ниази работи като охрана в училището и е амбициран да организира срещи с родители в квартала.

Ниази работи като охрана в училището и е амбициран да организира срещи с родители в квартала.

Една от хигиенистките в училището, чиито внуци са ученици в „П. Волов”, също влиза в настоятелството. 55-годишната Таня Асенова има завършено основно образование, двете й деца също, затова сега е амбицирана внуците й да стигнат по-далече. Най-големият – Марин, учи в Професионалната гимназия по машиностроене.

Таня Асенова (вляво) е категорична, че ще помага на училището, още повече, че работи като хигиенист в него.

Таня Асенова (вляво) е категорична, че ще помага на училището, още повече, че работи като хигиенист в него.

В момента училището работи по формиране на Обществения съвет и Училищното настоятелство, които ще имат своята първа официална среща през август. Днес потенциалните членове се събраха в училището след 9-месечното обучение, за да заявят готовността си да помагат.

Родителите предложиха училището да се трансформира в гимназия до 10 клас, за да не се налага децата да се местят извън квартала. Според тях това щяло да повиши посещаемостта е да бъде причина повече деца да продължат образованието си в по-горните класове. Финансовият проблем често се оказвал водещ, за да вземат средно, защото е свързано с пътуване и по-големи разходи.

„Добре сте дошли с предложения, за които имате решения в името на доброто бъдеще на децата”, насърчи родителите Цонка Жиговечка.

Дейностите по проекта бяха отчетени днес пред учители, родители и партньори.

Дейностите по проекта бяха отчетени днес пред учители, родители и партньори.

в-кв-ке-вестник                                                                     е-вестник

е- вестник-3

е-вестник-2 

е-вестник-1

Турският консул чете приказки в „П. Волов“

Първолаците сразиха дипломата – смятат до 10, знаят буквите и се изявиха като артисти

DSCF5381

В празник на книгата се превърна днешната визитата на генералния консул на Република Турция в ОУ „Панайот Волов“. Дипломатът Алпер Акташ и съпругата му Филиз четоха приказки на децата от началните класове и ги зарадваха с книжки. Събитието бе организирано по инициатива на българо-турският литературен клуб, учреден преди месец в Пловдив. Консулът под тепетата разказа на слушащите в захлас малчугани за „Вълшебната шапка на учителката“. Той и съпругата му прочетоха откъси от едноименната книга на турската авторка Айкюл Акал. На директора на училището Цонка Жиговечка също се падна да чете част от приказката. В мига, в който книгата попаднеше в ръцете на четеца, на главата му се появяваше и вълшебната шапка.

„Изключително съм впечатлен от знанията и уменията на децата“, сподели дипломатът. Първолаците показаха, че безпогрешно смятат, знаят всички букви, а освен това се проявиха и като артисти за изненада на ВИП гостите. Децата от по-горните класове пък разиграха драматазация по историята за гъсеницата, която си търси приятели.

 

Ученици от „П. Волов“ в театрална версия на „Малкият принц“

Осмокласничка  свири „Ода на радостта“ пред просветни експерти

 

DSCF4506

 

Завидни творчески умения демонстрираха талантите от ОУ „Панайот Волов“ в Шекер махала на областната конференция за добри педагогически практики, която се проведе днес в училището. Просветните експерти, сред които и съветникът на министъра на образованието по етническите въпроси – Робърт Джераси, останаха истински впечатлени от драматизацията на „Малкият принц“. Петокласничката Нигяр и съучениците й от 7 и 8 клас – Рени и Кемал, пресъздадоха срещата между Малкия принц и Лисицата, облечени в специално ушити костюми. Тримата са актьори от училищната театрална трупа „Детски мечти“, която миналата година е завоювала трето място от международен фестивал в Албания в категория „Театър“. Талантите на „Волов“ не сбъркаха нито една реплика от диалога, макар че ръководителката на трупата бе готова да дава жокер.

Бурни овации събра и Назре Рашкова от 8 а клас с изпълнението си на „Ода на радостта“. Хубавицата изсвири химна на Европа на пиано.

DSCF4504

 

Първолаците от школото пък рецитираха стихове за буквите и пяха „вече сме грамотни, можем да четем“. Очарован, Робърт Джераси каза, че до няколко седмици на сайта на МОН се въвежда конкурс „Училище на седмицата“. Идеята е всяко училище, и от най-малкото населено място, да може да сподели успехите си и да получи признание за своя труд.

DSCF4505

 

Ральо Ралев и Милена Дамянова в ОУ Волов

Вторник, 17 Февруари 2015 18:04 | | Печат | Е-мейл | Снимки | 1 Коментирай

Ральо Ралев и Милена Дамянова в ОУ Волов

Милена Дамянова от ПП ГЕРБ – председател на парламентарната комисия по образование бе посрещната от кмета на район „Северен“ инж. Ральо Ралев за областната конференция за споделяне на добри практики при работа с ученици и родители в мултикултурна среда.

Домакин на събитието бе ОУ „Панайот Волов“ в район „Северен“ с директор Цонка Жиговечка.

Милена Дамянова, придружена от Галя Захариева – член на комисия по труда и социалната политика и комисия по въпросите на децата, младежта и спорта присъстват на подобни конференции из цялата страна с цел получаване и обсъждане на различни идеи, добити от преки контакти с ръководители на учебни заведения.

Към конференцията за споделяне на добри практики в Пловдив бе проявен голям интерес.

На мероприятието присъстваха председателя на сдружението „Амалипе“ Деян Колев, съветникът на министъра на просветата Роберто Джераси, представител на РИО Пловдив Соня Мелоян и др.

Всички присъстващи презентираха своя добър опит в работата си с ученици и родители в мултикултурна среда.

Ученици сурвакаха кмета на „Северен“

По повод празника Банго Васил, с който ромите посрещат днес Новата година, ученици от ОУ „Панайот Волов“ с директор д-р Цонка Жиговечка посетиха кмета на район „Северен“ Ральо Ралев.Джанет Стоянова, Мутойъ Ялдъз и Мария Асенова, облечени в традиционни ромски носии, сурвакаха кмета и екипа му с ръчно изработени сурвачки и им пожелаха много здраве, късмет и успехи в работата.

Ралев благодари на малките сурвакари и освен с паричка ги изненада и с голяма торбичка с лакомства.

„Желая здраве, берекет и много късмет на всички празнуващи днес“, пожела кметът, нека Свети Васил, вашият закрилник, донесе надежда за по-добри дни и просперитет за всички ни“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *