Научаването е процес, не продукт

Джеръм Брунър (1915)

Нуждите и мотивациите повлияват възприятието ни, Брунър стигнал до заключението, че виждаме, каквото имаме нужда да видим.

Брунър изследва когнитивното развитие, като премества акцента от конструиране на смисъла към преработка на информацията: начинът, по който се придобиват и съхраняват знания. Придобиването на знания е процес на преживяване. Научаването не може да се осъществи без помощ: за развитието на детето е важно да има някаква форма на обучаване, но „да обучаваш някого … не означава да го придумаш да наизусти резултатите. По правилно е да го научиш да участва в процеса. Когато придобиваме познания, ние трябва да участваме активно и да разсъждаваме, вместо пасивно да поглъщаме информацията, защото това е, което придава смисъл на познанието. С езика на когнитивната психология разсъждаването се разглежда като „преработване на информацията“, затова придобиването на знание трябва да се разглежда като процес, не като продукт или резултат. В този процес ние се нуждаем от насърчение и насочване и според Брунър, това е ролята на учителя. Децата трябва да са активни участници в процеса на обучение.

  • Ние научаваме информация чрез активно преживяване.
  • Да обучиш някого не означава просто да му кажеш нещо, а да го насърчиш да участва.
  • Ние придобиваме знания чрез разсъждаване, изграждайки смисъл от информацията.
  • Това е форма на преработване на информацията.
  • Научаването е процес, не продукт.

ОВЛАДЯВАНЕ НА ПРЕДМЕТ

  1. Идеите най-напред се представят по прост и интуитивен начин.
  2. Те постоянно се преразглеждат и реконструират все по формално …
  3. … и накрая се свързват с другите знания за да се постигне пълно овладяване на предмета.
  4. Спираловидна учебна програма – тя включва постоянно преговаряне на идеи с надграждане, докато детето постигне високо ниво на разбиране.

 

 

Публикувано в Психология. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *