Брой 4, стр.3

 

 ВEЛИКДЕН У ДОМА

 

 

       „ВЕЛИКДЕН У ДОМА“ – това беше надсловът, под който премина училищният конкурс за традициите в семейството преди и по време на големия християнски празник. В конкурса с най-много ентусиазъм се включиха учениците от шестите класове, които доказаха чрез своите снимки, че традициите, завещани ни от нашите прародители, са живи и до днес.
     
Поради големия брой фотоси, изпратени за участие в надпреварата, училищното жури беше сериозно затруднено в избора на победители. След разгорещени спорове се реши да бъдат присъдени три първи места за Добрин Владев и Евелина Тодорова от 6б клас и  Иво Чайков от 6а клас. На победителите ЧЕСТИТО!

Представяме ви част от наградените материали.

 

       Великден е един от най-почитаните християнски празници в моето семейство. Той е начало на пролетта и надежда,че винаги ще носим доброто и човещината в себе си. Традиция е яйцата да се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота. Първото се оцветява винаги в червено от баба ми – най-възрастната жена в семейството. Докато то е още прясно боядисано, тя рисува кръстен знак на челата на всички ни, за да бъдем здрави. После  слагаме първото яйце пред иконата и палим свещичка. Там то се съхранява до следващия Великден, когато го чупим, за да  разберем каква ще бъде година за нас. Яйце даваме и на всеки гост, посетил дома ни.
       За боядисването на яйцата използваме стари технологии , които съчетаваме с нови методи в украсата. Ползваме восък за отпечатъците на различни мотиви и фигурки.

            

На самия Великден ходим на църква и се връщаме със запалени свещи вкъщи, като великденският поздрав е "Христос возкресе", а отговорът – "Воистина возкресе".
      На Великден цялото ми семейство е заедно, което е най-хубавата част от празника.  Много се забавляваме и вярваме, че със събуждането на природата се събужда и доброто в нас. На трапезата за Великден сервираме яйца, козунаци, зелена салата, супи, печено агнешко, великденски курабии. На този празник всичко е много цветно като дъгата. "Борим" се с яйца и знаем, че този, чието яйце остане здраво след чукането, ще е най-здрав през годината.

                                                                                                                                            Добрин 6б клас

      

       Великден – един от най- големите християнски празници . Аз и моето семейство празнувахме на село. Там беше много хубаво.  В четвъртък боядисахме яйцата.  Първото червено  яйце сложихме пред иконата . След това наричахме на всеки по едно .  На Велики петък ходихме на църква и минавахме под масата , а в събота точно в полунощ  обикаляхме църквата със запалени свещи (занесох си огънчето  вкъщи ) . Всички се поздравихме с Христос  возкресе –  Воистина  возкресе . На сутринта се борихме с яйца и ядохме козунаци – както е традицията . Подскачах си на двора и си пеех  Чук, чук, яйчице …..

  

                                                                                                                                       Ева 6б клас

 

          Великден е денят, в който християните празнуват Възкресение Христово. В християнската религия този празник се чества на третия ден, след като Христос е разпънат на кръст и погребан. Празнува се три дни. Вечерта преди полунощ в събота се отслужва тържествено богослужение, всички светлини в храма се изгасят и малко преди полунощ свещеникът изнася запален трисвещник. От него всички присъстващи палят своите свещи, които след това отнасят по домовете си. Точно в полунощ с биене на камбаните се обявява Възкресението с думите „Христос возкресе”.
      Основен великденски символ са боядисаните яйца. Те трябва да са разноцветни, но първото винаги е червено. Не е известно кога за пръв път започват да се боядисват яйца. Има исторически и археологически данни, че яйца се багрят и даряват още в Древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция. Ритуалите, свързани с тях, символизират раждането на живота. Според християнските предания, когато Мария Магдалена отива в Рим да се срещне с римския император, следвайки този обичай, тя му подарява яйце, което е обагрено в червено – символ на кръвта на Христос. Оттогава навлиза обичаят християните да си подаряват боядисани в червено яйца на Великден. Постепенно започват да се използват и други цветове.
      В България традицията е яйцата да се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота, като броят им зависи от членовете на семейството. Първото се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена. Докато то е още топло и прясно боядисано, тя рисува кръстен знак на челата на децата, за да бъдат здрави. Яйце се дарява и на всеки гост, прекрачил прага. За допълнителна украса се ползват отпечатъците на листенца от магданоз или фигурки, нарисувани с восък или цветни моливи. Според поверието този, чието яйце остане здраво след чукането, ще е най-здрав през годината.

                               Иво Чайков 6 клас

 

                                                                                       

 

Честито Възкресение Христово!

Нека запалените свещи във великденската нощ осветят душите и сърцата ни и пламъкът на любовта, добротата и милосърдието изпълват живота ни!

  

 

Към съдържанието

 

 

Коментарите са затворени.