ТАЙСТВЕНИЯТ КОД

       В математиката има толкова забележителни и

интересни неща.  Едни от тях  са :

ЧИСЛАТА НА ФИБОНАЧИ

И

ЗЛАТНОТО СЕЧЕНИЕ

index      Италианският математик Леонардо Фибоначи публикува през 1202 г. редица от числа, всяко от които се получава като сума от предходните две, като първите две числа са 0 и 1: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89……Той е научил за тази редица от числа по време на пътешествията си в страните от тогавашния Изток и редицата е била наречена на негово име, защото я е популяризирал.

       Числата на Фибоначи в математиката образуват редица, която се дефинира  по следния начин:

F(0) = 0

F(1) = 1

………………….

F(n) = F(n-1) + F(n-2)

Започва се с 0 и 1, а всеки следващ член на редицата се получава като сума на предходните два.

 Първите 30 числа на Фибоначи са:

0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181, 6765, 10946, 17711, 28657, 46368, 75025, 121393, 196418, 317811, 514229, 832040.

       Първите 100 можете да видите тук .

       Оказва се, че колкото по-големи са числата от редицата на Фибоначи, толкова отношението на двете последни числа се приближава до така нареченото златно сечение.

Fibonachi-v-prirodata1-622x397За числата на Фибоначи при растенията – вижте тук.

За числата на Фибоначи при животните –  вижте тук.

spirals

Z ЗЛАТНОТО СЕЧЕНИЕ

или

ТАЙСТВЕНИЯТ КОД НА КРАСОТАТА

       Числото Фи (на английски PHI ) e 1.618. Това е т.нар. златна пропорция, още наричано златно съотношение и златно сечениe. Това число може да бъде срещнато почти навсякъде. В сферата на дизайна и изкуството – в Архитектурни постройки като Великата пирамида в Гиза, Пантеона в Атина, католически църкви из Европа, дори сградата на ООН в Ню Йорк; в картини на Да винчи, Микеланджело, Албърт Дюрер; в музиката – сонетите на Моцарт, симфония номер 5 на Бетовен, дори и в уникалните цигулки на Страдивариус…; В природата – къде ли не… В растенията, в популацията на животните, в човешкото тяло, в ДНК на човека и животните, в космоса – в разположението на пръстените на Сатурн, в разположението на планетитев слънчевата система и т.н и т.н.  Среща се дори в Библията и учудващо за повечето, но дори и в движението на индексите на стоковите борси…

Ф  = 1.61803398…

          Любопитно е, че 1/Ф = 0.61803398…

       Числото Ф е единственото положително число, което се превръща в реципрочното си при изваждане на единица. Може да се представи и като  сума от безкрайния ред: Ф=1+1/(1+1/(1+1/(1+ …

или Ф=√(1+√(1+√(1+√(1+√(1+√(1+…))))))

Ф е границата, към която се стреми отношението на два последователни члена от реда на Фибоначи.

       Коя е най – хармоничната измежду няколко правоъгълни фигури????

       Тази хармонична фигура се получава, когато съотношението на по-голямата страна към по-малката е равно на 1.618 – числото, което в математиката се счита за „златно”.Тази правоъгълна пропорция може да сенамери в хиляди неща по света, от архитектурата до кибритените кутийки, визитните картички, книги и стотици други всекидневни предмети, просто защото хората я смятат за приятна.

Голямата пирамида в Гиза, Хеопсовата пирамида, седалището на Обединените Нации в Ню Йорк, катедралата в Нотердам, всички те се подчиняват на правилото на това Златно сечение.

                  

 www.politika.bg           Гръцкият Пантеон е най-яркият пример  на това правило.

Атина-акропол-500x375       Векове наред абсолютният израз на художествената естетика и мъдрост не се е отклонявал значително от тази пропорция. Няколко ренесансови творци използват Златното сечение при своята работа. Виден техен представител е Леонардо да Винчи, който го използва в „Тайната вечеря“ и „Витрувианския човек“.

img_185893_2338604_lТози енигматичен код е въплътен също така и в музиката.

     Но съществува и безкраен брой на органични и неорганични неща в природата, които повтарят безкрайно тази уникална пропорция. От правоъгълника до златната спирала – примери могат да се намерят навсякъде: в рогата на овена, минералите, водовъртежа, торнадото, пръстовия отпечатък, венчелистчетата на розата, концентричните образувания на карфиола или слънчогледа, птиците, насекомите, морските организми, Млечния път или малкия охлюв. От геометрична гледна точка, един перфектен и красив охлюв, като наутилуса, е образец на Златното сечение. Много дървета също разкриват златното съотношение в дебелината на клоните си, от по-ниски към по-високи.

       Хармонията в човешкото тяло също крие в себе си златното число Фи – съотношението на височината на човешкото тяло към дължината на краката (от пъпа надолу) разкрива хармоничното 1.618 в телата ни.

     А тук можете да намерите интересни неща за проявлението на златното сечение и числата на Фибоначи в области като строителство, архитектура, музика и живопис.

NumbersНа всяка човешка дейност са присъщи три отличителни особености :  форма, време и отношение, и всички те се подчиняват на реда на Фибоначи“

                                                                / Елиот /

                                           връщане в началото на страницата

5 thoughts on “ТАЙСТВЕНИЯТ КОД

  1. Много е интересно и впечатляващо. Това число показва, че сме едно цяло и сме създадени от … БОГ

    • Дааа…..така е. Това число е в основата на всичко – а това няма как да е съвпадение.

  2. Няма какво да коментираме,за ония които познават истинската бг история е ясно от кого го е взел Фибоначи.За широката публика ще кажа ,че бг е на изток от рим,а за по претенциозните,че загора културата или по точно загора-варненската култура,а още по точно,че българската култура и българския календар са на повече от 7500години и са наи-старите в света.За още по големите българомразци ще уточня ,че не гърците ,а българите са дали културата на останалия свят и са предизвикали ренесанса в Европа.За още по неинформираните ще кажа,че БЪЛГАРИ е вътрешно название на народа ни,наричан в миналото-кимери,траки,пелазги/пелгари/,мизи,скити,хуни,гети,готи,сармати,бриги,пеони,панонци,тюни,сарапари,кикони,славяни,масагети,мирмидонци………….,че сме местно население дирекно ,,виновно“ за египетската,индииската,и китаиската култури,а езика ни е по стар с 10000 години от гръцкия и всички,,славянски“ езици и,че наше задължение е;- на съвременните българи -родолюбци учени да предявим тия си права пред света…също като /учените и големи родолюбци- Г.С.раковски,Методи Попов,Ганчо Ценов, и мн.други по съвременните изследователи -Христо Смоленов,Павел Серафимов,и мн.други допринесли за изясняване скриваната от българите тяхна истинска история и древни трдиции и култура.

  3. Моля поправете по-горе написаното!
    Правилно сте дефинирали редицата, но после нещо сте се объркали!
    Първите числа на Фибуначи са: 0, 1, 1, 2, 3, 5,….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *