Техники за пресмятания в електронна таблица

  1. Функцията SUMIF

Функцията SUMIF сумира стойности от клетки в дадена област, които отговарят на определен критерии. Тя има три аргумента – областта, в която ще се търси условието; условието, което ще служи за критерии; областта, от която ще се сумират стойности;

Задача 1. Отворете файла stoki.xlsx от ресурсните файлове и изчислете общата сума на продадените стоки от категория зеленчуци.

  • В рамките на работния лист създайте нова таблица (фиг. 1), в която ще изчислите общата сума от продадените стоки от различните категории.
  • Изберете клетката срещу името Зеленчуци.

Щракнете върху бутона Insert Function и изберете SUMIF от списъка с функции. От отворилия се диалогов прозорец Function Arguments (фиг.2), в който трябва да попълните полетата.

  • В полето Range въведете адресите на клетките от полето Категория, в която ще търсите условието.
    • В полето Criteria въведете адреса на клетката, която ще служи за условие  – В17 или изпишете с думи Зеленчуци.
    • В полето Sum_range въведете адресите на клетките от  колоната Продажби, от която ще се сумират стойностите. натиснете ОК. Ако сте работили правилно, в клетката трябва да се изпише сумата 6340.

В полетата Range и  Sum_range стойностите могат да се задават с абсолютен адрес на клетките за да се използва свойството копиране на формули.

Функцията COUNTIF 

Функцията COUNTIF преброява клетките в дадена област, които отговарят на зададен критерий.

Задача 2. Отворете файла stoki.xlsx от ресурсните файлове и изчислете общия брой стоки от категорията Плодове.

В рамките на работния лист създайте нова таблица (фиг.3), в която ще изчислите общия брой стоки от различните категории.

Щракнете върху бутона Insert Function и изберете COUNTIF от списъка с функции. Отваря се диалогов прозорец Function Arguments (фиг.4), в който трябва да попълните празните полетата.

  •  В полето Range въведете адресите на клетките от полето Категория, в която ще търсите условието.
  • В полето Criteria въведете адреса на клетката, която ще служи за условие  – В12 или изпишете с думи „Плодове“. Натиснете ОК. В маркираната клетка трябва да се изпише 5.

 

 

 

 

 

Поредният Мрежа от училищни сайтове сайт