Основни комуникационни устройства

1 Съобщителна среда за пренос на информация

Задача 1. Предстои ви да създадете мрежа в две стаи в училище. Направете чертеж на етажа училищната сграда в Dia  и отбележете върху него стаите. Изберете с какъв вид мрежа бихте свързали стаите.

  • Всяка мрежа се състои от компютърни и периферни устройства, свързващи елементи и устройства за управление на връзките. Средата, която осигурява преноса на данни между различни устройства, се нарича съобщителна.
  • Връзката между устройствата в съобщителната среда се осъществява по кабел или безжично.
  • Най-използваните кабели:
  • Кабел с усукана двойка проводници. Той се състои от двойки изолирани и взаимно усукани медни проводници.  Най-използван е този с 8 проводника, като всеки един от този с 8 проводника, като всеки един от тях е покрит с цветна изолация. Този кабел може да бъде в екраниран вид (Shielded twisted pair – STP) чрез изолиращо от смущения алуминиево фолио и без защитно покритие (unchielded twisted pair – UTP). Скоростта на предаване на данни по такъв кабел може да достигне до 100 Mbit/s, а самите данни пренесени с минимални смущения на 80-10
    0 m.

Нека видим свързването на кабела с съответния конектор:

 

Клоксиалния кабел е съставен от меден проводник, покрит с пластмасова обвивка, върху която е поставена защита от медна или алуминиева оплетка. Преносът на данни може да се поддържа на големи разстояния до няколко километра, със скорост, по-голяма от 100 Mbit/s.

Оптичният кабел е изграден от стъкло, по което чрез светлинен лъч се

предава потокът от данни. В един кабел могат да се съдържат няколко оптични влакна, състоящи се от обвивка и защитно покритие. Тази технология позволява информацията да се предава на големи разстояния, дори през континенти, със скорости до 40 Gbit/s.

Безжична локална мрежа (WLAN Wiresless Local Area network). Тя използва електромагнитни радиовълни за приемане и предаване на данните по въздуха с помощта на антена. Скоростта на предаване на данните силно зависи от разстоянието и помещенията, в които се осъществява връзката. Голяма предимство е мобилността и.

Въпрос: Възможно ли е да се свърже компютър в локалната мрежа, ако няма мрежова карта?

Задача 2 Направете проучване какви устройства ще са необходими, за да се свържат отделните стаи със стаята, в която се намира училищния сървър.

2 Комуникационни устройства

Към устройствата за управление на връзките между компютрите се включват:

  • Мрежова платка/карта е част от компютърния хардуер, чрез който се осигурява връзка между компютрите в локална среда до Интернет. В зависимост от модела на дънната платка мрежовата карта може да бъде вградена на нея или да се постави като допълнителна към слот предназначен за това. Достъпът до мрежата се осъществява чрез конектор от типRJ-45 и мрежов кабел усукана двойка.
  • Модем – устройство, осъществяващо връзка между две комуникационни устройства (домашен компютър и интернет доставчик) чрез телефонна или кабелна мрежа и трансфер на информация между тях
  • Комутатор (Switch, суич) – свързващо устройство в една локална мрежа с топология звезда. Суичът избира пътя, по който да изпрати данните от източника само до това устройство, за което са предназначени. По този начин не се натоварва общата връзка, прави се проверка дали данните са напълно получени, едновременно се получават и предават данни между две или повече устройства.
  • Комутатор (Switch, суич) – устройство със собствен процесор и собствена операционна система, което управлява разпределението на трафика на информация между две различни мрежи. Той избира най-добрия маршрут до даден адрес измежду множество  възможни пътища, като установява кои части на мрежата са заети. Най-често маршрутизаторът се използва за свързване на локална мрежа към интернет, за свързване на две или повече локални мрежи, за разделяне на мрежата на подмрежи. Едни от най-често използваните за безжичните рутери. Те разполагат с няколко LAN порта, към които да се включват компютри чрез кабел, а също и да осигурят Wi-Fi връзка, удобна за използване на различни дигитални устройства.

Въпрос: Проучете как рутерът влияе на здравето.

  • Точка за достъп (Access Point) – устройство, което осигурява връзка на безжични устройства към кабелната мрежа. Могат да бъдат самостоятелни, свързани с рутер или суич чрез мрежов кабел, или вградени в рутера, както обикновено е в домашните мрежи.

Задача 3: Използвайте мобилен телефон като точка на достъп.

Основни начини за организация на локалната мрежа

  1. Избиране на топология на мрежата.
  2. Мрежови кабели с накрайници.
  3. Мрежови карти за компютрите, които ще включваме в мрежата.
  4. Суич, който да свързва компютрите и устройствата.
  5. Точка за достъп, ако искаме да използваме и безжична мрежа.
  6. Рутер, ако искаме мрежата да е свързана към интернет.

Тъй като обикновено в рутерите има вграден суич, както и точка за достъп за безжичните мрежи, то ако използваме рутер 4. и 5. са излишни

 

 

Поредният Мрежа от училищни сайтове сайт