КАК СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА COVID-19 И КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ НЕГО

План COVID-19

информация и мерки във връзка с COVID 19

КОВИД-19 е инфекциозно заболяване, причинено от нов коронавирус, който за първи път заразява хора. Той се предава от човек на човек предимно по капков път, когато заразеният говори, кашля или киха. Капки с вируса могат да достигнат до носа или устата на стоящите наблизо хора.

Заразените капки са тежки и не могат да бъдат разнесени на голямо разстояние. Изминават близо метър, после бързо полепват по повърхностите. Ето защо предаването на вируса от човек на човек се извършва най-вече при близък контакт.

Все още не е известно колко време вирусът може да оцелее върху повърхности. Затова е разумно повърхностите да се почистват редовно, особено ако в близост има носители на вируса.

Човек докосва с ръце най-различни повърхности, които може да са заразени с вируса. По тази причина не трябва да се докосват очите, носа и устата, защото така вирусът може да попадне в тялото. При кихане и кашляне устата и носът трябва да се покриват с еднократна салфетка или със сгъвката на лакътя.

Използваната салфетка трябва да се изхвърли незабавно в затварящ се контейнер. Най-ефикасният начин да се предотврати разпространението на новия коронавирус е ръцете да се измиват редовно с разтвор на алкохолна основа или с вода и сапун. По този начин, ако вирусът е попаднал върху ръцете, ще бъде отстранен.

Грижете се за здравето си и предотвратявайте разпространението на COVID-19.

Готови ли сме за учебната година_

информационен лист

как правилно да мием ръцете си

мием ръцете си

респираторен етикет