Музей на розата – град Казанлък

 

 

Rose-museum

Музеят на розата в Казанлък е единственият по рода си в целия свят. Той ще ви разкаже по уникален начин 333-годишната история на българското производство на маслодайни рози. Ще разгледате над 15 000 експоната и ще може да опитате чудното розово сладко и да отпиете глътка превъзходен розов ликьор. А в двора на музея ви очаква и една изненада – истинска розоварна, която работи през май и юни (сезонът на розобера).

Когато пристъпите в двора на музея, ще ви завладее сладкия аромат на розовите храстчета. Те приветстват всеки посетител, дошъл да се гмурне в морето от гюлово масло. Очакват ви 3 големи зали, които ще ви разкрият до една тайните на тези красиви цветя.

Тук ще научите, че розоmrk2вото масло е най-скъпото етерично масло в света. Цената му достига до 6.8 хиляди евро за килограм! В музея ще видите и оригиналните казани, в които се произвежда този ценен козметичен продукт. Учудването ви ще е още по-голямо, когато разберете, че 1 литър розово масло се получава от 3000кг розов цвят. Това се равнява на 3 дка розови насаждения.

В музея ще се докоснете и до единствения по рода си в целия свят казан за производство на розово масло под пряк огън. Той е с внушителен обем от 800 литра и датира от началото на миналия век. Сред експонатите се намира и най-големият съд за съхранение на розово масло в България, който е с вместимост 200 литра.

Сред богатствата на музея е и уникална лаборатория за доказване автентичността на розовото масло. Тя принадлежала някога на известния химик Христо Яръмов от Казанлък, който бил яростен борец срещу фалшификатите на ценния продукт. Десетилетия наред в други масла била добавяна розова есенция и се изнасяли в чужбина с етикет „розово масло“. Това подбило авторитета на българските търговци. За да спре злоупотребите, Яръмов създал лаборатория, която да различава оригинала от фалшификата. Години по-късно творението му било открито на тавана на стара къща.

От царството на розите може да си купите козметични продукти от маслодайна роза за тялото и лицето, както и различни видове масла (освен розовото) като лавандулово или ментово. Не пропускайте да опитате и вкуса на розовата ракия и ликьора. А сладкото от рози, намазано върху филийка хляб, ще ви върне в детството. Да ви е сладко!

http://www.muzei-kazanlak.org/index.php?option=com_content&view=article&id=62&Itemid=83&lang=bg