Архитектурно – исторически резерват „Боженци“

Боженци е китно възрожденско селце с 600-годишна история, което се намира на 15км от Габрово. Леген31дата за създаването му ни отвежда в далечната 1393г, когато османците завладяват столицата на Второто българско царство – Търново. Овдовялата болярка Божана, заедно с невръстните си синове, тръгнала да търси убежище в планината. Така тя стигнала до красива местност
в северните склонове на Балкана и там основала селището Боженци. С течение на времето синовете на болярката се захванали с търговия и селото процъфтяло. Основната стока била кожа, вълна и пчелен мед. Жителите на Боженци овладели и различни занаяти като ковачество, кожухарство и абаджийство. По тях се запалил и синът на Божана – Рачо Ковача. Един ден той решил да напусне селото и тръгнал да дири късмета си. Спрял се недалеч оттук и основал днешния град Габрово. Научете какво ви очаква в Боженци!

Една разходка по калдъръмените улички на резервата ще ви пренесе в един прекрасен свят, далеч от градската суматоха. Ще бъдете пленени от уникалните двукатни и трикатни къщички, разположени на два срещуположни хълма сред красива зеленина. Тук може да опитате чудни лакомства от местната Шекерджийница и да се насладите на боженски специалитети в типични възрожденски кръчми.

Сред забележителностите на резервата е трикорабната базилика „Пророк Илия“ с изградена камбанария. Интересно е, че по време на османското робство били абсолютно забранени такива строежи,

Църквата_Св._Пророк_Илия_в_Боженци
Църквата Св. Пророк Илия

но влиятелни жители на селото получили специално разрешение. В храма може да забележите куполи, скрити под скосения таван, както и масивни каменни стени и типичните боженски сводове. В долната част на църковния двор е имало и килийно училище, което не се е запазило. За сметка на това пък може да разгледате голямото класно училище от 1872г, което се намира в началото на селото. На първия етаж са салона и библиотеката, а на втория – класните стаи.

В Боженци са отворени за туристи и две къщи-музеи. Не пропускайте да посетите експозицията „В историята остават лудите глави и щедрите дарители“. Тя ще ви разкаже историята на селото с богат снимков материал и предмети от бита. Сред музейните обекти са и менгеме за восък с оригинален механизъм от началото на XIX век. Ще може да надникнете и в ножарска работилница и да разгледате зала, в която се редуват изложби според сезона и календарните празници.

И когато стане дума за празнуване, в Боженци може да наблюдавате автентични възстановки на народните обичаи като лазаруване, коледуване и Гергьовден. Ако гостувате тук през май месец, може да се включите и в похода-възстановка „По пътя на Рачо Ковача“. Той ще ви отведе поекопътеката „Римски път“ право в Габрово. Обуйте си удобни обувки и се впуснете в приключението!