Отбелязваме Денят на розовата фланелка – ден против тормоза в училище

Какво е Денят на розовата фланелка и кога се отбелязва

Всяка година в последната сряда на месец февруари се отбелязва деня за борба с училищния тормоз, познат като „Ден на розовата фланелка“. Инициативата започва през 2007 година в Канада.

Началото на тази история е поставено от две момчета – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. Те решават да подкрепят свой съученик, който е подложен на подигравки и тормоз в своето училище, след като се появява облечен с розово поло. Двете момчета решават да купят розови тениски и на следващия ден ги раздадат в учебното заведение на всички, които са съгласни да покажат съпричастност с тормозения им приятел. По този начин те оказват морална подкрепа на своя връстник и приобщават и други към тях.

Инициативата освен това надхвърля границите на училището и се превръща в световна кампания срещу насилието. Целта й е да се повдигне темата за толерантността между връстниците, което прераства в Световен ден против тормоза в училище.

Денят на розовата фланелка: ден против тормоза в училище

През 2008 година последната сряда от февруари официално е обявена за ден срещу тормоза в училище от премиера на Британска Колумбия. Оттогава насам, инициативата среща подкрепа във все повече държави и става популярна сред милиони ученици.

В този ден от месеца децата идват на училище, облечени в розови фланелки, за да се обявят срещу тормоза между съученици и насилието в училище.

В България Световният ден против тормоза в училище се отбелязва от 2012 година насам. В последната сряда от месец февруари деца от цялата страна обличат розови тениски, за да символизират своята позиция и да кажат заедно: “Не на насилието в училище”. 

Денят на розовата фланелка: ден против тормоза в училище

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *