Какво трябва да умее в бита едно дете на 6, 10 и 15 години

Съвременните деца в ежедневието често са безпомощни и за това трябва да потърсим отговорите в самото възпитание. В ерата на техническия прогрес някои умения като малък ремонт или приготвяне на храна ни се струват незадължителни. И ние като родители често махаме с ръка: „Ще порасне, ще се оправи.“ Но като резултат нашите деца израстват неуверени в себе си и неприспособени към живота. Как да се избегне това и какво трябва да умее да прави у дома детето в предучилищна възраст, ученик в малките класове и тийнейджъра.

Предучилищна възраст (5-6 години)

Децата в тази възраст трябва да овладеят умения за самообслужване и елементарна хигиена. Да могат да се измиват, сресват и мият зъбите си. Самостоятелно да се обличат, обуват, връзват връзките на обувките, да закопчават ципа си и копчетата на дрехите, да оправят леглото си.

Деца на възраст пет-шест години са напълно в състояние да поддържат ред в стаята си. Може би все още ще имат трудност с планирането на такава трудна и комплексна задача, като например почистване. Но с указанията на родителите: могат да съберат боички, моливи, след това да подредят книжките и играчките, да изметат пода.

Задачата на родителите е да не се карат и да не правят нищо вместо детето, а да подсказват и постепенно да делегират отговорностите.

Когато дъщеря ви или сина ви са усвоили някакво умение, повече не бива да го правите вместо тях.

В предучилищна възраст децата могат и трябва да получават простички поръчения за дома: поливане на цветята, помощ на мама за неделния сладкиш, грижи за костенурката, слагане на масата за вечеря. Най-вероятно ще са необходими периодични напомняния.

Ученик (7-10 години)

Малкият ученик постепенно се научава да контролира резултатите от своя труд и редовността на изпълнение на задачите. Той има достатъчно добре развита фина моторика и пространственото въображение. Какво трябва да овладее детето на 7-10 години?

Приготвяне на елементарна храна. Направа на сандвич, бъркани яйца са изпълнима задача за ученика в началното училище. И като минимум трябва да умее да си стопли храна и измие след себе си посудата.

Домашни задължения. При по-малките ученици трябва да бъдат редовни домашните задължения, независимо дали е участие в седмичното почистване, миене на съдове през определени дни или разходка на кучето.

Боравене с домакински уреди. Съвременните деца лесно боравят с таблети и мобилни телефони. А това означава, че да се научат да използват микровълнова печка, прахосмукачка и да включват миялната машина също не е трудно. Детето задължително трябва да е наясно с техниката за безопасност при използването на домакински уреди.

Елементарни медицински умения. Ученикът трябва не само да знае телефоните на „Спешна помощ” и „Полиция”, но и да дезинфектира неголяма рана, порязване, да я превърже или сложи лепенка.

Тийнейджър

В идеалният случай към 14-16 години човек трябва да се научи да поддържа собствения си бит. А това означава:

Умение за ползване на пералня. Да не се пере бяло пране с цветно, да не се смесват копринени и вълнени неща – като цяло умение за изпиране без да се съсипят дрехите. И най-важното – да не се мисли, че чистите блузи и дънки се появяват в гардероба от само себе си.

Да се готвят като минимум поне няколко несложни ястия и да се знае откъде да се купят продукти. Кулинарията в наши дни все повече преминава в редиците на хобитата, но тийнейджърът трябва да е в състояние при необходимост да нахрани себе си. Добре е, ако той си представя своя хранителен режим за една седмица или поне за няколко дни напред. Тоест, поставянето на задачата „ние заминаваме за няколко дни, оставили сме ти пари, купи си продукти и се храни пълноценно“ не трябва да докарва тийнейджъра до задънена улица.

Между другото, това е едно добро тестово упражнение: „Какво ще си купиш, ако останеш сам (сама) за няколко дни? Какво ще си приготвиш?“. А може би бюджетът на семейството позволява да се поръча готова храна. Но е добре да се уверите, че детето е способно на нещо повече от позвъняване за доставка на пица.

Разпознаване и наблюдаване на проблемите със здравето. Това трябва да се научи отделно. Особено като се има предвид, че в по-горните класове сериозните учебни натоварвания съвпадат с преструктуриране на организма: бърз растеж и хормонални промени. По-малките деца обикновено се оплакват на родителите си, а тийнейджърите могат да търпят и замълчат за доста сериозни проблеми.

Тийнейджърът трябва да се научи да обръща внимание на регулярните болки в някоя част на тялото, да следи отблизо състоянието на зъбите си. Да знае къде да потърси помощ в случай на нараняване. Момичетата трябва да се научат да следят редовността и характера на менструалния цикъл.

Да знаят какъв минимален запас от дрехи и обувки е необходим за всеки сезон. На 16 години синът или дъщеря ви вече могат да се грижат за съдържанието на гардероба си и да съобщават на родителите си какво им липсва – топли ботуши за зимата или тениски за лятото.

Да имат представа за основните пера в разходите на семейството. Ясно е, че тийнейджърът едва ли ще състави бюджет, но той трябва да има представа за това къде всеки месец отиват парите. Например, за наем или ипотека, разходи за храна и облекло. Плащане на интернет и мобилните телефони на всички членове на семейството, уроци, преподаватели и спорт, ремонт и поддръжка на колата, за почивка и т.н.

Източник

Публикувано в Възпитание | Коментирайте

Три първи места!

Три първи места достойно извоюваха нашите прекрасни ученици в Международния турнир по математика на английски език “The Clash of The Mathematicians“, който се проведе на 22.04 в град Самоков.


В напреварата учениците от ОУ „Христо Ботев“, с. Енина успяха да приложат научените знания от училище и да надминат по резултат всички останали 180 участника от цяла България.


Заслужени отличия на нашите таланти oт 5, 6 и 7 клас!
Александър Хаджиев
Даниела Курдова
Калоян Торлаков
Константин Костадинов
Мирослав Овчаров
Христина Тодорова
Фатме Гурдал
Димитрина Дундова
Михаел Михайлов
Стефан Стефанов
Анна Кукова
Тея Бонева
Флат Алиев
Яна Димитрова
Виктория Колева

Поздравления и за учителя им по математика Светлин Стефанов, който успя да мотивира отборите не само със знания, но и с умения за гъвкавост в нова, динамична среда.

Благодарим и на домакините за чудесната организация!
Пожелаваме попътен вятър на младите таланти по стълбата на личното израстване!

~ От Ръководството

Публикувано в Без категория | Коментирайте

Късометражно кино

Късометражен филм „Баба Грило“
За природата и човешкото в човека.

 

Публикувано в За по-добър свят, Позитивно образование | Етикети: | Коментирайте

Децата правят това, което виждат.

Публикувано в Възпитание | Етикети: | Коментирайте

Позитивна родителска среща

Скъпи приятели!
Успешно стартирахме нововъведения стил на позитивните родителски срещи, където с родителите на нашите ученици от 3 клас успешно разкрихме чрез ролеви казус причините за агресията в обществото и методите за превенция на агресивното поведение!

Благодарим на всички за участието и съучастието – справихте се чудесно!

Продължаваме напред в същия дух. Очаквайте различните, позитивни родителски срещи и при следващите ни събирания.
Светъл ден!

От Екипа на ОУ „Христо Ботев“, с. Енина

Публикувано в Позитивно образование | Коментирайте

Стани благодетел за „Горската класна стая“

Стани благодетел и подкрепи зеленото образование!
/за да прочетете текста от флаерите уголемете страницата си чрез клавишната комбинация crtl+“/

 

 

Публикувано в Без категория | Коментирайте

Покана до членовете на Обществения съвет

Публикувано в Без категория | Коментирайте

Eтюд за Апостола на Свободата

Нашите прекрасни ученици от трети и седми клас сътвориха чудесна сценка за Апостола на Свободата, отдавайки чест към безсмъртния образ на Дякона!


Аплодисменти и за техния ръководител – г-жа Ани Владева!
Приятно гледане!

Публикувано в Без категория | Етикети: | Коментирайте

Баба Марта с 5 приятелски страни

Галерията съдържа 5 снимки.

Във връзка с международния проект, по който работим съвместно с училища от Румъния, Испания, Италия, Португалия и Великобритания, нашите ученици изработиха вълшебни мартеници, изпращайки ги с „Честита Баба Марта“ до пет страни. Така те споделиха Духа на България със здраве … Има още

Още галерии | Коментирайте

Енинското училище почете паметта на Апостола

Публикувано в Без категория | Етикети: | Коментирайте