ЗАСЛУЖЕН УСПЕХ!

 

Учениците от 5 клас на 120 ОУ „Г. С. Раковски“ се представиха отлично на Националната олимпиада по математическа лингвистика, която се проведе на 4 февруари в I АЕГ.

Финалисти са Йоан Нотев (5 „В“), класиран на 5 място с 81 точки и оценка „Отличен“ 5,5, Мария Лавтарова (5 „Б“)и Филип Огнянов (5 „Б“), което ги нарежда на една много добра позиция в тяхната група V – VIIкл.

Успехът на учениците е резултат на усилената им подготовка в часовете по Национална програма „Занимания по интереси“, модул STEM „Математическа лингвистика“ (клуб „Магнит“/“Фрактал“) с ръководител учителката по математика Регина Бабенко.
Участниците в Националната олимпиада се състезават индивидуално в два кръга. Те решават в рамките на 4 часа тема от три задачи. Във втория кръг преминават ученици, събрали не по-малко от 75 точки. Тази учебна година  имахме пет класирани ученици.
Решаването на задача по математическа лингвистика изисква да се разчитат или разшифроват текстове на малко познати езици чрез прилагане на математически методи, интуиция, въображение и логика.
Успехът на Йоан, Мария и Филип доказва, че когато решаването на задачи доставя удоволствие, тогава идват и успехите.