Коменски – 1

ПРОЕКТ „I’m a child, I want to be recognized“

От 9 до 14 октомври 120 ОУ прие гости от Гърция, Германия, Полша, Италия, Унгария и Турция. Визитата е свързана с осъществяване на проект „I`am a child I want to be recognized“ по секторна програма Коменски. Гостите взеха участие в традиционния ден на природолюбието, като всяка страна посади свое дърво в двора на училището. За децата беше организирано ателие под наслов „Карта на детските мечти“, където върху карта на Европа те оставиха своите послания и мечти към техните родители и учители. През следващите дни на визитата гостите посетиха Националният исторически музей, Витоша, Драгалевски манастир, Пловдив. Учениците от чужбина гостуваха в семействата на наши ученици в продължение на пет дни и създадоха трайни приятелства.


В периода 22 – 27 април 2012 г., посетихме с ученици гр. Истанбул, Турция за реализиране на етап от проекта „I’m a child, I want to be recognized“. Този проект е по програма „Коменски-2“. Домакин на етапа беше колежа „Османие“. Във визитата взеха участие учениците от IV – VI клас: Александър Найденов от IVв клас; Кремена Цветанова – Vб клас; Кирил Палавеев – VIв клас; Лиляна Манова и Цвета Иванова – VIб клас. Те бяха настанени да нощуват в приемни семейства и бяха обгрижвани с много внимание. Създадоха приятелства с децата от тези семейства и на тръгване си обещаха, че отново щв се срещнат. Визитата ни в гр. Истанбул започна с изключително сърдечно посрещане от страна на домакините. Учениците от 120 ОУ и колеги в народни носии взеха участие в богатата програма организирана по повод деня на детето в Република Турция. Разказаха за хубавият пролетен празник Лазаровден и пяха песни. Изпълнението на песента-поздрав за домакините предизвика бурни овации на публиката. Домакините бяха разчувствани и очаровани от изпълнението. Същият ден имаше и второ представяне, организирано от общината Бакъркьой, което пожъна същия успех. За периода от 24 до 26 април беше организирана богата програма от страна на домакините: работни срещи на партньорите; обиколка на училището; посещение на часове, както и разглеждане на забележителности в град Истанбул. Бяха планирани и осъществени следните мероприятия: разходка с корабче по Босфора; посещение на Синята Джамия; византийската подземна цистерна Йеребатан; тематичните паркове „Миниатюрк“ и „Истанбулаквариум“. Направихме много снимки, останаха незабравими спомени. Прибрахме се живи и здрави в София, всеки докоснал се до друга култура, бит, атмосфера на приятелство и толерантност. Почерпил опит и идеи.


Визитата в Германия протече от 06.12 до 11.12.2011г. Българската група беше представена от 3 ученика и 3 учителя. Домакин на визитата беше училището в град Бадекенщед. На визитата присъстваха представители от Унгария, Гърция, Италия, България, Полша, Англия и Турция. Организацията беше много добра, разисквани бяха проблеми по темата на проекта на семинар организиран от домакините. Посетихме обект под егидата на Юнеско в старинния град Гослар. С учителите и учениците беше организирано посещение в град Волсбург, където видяхме най-големия музей на открито за автомобили Фолксваген. Нашите ученици осъществиха отлично национално представяне и бяха на първо място в спортните игри организирани в училището. Местната преса отрази нашата визита с много ласкави отзиви.

През тази учебна година 120 ОУ „Г.С.Раковски“ стартира многостранно партнъорство по секторна програма „Коменски-2“ към Центъра за развитие на човешките ресурси. Темата на проекта е „I am a child, I want to be recognised“ и е насочена към засилване на интереса и приобщаване на децата към училищния живот. В проектната дейност са включени партниращи училища от Италия, Германия, Търция, Англия, Полша, Унгария и Гърция. Изпълнението на проекта се предвижда за период от 2 години.
Линк към сайта


Дейности по време на първата визита на гостите от Германия, Полша и Италия по проекта „Коменски“ за периода 18-23.10.2008г.:

1. Посрещане на гостите по стар български обичай с хляб и сол на територията на 120 ОУ „Г.С.Раковски”.
2. Вторият ден бе направена туристическа обиколка на гр. София – инфотур, на който гостите бяха запознати с по-големите исторически и архитектурни забележителности на столицата. Бяха посетени:
– Храм-паметник „Александър Невски”
– Църквата „Св. Георги”; разгледани бяха сградата на католическата църква „Св. Йосиф”, джамията и синегогата, паметника на София, сградата на Народния театър „Иван Вазов”. Същия ден за гостите бе подготвена и организирана българска вечер с вкусни традиционни ястия и народни песни и танци.

3. Третият ден от визитата бе посветен на посещението на Национален парк „Витоша“, Драгалевския манастир, Боянската църква и Националния исторически музей.
4.През четвъртия ден делегациите от чужбина бяха включени в честването на традиционния за 120 ОУ „Г.Раковски” „Ден на природолюбието“, на който гости бяха:
– Министърът на околната среда и водите – г-н Джевдет Чакъров, кметът на район Лозенец г-н П. Прошков и гости от Градския инспекторат на образованието. След като разгледаха ателиетата за работа с природни материали, учениците от Германия, Полша и Италия заедно с наши ученици бяха включени в ателие за изработване на хартиени макети.

5.Посещение на гр. Пловдив. Гостите разгледаха Стария град и етнографската част на Пловдив. Бяха изключително впечатлени от красотата на града и стария амфитеатър.

Визитата в София показа на представителите от Германия, Полша и Италия не само новото европейско лице на нашата столица, но и красивите исторически и географски места, които заплениха завинаги сърцата на нашите гости.

Изработено е електронно списание – Линк към списанието , краен продукт на проекта. На конкурсен принцип бе избрана нашата заглавна страница, публикувана в сайта на училището координатор от Германия – Линк към сайта