Проекти

Ученически_практики_2

                                                    https://web.mon.bg/bg/101025

_______________________________________________

Работа с културни институции

За втора поредна учебна година ПГМЕТ “Академик Ангел Балевски“ работи по реализацията на одобрен проект по модул „Културните институции като образователна среда“ на Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“. Модулът предвижда провеждане на задължителни, избираеми и факултативни учебни часове и теми в музеи и галерии, посещения на театрални постановки, концерти, срещи с актьори, музиканти и др.

  Уроците в музейна среда, както и посещенията на театрални постановки с историческа тематика допринасят съществено за разширяване на набора от представи и знания за миналото. Това важи в особено силна степен за обучението на десетокласниците, което включва изучаването на българската история от Древността до наши дни.

  Проектът от 2019-2020г. , разработен от учителите по История и цивилизации в Професионалната гимназия по механоелектротехника – гр. Троян Веска Вачкова и Милена Иванова включваше следните дейности с учениците от десетите класове: провеждане на учебни часове по История и цивилизации в Музей на народните художествени занаяти и приложни изкуства – гр. Троян и посещения на постановки на историческа тематика, представени от театралните колективи на МДТ „Константин Кисимов“ – гр. Велико Търново и театрална школа “Нюанси“ – гр. Троян, на сцената на Народно читалище „Наука – 1870 г. “ – град Троян. Тематиката на музейните уроци бе свързана с Българското възраждане – „Стопански промени през XVIII – XIX век“ и „Българското националноосвободително движение (1869-1875)“. Незабравим спомен оставиха у учениците и постановките „Аз самата“, „Пътят към дома“ и др.

 

През настоящата 2020-2021 учебна година Веска Вачкова и Милена Иванова отново заложиха на  работа с учениците от десетите класове по модул „Културните институции като образователна среда“ на Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“. В новия проект отново бяха включени доказалите се със своето въздействие върху учениците музейни уроци и посещение на театралната постановка „Пътят към дома“, които вече се и реализираха.

 

Освен това се предвижда посещение на нови театрални постановки с препратки към историята и литературата, изучавана от учениците в десети клас, като „Човекът с бастунчето“ (спектакъл по стихове на Пенчо Славейков) – Театрална школа „Нюанси“- гр.Троян, мюзикъл „Бай Ганьо“ – Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – В.Търново, театрална постановка „Където улиците нямат имена“ – Театрална трупа при НЧ „Наука-1870“ – гр.Троян.

                                                 

Проект BG05M2ОP001-2.011-0001 „Подкрепа за успех“, финансиран от Оперативна програма
„Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз
чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Основната цел на проекта е насочена към:

  1. намаляване и предотвратяване на преждевременното напускане на училище и насърчаване на равния достъп до висококачествено основно и средно образование, включващо формални, неформални и самостоятелни начини на учене за повторно включване в образователната система и системата на обучение;
  2. подобряване на равния достъп до учене през целия живот за всички възрастови групи чрез формални, неформални и самостоятелни начини, усъвършенстване на знанията, уменията и квалификацията на работната сила и насърчаване на гъвкави начини за учене, включително чрез напътствия за кариерно развитие и валидиране на придобитата квалификация.

Специфичните цели на проекта са:

  1. да се намали броят на преждевременно напусналите училище чрезсвоевременно идентифициране на системни пропуски в компетентностите на учениците и осигуряване на възможност за допълнително обучение за компенсиране на пропуските им и за повишаване на мотивацията им за успех;
  1. да се повиши професионалната компетентност на педагогическите специалисти за оценяване на резултати от обучението посредством инструментариум за установяване на пропуските на учениците в процеса на обучението им и за подобряване на постиженията им при овладяване на ключови компетентности;
  2. да се използват възможностите на кариерното ориентиране за подкрепа на ученици, които са в риск от преждевременно напускане на образователната система, с оглед бъдещата им социална, професионална и личностна реализация;
  3. да се оптимизира взаимодействието на училището с родителите на учениците от уязвимите групи и с местната общност за устойчивото задържане на учениците в училище;
  4. да се създаде мотивираща и позитивна среда за популяризиране на постиженията, компетентностите и творческите резултати на учениците чрез участието им в междуучилищни дейности и инициативи.

Сформирани групи по проекта за 2019-2020 учебна година

Сформирани групи по проекта за 2020-2021 учебна година

____________________________________________________________

          Проект BG05M2OP001-2.012- 0001 „Образование за утрешния ден“ | 34 ОУ                  

Проект BG05M2ОP001-2.012-0001 „Образование за утрешния ден“, финансиран от
Оперативна програмаНаука и образование за интелигентен растеж“,
съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни иинвестиционни фондове.

Основната цел на проекта е въвеждането и поддържането в национален мащаб и популяризирането на референтен модел за насърчаване на придобиването на по-голяма цифрова компетентност и въвеждането на системен и комплексен институционален подход на МОН за интегриране на образователните технологии, както и за насърчаване и мотивация за тяхното използване. С проекта се цели отварянето на образованието и образователните институции към дигиталните технологии чрез внедряването на нови решения за по-добро персонализирано обучение, което да позволи на учителите да предприемат мерки с по-точни и ефективни подходи към всеки отделен учащ и повишаване на мотивацията чрез насърчаване на самостоятелното обучение и самооценка, включително извън класната стая.

Специфичните цели на проекта са:

  1. Усвояване на знания и умения за работа в дигиталното общество;
  1. Подобряване на достъпа до образование, в т.ч. чрез използване на леснодостъпни платформи и мобилни приложения;
  1. Намаляване на различията в резултатите от ученето в различните училища и населени места;
  1. Модернизиране на учебни програми, учебни планове, учебници и учебни помагала;
  1. Повишаване на качеството на образованието, за по-добрата дигитална подготовка на учащите се, с цел по-бърза и по-лесна реализация на пазара на труда;
  1. Насърчаване модернизирането на образованието и ученето през целия живот;
  1. Осигуряване на условия и подкрепа за прилагането на педагогически иновации и съвременни подходи на преподаване.

____________________________________________________________

За учебната 2020-2021 г., съгласно Наредбата за приобщаващото образование,  са организирани следните групи за заниманията по интереси:   

Ателие „Моден дизайн“
Ръководител: Стефка Маровска
Цел: Учениците да усвоят знания и умения за развиване на естетическо въображение и творчество , предложение за нови идеи, емоционално съпреживяване.
Очаквани резултати: Мотивация за стремеж към усвояване на нови, интересни технологии в професията. Придобиване на професионални и лични качества.

Група „Занимателна география“
Ръководител: Веска Вачкова
Цел: Да се удовлетворят специфичните интереси и потребности на учениците, насочени към опознаването на страните и регионите.
Очаквани резултати: Да се повиши мотивацията на учениците за изучаване на учебния предмет География и икономика. Да се развият у учениците специфични знания , умения и компетентности, свързани с изучаването на страните.

Група „Конструктивно знание“
Ръководител: инж. Даниела Ангелова
Цел: В групата са включени ученици с подчертан интерес към проектирането и конструирането. В програмата са застъпени основите на техническото чертане и надграждане на техните знания. Предвиден е кратък обучителен курс с AutoCAD.
Очаквани резултати: В края на обучителния период ще бъде посетена  действаща  проектантска фирма, където учениците ще имат възможност да наблюдават работния процес и да се запознаят с  работата, документацията и техниката във фирмата.

Група „Приложна физика и фотография“
Ръководител: Теодора Дудева
Цел: Целта на създадената група е засилване на интереса на учениците към природните науки и в частност към физиката. Да се изградят навици за решаване на физични задачи. Осигуряване на възможност за творческа изява на подрастващите и създаване на навици за работа с научна литература. Възпитаване на полезни навици за работа с камера – позициониране на обекти и преценка на светлината за кадър.
Очаквани резултати: В края на планираните дейности учениците да имат оформен мироглед за заобикалящия ги свят. Да могат да защитават собственото си мнение и свободно да разсъждават по научни теми, както и да го изразяват чрез фотографски снимки. Да усъвършенстват уменията си за решаване на физични задачи и казуси. Да добият навика да говорят пред публика и да продължат развитието си в областта на физиката.

Група „Млад предприемач“
Ръководител: Калина Бончевска
Цел: Целта на създадената група е опознаване света на бизнеса и ролята на предприемача в него. Насочване на учениците към избор на подходяща и интересна за всеки професия.
Очаквани резултати: Мотивация за стремеж към усвояване на нови, интересни технологии в професията. Придобиване на професионални и лични качества.

____________________________________________________________

Основна цел

Целта на проекта е да разшири обхвата на дуалната система на обучение, с оглед повишаване качеството на професионалното образование в България и засилване на връзката му с нуждите на пазара на труда. Дейностите са насочени към подобряване на компетентностите на учителите и преподавателите по професионална подготовка, и придобиване на педагогически и методически умения от представители на работодателите.

Изпълнението на проекта ще допринесе за постигането на специфичните цели на приоритетна ос 2 „Образование и учене през целия живот“ и инвестиционен приоритет 10iv „Подобряване на адекватността на системите за образование и обучение спрямо пазара на труда, улесняване на прехода от образование към работа и укрепване на професионалното образование и системите на обучение, както и тяхното качество, включително чрез механизми за предвиждане на уменията, адаптиране на учебните програми и създаване и развитие на основаващи се на работата системи за учене, включително двойни системи на учене и схеми за стаж“ на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г.

Дейност 1. Подпомагане на училищата при въвеждането на дуалната система на обучение. Чрез тази дейност се осигурява възможност за взаимодействие на училището с бизнеса и улесняване достъпа до пазара на труда.

Дейност 2. Разработване на учебни планове, учебни програми, национални изпитни програми за дуална система на обучение, инструменти за оценка и помощни и методически материали на национално ниво.

Дейност 3. Предоставяне на подкрепа на ученици от първи гимназиален етап в дуална система на обучение.

Дейност 4. Обучения на наставници в педагогически и методически умения.

Дейност 5. Популяризиране на дуалната система на обучение сред родителите за предимствата, ползите и възможностите за реализация на завършващите на пазара на труда от обучението чрез работа би довело до насочване и подкрепа на децата им за тяхното ориентиране и решение за избор на професия и на училища.

Участници в проекта са учениците от 8, 9 и 10 клас, обучавани по специалностите „Мебелно производство“ и „Моделиер-технолог на облекло от текстил“.

____________________________________________________________

ПРОЕКТ „ТВОЯТ ЧАС“

През учебната 2016/2017 година започва реализацията на проект BG05M20P001- 2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час) – фаза I“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Основна цел на проекта е създаване на условия за повишаване на потенциала на учениците и възможностите им за успешно завършване на средното образование чрез допълване, развиване и надграждане на техните знания и умения, придобити в рамките на задължителната им подготовка в училище.

Дейности по проекта през 2017-2018 учебна година

Дейности по проекта през 2016-2017 учебна година

____________________________________________________________